Η διάσταση απόψεων Γερμανίας-Αυστρίας σχετικά με την αντιμετώπιση της Τουρκίας και τη διαχείριση του προσφυγικού στοιχίζει ακριβά στην Ανγκελα Μέρκελ, που βλέπει τη δημοτικότητά της να κατρακυλάει ένα μήνα πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου σε τρία γερμανικά κρατίδια.
Την ίδια στιγμή, η αυστριακή κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Λαϊκού Κόμματος επιδίδεται σε «άγριο» φραστικό πόλεμο με την Τουρκία, με στόχο να παρεμποδίσει τη νίκη του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 3ης Οκτωβρίου.
Η χθεσινή δημοσκόπηση του κρατικού καναλιού ARD εμφάνισε τη δημοτικότητα της καγκελαρίου πεσμένη στο 47%, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά την επανεκλογή της το 2013. Μόλις πριν από ένα μήνα -δηλαδή προτού μεσολαβήσουν το μακελειό του Μονάχου με δράστη έναν ακροδεξιό Γερμανοϊρανό και οι τρεις δολοφονικές επιθέσεις στη Βάδη-Βιρτεμβέργη και τη Βαυαρία με πρωταγωνιστές δύο Σύρους κι έναν Αφγανό πρόσφυγα-, η δημοτικότητα της Μέρκελ ήταν 59%. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι πριν από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, τον Απρίλιο του 2015, το ποσοστό των Γερμανών που εμπιστευόταν και θαύμαζε την καγκελάριο ανερχόταν σε 75%. Τώρα, αντιθέτως, το 65% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την προσκόλλησή της στην «ανοιχτή» μεταναστευτική πολιτική και το 44% επιδοκιμάζει το πιεστικό αίτημα του Βαυαρού συμμάχου της, ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, για αυστηρότερα μέτρα γύρω από το άσυλο και τις απελάσεις.
Το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη Μέρκελ θα είναι στις 4 Σεπτεμβρίου στο ανατολικό κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, όπου η αντιμεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) αναμένεται να συμπιέσει τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών.
Ενα άλλο αγκάθι αφορά το θέμα της Τουρκίας. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απέρριψαν το αίτημα του σοσιαλδημοκράτη Αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας λόγω της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του Ερντογάν, φοβούμενοι κυρίως τις επιπτώσεις στο προσφυγικό.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήκωσε το γάντι αποκαλώντας την Αυστρία «πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού», με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, να τον καλεί να «προσέχει τα λόγια του και ιδίως τις πράξεις της χώρας του, όταν αναφέρεται στην Ακροδεξιά». Για την ακρίβεια εκείνος που είχε κατηγορήσει την αυστριακή κυβέρνηση ότι μιλάει τη γλώσσα της Ακροδεξιάς ήταν ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου