Σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 11,2 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα 21χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Η δόνηση καταγράφηκε στις 21:05.
Η αρχική εκτίμηση ήταν 5,3 ρίχτερ.
Είχε προηγηθεί μια ακόμα ισχυρή δόνηση 4,7 Ρίχτερ στις 20:53, ενώ στις 20:41 σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ. Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, αν και ειδικοί εκφράζουν αισιοδοξία και αναφέρουν πως ο ρυθμός της σεισμικότητας έχει μειωθεί.
Μειώνονται οι σεισμοί, παραμένει η επιφυλακή
Η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη και την Αμοργό φαίνεται πως εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες. Οι δονήσεις είναι πιο αραιές, ωστόσο, οι αρχές, οι σεισμολόγοι και οι κάτοικοι, παραμένουν σε εγρήγορση. Δεκάδες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 4,5 ρίχτερ στις 2 το μεσημέρι.
«Έχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία» τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στo Update και τον Κώστα Λασκαράτο. Η σεισμικότητα τις δύο τελευταίες ημέρες έχει χαμηλότερους ρυθμούς. Διαπιστώσαμε μάλιστα την αλλαγή αυτή την Παρασκευή και την ανακοινώσαμε. Κρατήσαμε ωστόσο επιφυλάξεις γιατί πρέπει αυτή η κατάσταση ουσιαστικά να παγιωθεί», πρόσθεσε.
«Παρατηρούμε μικρές τάσεις σταθεροποίησης, ενώ συνεχίζεται η σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη σεισμών τα οποία δεν θα ξεπεράσουν τα 5,1, 5,2 Ρίχτερ», επισημαίνει και ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.
Έρευνες στα πετρώματα
Μετρήσεις βαρύτητας των πετρωμάτων έχουν ξεκινήσει οι ερευνητές στο Καμάρι της Σαντορίνης. «Οι μετρήσεις αυτές μας δείχνουν την πυκνότητα των πετρωμάτων μέσα στα έγκατα της γης για να συγκριθούν με τις μετρήσεις του 2011 – 12 και να πάμε σε βαθύτερα και όχι μόνο στην επιφάνεια που εξετάζουμε μέχρι στιγμής», εξηγεί η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Αυτοψίες: Δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές
Τα κτίρια δεν έχουν υποστεί καμία επίπτωση εκτός από κάποια παλιά ερειπωμένα τα οποία ως επι των πλείστων δεν κατοικούνται. Τα κτίρια δεν επιβαρύνονται με τέτοιες δονήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Δεν ετέθη ποτέ κανένα θέμα έκρηξης του ηφαιστείου»
Ο Βασίλης Καραστάθης επανέλαβε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ οι μετρήσεις στους σταθμούς των επιστημόνων μέσα στην καλντέρα δείχνουν σταθεροποίηση της ανύψωσης. «Είχανε σημειωθεί περίπου 4 εκατοστά ανύψωσης. Από 2-3 Αυγούστου περίπου του 2024 μέχρι και σήμερα ηταν 4 εκατοστά στο σταθμό στο Ημεροβίγλι. Όσο απομακρυνόμαστε από το Ημεροβίγλι και πιο νότια αυτό μειώνεται σε 2 εκ. και 1 εκατ.», είπε ο Αθανάσιος Γκανάς. Σεισμογράφοι έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν στην ανάλυση του φαινομένου.
Παπαζάχος στον ΣΚΑΪ: «Έχει μειωθεί αλλά παραμένει σε ισχύ το σενάριο των 6 Ρίχτερ»
Για τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμών μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Χριστίνα Βίδου, ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
«Δεν έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Έχει μια μικρή ύφεση η ακολουθία, όμως πολλές φορές αυτές οι υφέσεις είναι και παροδικές. Δεν έχουμε μπει σε μια φάση που να πούμε ότι έχει πραγματικά μειωθεί σημαντικά η σεισμική δραστηριότητα. Γίνονται αρκετά 4,5άρια σε ομάδες αυτήν τη στιγμή. Χθες το βράδυ γίνονται σεισμοί αισθητοί από τους κατοίκους στις 5 και στις 7 η ώρα το πρωί, οπότε νομίζω ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνουμε μια εκτίμηση. Η φύση άλλωστε έχει άλλες μετρικές και αυτά τα πράγματα αλλάζουν σε επίπεδο μήνων και εβδομάδων και όχι ημερών», όπως είπε ο κ. Παπαζάχος, για να προσθέσει:
«Δεν υπάρχει κύριος σεισμός 5,2 Ρίχτερ όταν υπάρχουν πολλοί σεισμοί 5,1 και 5 και 4,9 που τον συνοδεύουν. Κύριος είναι ο σεισμός που ξεχωρίζει πολύ από τους άλλους, με πολλή διαφορά στο μέγεθος και κυριαρχεί σαν φαινόμενο, δηλαδή δημιουργεί κυριαρχία με πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά. Εδώ μιλάμε για μια ομάδα σεισμών, για αυτό και ονομάζεται σμηνοσειρά».
Ως προς τα 6 Ρίχτερ, απάντησε λέγοντας ότι «έχει ελαφρά απομακρυνθεί, αλλά είναι αρκετά σημαντική πιθανότητα». «Η πιθανότητα αυτή έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί τελείως και παραμένει σε ισχύ ως δυσμενέστερο σενάριο».
ΕΚΠΑ για σεισμούς στις Κυκλάδες: Συνολικά 95 καταγράφηκαν χθες στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού – Οι 13 άνω των 4 Ρίχτερ – Πάνω από 11.700 σεισμοί συνολικά
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς και στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, πλησίον της νησίδας Ανύδρου.
Για την παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο στην περιοχή αυτή, έχει διαμορφωθεί ειδική σελίδα στον ιστότοπο του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ, με διαδραστικό χάρτη (Σχήμα 2) ο οποίος συνδυάζει επίκεντρα των πρόσφατων σεισμών, σεισμολογικούς σταθμούς και ενεργά ρήγματα στην περιοχή μελέτης: http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/gmaps3/santorini_amorgos_zone.php
Τα στοιχεία που δίνει το ΕΚΠΑ
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/), από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11,700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη Μ≥1.0.
Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 18 σεισμούς με Μ≥4.0, και 5 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7. Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 8 σεισμούς με Μ≥4.0, και 2 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8.
Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 3 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8. Κατά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακά μία μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών στην περιοχή.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/sxima1-ekpa-seismoi-santorinijpg.webp)
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/sxima2-ekpa-seismoijpg.webp)
Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων είναι:
Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής
Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Ευελπίδου Nίκη – Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας
Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής
Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής
Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας
Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας
Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.
Ασφαλή τα σχολεία, αλλά θα παραμείνουν κλειστά
Στο μεταξύ, ασφαλή κρίθηκαν, μετά από ελέγχους που έγιναν από τεχνικά κλιμάκια, τα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού. Παρ’ όλα αυτά, αποφασίστηκε τα σχολεία σε Θήρα, Ιο, Ανάφη και Αμοργό να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την προσεχή Παρασκευή (14 του μήνα).