«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία του αυτοκινήτου είναι η περαιτέρω μείωση των ρύπων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου PSA, Carlos Tavares.
Οι μελλοντικές μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα μοντέλα αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την ίδια στιγμή που ακόμη σε πολλές χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει η ανάλογη υποδομή, αλλά και η αντίστοιχη τεχνογνωσία των αυτοκινητοβιομηχανιών για μεγάλη αυτονομία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 85% όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πωλούνται σε έξι χώρες της Δυτικής Ευρώπης και είναι αυτές που εμφανίζουν υψηλά ΑΕΠ.
Αντίθετα, σε χώρες με ΑΕΠ μικρότερο των 18.000 ευρώ, όπως οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται κοντά στο μηδέν. Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βάζει κριτήρια τα οποία θέτει υποχρεωτικά το 15% των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2020 να είναι ηλεκτροκίνητα και το 30% μέχρι το 2030.
Όλα αυτά δείχνουν ότι μέσα στα επόμενα 12 χρόνια θα πρέπει όλες οι χώρες της ΕΕ να έχουν κάνει ένα τεράστιο άλμα εμπρός, παρουσιάζοντας μεγάλες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι οποίες οφείλουν σε πρώτη φάση να δώσουν κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σε δεύτερη φάση να φτιάξουν τις υποδομές για να μπορεί να υποστηριχθεί αυτός ο μεγάλος όγκος των αυτοκινήτων που θα πουληθούν.
Ο κ. Tavares προειδοποίησε επίσης για τις ενδεχόμενες ακούσιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις μιας ταχείας μετάβασης. «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι πρόθυμες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση για μηδενικές εκπομπές. Όμως τα μέλη της ACEA πρέπει να μεταμορφώσουν τις εταιρείες τους που θα πρέπει να είναι εύχρηστες και να προστατεύουν την βιωσιμότητά τους μέσα σ’ένα έντονο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον», ολοκλήρωσε ο κ. Tavares.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]