Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ άφησε σαφείς αιχμές κατά του Ζόραν Ζάεφ για τις χθεσινές του δηλώσεις, στις οποίες ο κ. Ζάεφ είπε ότι η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της «Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’» για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Σχολιάζοντας ακριβώς αυτή τη δήλωση, από το γραφείο του Σκοπιανού προέδρου ανέφεραν ότι «είναι μια απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού και υποκίνησης των “Μακεδόνων” πολιτών μετά από πιθανή ψηφοφορία με δημοψήφισμα».
Διαβάστε ακόμα: «Προδοσία του Ζάεφ»: Γιγαντοαφίσες στα Σκόπια για την συμφωνία
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: “Δημοκρατία της Μακεδονίας”) και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».
Μάλιστα, ο Ιβάνοφ καταφέρεται εναντίον του Ζάεφ και για τον τρόπο που γίνονται οι συζητήσεις, λέγοντας ότι «είναι μη σοβαρό και ανεύθυνο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιλύεται τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών».
Απαντώντας, δε, στην έκκληση του Ζάεφ η συμφωνία να υποστηριχθεί από όλους τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ο κ. Ιβάνοφ σχολίασε ότι για μια τέτοια συμφωνία «απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση, ώστε να εξευρεθεί λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του “μακεδονικού” λαού».
Η απάντηση Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ απάντησε στον Γκιόργκι Ιβάνοφ από το φόρουμ που διεξάγεται στα Σκόπια.
«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομήσουμε μια συνεργασία για να εξυπρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ.
Μεξικό: Ο οργανωτής χριστουγεννιάτικου φεστιβάλ δολοφονείται εν μέσω του χορού
Διαβάστε ακόμα: Διάγγελμα Τσίπρα για το Σκοπιανό σήμερα – Το απόγευμα το τηλεφώνημα Ζάεφ
Και συνέχισε: «Αν συμβεί αυτό, πιστεύω ότι μέσα από συναντήσεις και συζητήσεις μπορούμε να βρούμε μια λύση. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, γνωρίζουμε ότι μόλις βρεθεί λύση θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την ΕΕ».
«Θα κάνω τα πάντα για να συνάψω μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα είναι αξιοπρεπής για τη “Μακεδονία”, που θα διατηρήσει την ταυτότητά μας και θα προστατέψει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας, δίνοντάς τους παράλληλα μια ευρωατλαντική προοπτική», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.
«Τελικά», κατέληξε, «είναι σημαντικό για τους πολίτες να αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το θέμα, και προς αυτή την κατεύθυνση καλώ όλους τους πολιτκούς παράγοντες να είναι προσεκτικοί και να βοηθήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν με δημοκρατικό τρόπο».
Ζάεφ δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα – Θα μιλήσω με τον Τσιπρα
Αρκετά συγκρατημένος με το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας στο Σκοπιανό!
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μιλώντας σε forum δήλωσε πως συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και εξέφρασε την αισιοδοξία αυτό να συμβεί το απόγευμα όταν και θα τηλεφωνήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ.
«Σήμερα θα συζητήσουμε ουσιώδη ζητήματα που απομένουν σχετικά με την τελική επίλυση του ονοματολογικού. Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία, τότε και οι δύο πλευρές θα ενημερώσουν τους πολίτες. Σε περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία θα ανοίξουμε αμέσως την επίσημη ατζέντα, θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με πολιτικούς και πολιτικά κόμματα» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Ζάεφ έστειλε και ένα «μήνυμα» στον πρόεδρο της χώρας αλλά και την αντιπολίτευση σχετικά με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα του ονόματος. «Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να είναι προσεκτικοί στις ανακοινώσεις που εκδίδουν και να βοηθήσουν τους πολίτες να εκφραστούν στο δημοψήφισμα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τα ονόματα που βρίσκονται ακόμη στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως συζητούνται οι προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]