Από την μία ο Ζάεφ μιλά για μακεδονικό στρατό, από την άλλη η Ελλάδα έχει παραχωρήσει την έννοια του «Μακεδόνα». Δημιουργείται λοιπόν το παράδοξο η ελληνική πλευρά να ενίσταται για κάτι που υπέγραψε γνωρίζοντας τι συνέπειες.
Ζάεφ: Δεν έχουμε αλυτρωτισμό
Η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ιστορικής σημασίας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό δήλωσε στον βοσνιακό ειδησεογραφικό ιστότοπο Klix.ba ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται το Σαράγεβο.
«Με αυτήν τη συμφωνία δημιουργούμε μία νέα πολιτική πρακτική, από την οποία θα μπορούσαν να διδαχθούν οι επόμενες γενιές, να μάθουν πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Ναι, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, προσθέσαμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας μας και έτσι αποδείξαμε κάτι που ήταν σημαντικό για τους νότιους γείτονες μας, ότι δεν έχουμε κανέναν εδαφικό ή οποιονδήποτε άλλον αλυτρωτισμό», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.
Αποτιμώντας τα κέρδη για τους πολίτες της χώρας του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε ότι εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα, προσθέτοντας ότι δημιουργείται η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή.
Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο δημοψήφισμα οι πολίτες θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το όνομα και κάλεσε την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. «Θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα και είμαι βέβαιος ότι ο λαός θα πει “ναι”.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την εφαρμογή της βούλησης του λαού, όλοι πρέπει να τη σεβαστούν, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος Ιβάνοφ. Η κυβέρνηση, δε, έχει την τιμή και την ευθύνη να υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή και θα το πράξει» τόνισε.
Αναφερόμενος στην αύξηση της εθνικιστικής ρητορικής ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, το οποίο θα εξαλείψει σταδιακά με την ενίσχυση της συνεργασίας και την επίδειξη διάθεσης συνεννόησης από τις ηγεσίες των χωρών της περιοχής για την επίλυση διμερών προβλημάτων.
«Τώρα είναι ο καιρός των λύσεων και δεν υπάρχει χώρος στα Βαλκάνια για όσους επιδιώκουν τη διαιώνιση των προβλημάτων», κατέληξε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Ο Κοτζιάς γελούσε στις Πρέσπες αλλά ενοχλήθηκε από τον «μακεδονικό» στρατό του Ζάεφ
Ο Ζόραν Ζάεφ δείχνει με κάθε ευκαιρία πόσο μικρή φάνηκε η ελληνική κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό και πανηγυρίζει ως «Μακεδόνας» για τον «μακεδονικό στρατό» που θα μπει στο ΝΑΤΟ!
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων παρέστη την Τετάρτη στην ορκωμοσία 125 επαγγελματιών στρατιωτών της χώρας και αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟ: «Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα standards των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ».
Μάλιστα στο σημείο είχαν τοποθετηθεί σημαίες των Σκοπίων και σημαίες του ΝΑΤΟ.
Ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο για «μακεδονικό» στρατό ενώ ταυτόχρονα τα κρατικά μέσα έδειχναν κοντινά πλάνα από τις στολές των στρατιωτών στις οποίες αναγραφόταν ο όρος «Македонија»: «Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς. Ο μακεδονικός στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι – χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του. Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις… Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας».
Ευαισθητοποίηση χωρίς αντίκρισμα
Όταν λοιπόν η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει την ύπαρξη «Μακεδόνων» ποιος ο λόγος να αντιδρά το ελληνικό ΥΠΕΞ; Κι όμως, υπό το βάρος των αντιδράσεων και της λαϊκής οργής φαίνεται πως ενοχλήθηκε ο κ. Κοτζιάς για τις δηλώσεις Ζάεφ…
Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ η συγκεκριμένη δήλωση «υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας».
Βέβαια το δεδομένο είναι πως ο Ζάεφ μετά την συμφωνία του με τον Τσίπρα συνεχώς ξεχνά το Βόρεια και πάντα μιλά για Μακεδονία όπως και για τα υπόλοιπα παράγωγά της.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και εν αναμονή των επόμενων κινήσεων από τη σκοπιανή πλευρά για την τελική ισχύ της, οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ δεν περιορίζονται στην επικράτεια της γειτονικής χώρας αλλά ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακούγοντας τον διαπιστώνει κανείς πως μονίμως χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» ξεχνώντας το «Βόρεια», που υποτίθεται ότι υποστηρίζει ενώ ταυτόχρονα φαίνεται πως θεωρεί δεδομένο ότι η χώρα θα μπει στο ΝΑΤΟ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]