Ο Λούλα ντα Σίλβα, ο δημοφιλής κάποτε «πρόεδρος των φτωχών» που κυβέρνησε τη χώρα από το 2003 έως το 2010, και η διάδοχός του Ντίλμα Ρούσεφ δεν κάθισαν στις εξέδρες των επισήμων για την τελετή έναρξης.
Ο μεν ιστορικός ηγέτης της Κεντροαριστεράς που κέρδισε το 2009 την ανάθεση των Αγώνων παραπέμπεται σε δίκη, στο πλαίσιο του σκανδάλου της Petrobras. Ενώ η εκλεκτή του η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Βραζιλίας, που απομακρύνθηκε από την εξουσία τον περασμένο Μάιο, βλέπει το πολιτικό της μέλλον να τερματίζεται σε ένα σύμπαν παράλληλο με τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση.
Το «βελούδινο πραξικόπημα» που βλέπουν πολλοί πίσω από την έξωσή της εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα και να επισκιάζει το πανηγυρικό κλίμα, με διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις σε όλες τις μεγαλουπόλεις στο παρά πέντε της Ολυμπιάδας.
Και ένα πλήθος αγανακτισμένων πολιτών να ζητάει «κάθαρση» , διαφάνεια και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η 68χρονη Ρούσεφ κατηγορείται ότι παραβίασε τους κανόνες του προϋπολογισμού, με στόχο την επανεκλογή της το 2014. Την Πέμπτη, μόλις ένα 24ωρο πριν από την τελετή έναρξης, η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας έκανε ένα ακόμη βήμα, ψηφίζοντας υπέρ της παραπομπής της σε δίκη στην Ολομέλεια του Σώματος.
Λος Άντζελες: Δωρεά 15 εκ. δολ. από τη Disney για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές
Η επιτροπή αριθμεί 21 μέλη, εκ των οποίων 14 ψήφισαν υπέρ και 5 κατά, και αν και η ψήφος δεν είναι δεσμευτική, στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Ολομέλεια. Την ερχόμενη Τρίτη θα ψηφίσει με τη σειρά της για το εάν θα κάνει δεκτές ή όχι τις κατηγορίες και κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η δίκη που θα ορίσει το μέλλον της Ρούσεφ.
Στις 29 Αυγούστου τέλος, μία εβδομάδα δηλαδή μετά το τέλος των Ολυμπιακών, αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη δίκη, με το αποτέλεσμα να αναμένεται στο πρώτο μισό του Σεπτέμβρη. Η ίδια η Ρούσεφ καταγγέλλει πραξικόπημα και συνωμοσία εις βάρος της, δήλωσε εξαρχής πως μποϊκοτάρει τους Αγώνες γιατί δεν δέχεται να έχει «δευτερεύοντα ρόλο», ενώ οι οπαδοί της βγαίνουν εδώ και εβδομάδες στους δρόμους για να τη στηρίξουν.
Πέντε μόλις 24ωρα πριν από τους Ολυμπιακούς, χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας ζήτησαν την οριστική της αποχώρηση από την προεδρία, ενώ ανάλογες πορείες διοργανώθηκαν την ίδια ώρα υπέρ της. Από το Ρίο ντε Τζανέιρο μέχρι το Ρεσίφε, το Σαλβαδόρ ή το Μπέλο Οριζόντε, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους διαδηλώνοντας, με τα μεγάφωνα να «παίζουν» τον εθνικό ύμνο αλλά και μελωδίες σάμπα.
Η πολιτική κρίση που «συνοδεύει» τη διοργάνωση δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος των Αγώνων, όπως φάνηκε από τα καταστροφολογικά πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου εδώ και εβδομάδες. Η επιδημία του ιού Ζίκα, η μόλυνση των νερών, η οικονομική κρίση του λατινοαμερικάνικου γίγαντα, αλλά και η απειλή της τρομοκρατίας είναι μερικά μόνο από τα δεινά που προκάλεσαν ανησυχία στους συμμετέχοντες.
Σε μία περίοδο κατά την οποία η Βραζιλία θα έπρεπε να προβληθεί ως πρότυπο σταθερότητας, «βυθίζεται» και μάλιστα με τους προβολείς του κόσμου στραμμένους επάνω της.
Θάνατος επίδοξου ληστή
Λίγη ώρα πριν ανέβει η αυλαία, ένα βίαιο περιστατικό σημάδεψε την πρεμιέρα. Ενας νεαρός Βραζιλιάνος έχασε τη ζωή του στο Ολυμπιακό Χωριό, όταν προσπάθησε να ληστέψει μέλος της ρωσικής διπλωματικής αποστολής. Ο φερόμενος ως δράστης, ο οποίος είναι ερασιτέχνης αθλητής ζίου-ζίτσου και βρισκόταν με τη σύζυγό του και την κόρη του μέσα στο τζιπ του, κατάφερε με μια κίνηση να τον αφοπλίσει και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πυροβόλησε τον νεαρό με το ίδιο του το όπλο, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου