Αιτία των παραιτήσεων είναι το νέο σχέδιο της Μέι για «ήπιο Brexit», της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η παραίτηση του Τζόνσον και του Ντέιβις ενδέχεται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, καθώς επηρεάζει ολόκληρο το οικοδόμημα της εξουσίας της Τερέζα Μέι.
Οι ευρωσκεπτικιστές υπουργοί της θεωρούν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποχώρησε στις πιέσεις των Βρυξελλών. Επομένως, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι υποστηρικτές της πρωθυπουργού εκτιμούν ότι θα βγει κερδισμένη από τη διαδικασία τέτοιας ψηφοφορίας, αλλά αν χάσει, τότε θα αποπεμφθεί από την ηγεσία του κόμματός της. Ωστόσο, η Ντάουνιγκ Στριτ ανακοίνωσε πως η πρωθυπουργός θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποπομπής της.
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι τυχαίος υπουργός. Υπήρξε το «πρόσωπο» της εκστρατείας υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. (Leave) κι εξακολουθεί να προβάλλει αυτή την πολιτική στάση σε κάθε ευκαιρία, ερχόμενος συχνά σε σύγκρουση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας. Στελέχη των Τόρις πίεζαν την Τερέζα Μέι εδώ και πολύ καιρό να απομακρύνει τον Τζόνσον από την κυβέρνηση. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός όμως, θεωρούσε ότι όσο παρέμενε μέσα στην κυβέρνηση, μπορούσε να τον προσέχει πιο εύκολα.
«Μπράβο Μπόρις! Τώρα μακάρι να απαλλαγούμε από τη φρικτή Τερέζα Μέι και να βάλουμε το Brexit στις σωστές του βάσεις», έγραψε ο άλλος αντιευρωπαϊστής Νάιτζελ Φάρατζ στο twitter, επιχαίροντας για τη νέα πολιτική κρίση στη Βρετανία, που… μυρίζει σύντομα εκλογές!
Η Τερέζα Μέι, που φοβάται τώρα μήπως επεκταθεί το ντόμινο των παραιτήσεων, ανακοίνωσε πως η πρότασή της για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. είναι «το σωστό Brexit». Οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τη βρετανική κυβέρνηση έχουν τελματώσει, καθώς δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές για το καθεστώς των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit. Οι Βρυξέλλες ζητούν να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ειρηνευτική συμφωνία.
Η Τερέζα Μέι, από την πλευρά της, προωθεί το «ήπιο Brexit», ελπίζοντας να έχει το περιθώριο συνδιαλλαγής και συμβιβασμών με την Ε.Ε. ώστε να διατηρηθούν οι οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ενωση και να δημιουργηθεί χώρος «ελεύθερων συναλλαγών». Είχε μάλιστα την ελπίδα ότι θα πείσει τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός της, που υποστηρίζουν το «σκληρό Brexit».
Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σχολίασε ότι η κυβερνητική κρίση είναι γεγονός, προσθέτοντας ότι «το μέλλον του Brexit είναι ασαφές». Ο Κόρμπιν τόνισε ότι η πρωθυπουργός «δεν μπορεί να πετύχει μια συμφωνία με το κόμμα της, πόσω μάλλον θα καταφέρει να διαπραγματευτεί συμφωνία με την Ε.Ε.». Το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που εγκρίνουν τους χειρισμούς της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στις διαπραγματεύσεις έχει μειωθεί στο 29% όπως έδειξε νέα δημοσκόπηση, πολύ χαμηλότερο από το 55% που ήταν στην αρχή του 2017.
Αντιδράσεις από Ε.Ε.
Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσπάθησαν χθες να μετριάσουν τον αντίκτυπο των ηχηρών παραιτήσεων και των κυβερνητικών κλυδωνισμών στη Βρετανία. «Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται. Τα προβλήματα παραμένουν. Το χάος με το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων Ε.Ε.-Βρετανίας», ανέφερε ο Τουσκ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε ειρωνικά την παραίτηση Τζόνσον: «Αυτό δείχνει πως στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία υπήρχε ομοφωνία απόψεων».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]