Οι τέσσερεις βουλευτές δήλωσαν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η συμφωνία λύνει ένα «δύσκολο πρόβλημα», μιας εικοσιπενταετίας, ανοίγει προοπτικές για τη FYROM σε ότι αφορά την πορεία ένταξης της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά και προοπτικές για την ειρηνική συνύπαρξη και για τη φιλία των δύο χωρών και των λαών της περιοχής.
«Η χώρα μου είναι μια δημοκρατική χώρα, η πλειοψηφία (του κοινοβουλίου) ψήφισε υπέρ της συμφωνίας. Aυτό το πρόβλημα, ήταν ένα δύσκολο πρόβλημα, όλα τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε η καθηγήτρια Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου των Σκοπιών και βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Γκιουλουμσέρ Κασάπι (Gjulumser Kasapi) και υπογράμμισε: «Είναι ένας καλός συμβιβασμός, ψηφίζουμε για την προοπτική των παιδιών μας, των παιδιών και των δύο χωρών. Είμαι παιδαγωγός και γνωρίζω, ότι οι σπουδαστές μου δεν έτρεφαν πολλές ελπίδες για ένα καλό μέλλον. Τώρα, ανοίξαμε ένα παράθυρο ελπίδας. Αυτός είναι ο δρόμος για να είμαστε ασφαλείς, να έχουμε περισσότερες προσδοκίες – οι πολίτες και τα παιδιά μας – για ειρήνη και προοπτική».
«Πιστεύω ότι είναι καλή συμφωνία, ανοίγει προοπτικές και για τις δύο χώρες, είναι καλή, πιστεύω ότι η χώρα μου θα είναι στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο βουλευτής άλλου κόμματος της συμπολίτευσης, Ενές Ιμπραχίμ.
«Νομίζω, ότι η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες, είναι καλή και για τους πολίτες τους. Ειδικά για τους πολίτες της χώρας μας, επειδή αυτό το πρόβλημα των εικοσιπέντε ετών, δημιουργούσε ένα πρόβλημα προοπτικής για το μέλλον» είπε βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος BESA, Φαντίλ Ζεξιντέλι (Fadil Zexideli) και συνέχισε: «Αυτή η συμφωνία ανοίγει τις πόρτες για τη χώρα μου για να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και βέβαια για άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αλλά, νομίζω, ότι είναι καλή και για όλους και για τις δύο χώρες, για τη φιλία των δύο χωρών, για τη φιλία των πολιτών των δύο χωρών, ώστε όλα τα Βαλκάνια να ζουν σε μια ειρηνική περιοχή, σε μια ειρηνική και ελπιδοφόρα προοπτική».
«Φυσικά, δε μπορεί να βρεις όλους, 100% σύμφωνους, από τη μία πλευρά, αυτό είναι φυσικό, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι κατά της συμφωνίας, το VMRO διακήρυξε τη διαφωνία του, αλλά όλοι οι πολίτες θα αποφασίσουν στο δημοψήφισμα. Σήμερα ψηφίσαμε στο κοινοβούλιο την επικύρωση αυτής της συμφωνίας, αλλά οι πολίτες θα δώσουν την ψήφο τους στο δημοψήφισμα. Νομίζω, ότι θα ψηφίσουν υπέρ» πρόσθεσε ο Fadil Zexideli .
«Είμαι βουλευτής της αντιπολίτευσης και ψήφισα υπέρ, όλοι οι Αλβανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ» δήλωσε ο βουλευτής, Syrija Rashidi και πρόσθεσε: «Πιστεύω, ότι είναι καλή συμφωνία, θέλουμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και φίλοι με την Ελλάδα».
Η συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων επικυρώθηκε από τη Βουλή με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.
«Πόλεμος» Ιβανόφ-Ζάεφ
«Η άποψή μου για τη συμφωνία με την Ελλάδα είναι οριστική και αμετάκλητη παρά τις απειλές», τόνισε ο Γκιόργκι Ιβανόφ μετά τι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί αποπομπής του προέδρου των Σκοπίων αν δεν υπογράψει την συμφωνία για το Σκοπιανό.
Μάλιστα ο κ. Ιβανόφ τονίζει πως αν θέλει ο πρωθυπουργό της χώρας μπορεί να καταθέσει και πρόταση μομφής εναντίον του αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη.
«Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του). Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις», είπε ο Ιβανόφ.
Θυμίζουμε ότι σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ υπήρξε σαφής απευθύνοντας προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της χώρας απειλώντας τον εμμέσως και με αποπομπή σε περίπτωση που δεν στηρίξει τη συμφωνία. Όπως σημείωσε ο Ζάεφ, αν οι πολίτες που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και ο πρόεδρος δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του Ιβάνοφ.
«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», σημείωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.