Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη Δύση και μετατρέπεται σε απολυταρχική χώρα της Μέσης Ανατολής. Την επαύριον της κήρυξης του τουρκικού κράτους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, ανακοινώθηκε η άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι πρόκειται περί προσωρινού μέτρου, ενώ συνέκρινε την κατάσταση στην Τουρκία με αυτή της Γαλλίας, τονίζοντας ότι και η γαλλική προεδρία έλαβε έκτακτα μέτρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις! Η προσωρινή άρση της ισχύος της σύμβασης θα λύσει τα χέρια στην κυβέρνηση για εκτεταμένες διώξεις, συλλήψεις και παράταση του χρόνου κράτησης των συλληφθέντων πριν από τις δίκες. Ο Κουρτουλμούς είπε ότι η κυβέρνηση επικαλέστηκε το άρθρο 15 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δίνει το δικαίωμα σε κράτος-μέλος να «παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση σε περιπτώσεις πολέμου ή άλλου δημοσίου κινδύνου».
Κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο πρόεδρος μπορεί να νομοθετεί χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου και το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαίωμα να καταρρίπτει τα διατάγματα. Θα υπάρχει περιορισμός στις δημοσιεύσεις του Τύπου αλλά και των κινήσεων της εθνοσυνέλευσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι «θα καταπολεμηθούν όλοι οι ιοί που έχουν μολύνει το στράτευμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διώξεις στο στρατό θα συνεχιστούν και οι συλλήψεις θα γίνουν ρουτίνα. Από τις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου έχει γίνει γνωστό ότι σχεδόν 60.000 μέλη του στρατού και υπάλληλοι του Δημοσίου, δικαστικοί και αστυνομικοί, έχουν συλληφθεί ή απομακρυνθεί από τις θέσεις τους. Η κυβέρνηση της Αγκυρας χρειαζόταν την «κάλυψη» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις χωρίς δίκη και τις απολύσεις, καθώς ορισμένοι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου και σε άλλα δικαιώματα εφαρμόζονταν ήδη στη χώρα -ιδίως στα νοτιοανατολικά, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε επιβληθεί και απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Ο διεθνής Τύπος εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την τροπή που λαμβάνει η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι περισσότερες εφημερίδες γράφουν ότι η Τουρκία «οδεύει προς τη δικτατορία» και απομακρύνεται από την Ευρώπη. «Ο Ερντογάν επιβάλλει δημοκρα-τορία (democrature) αναφέρει σε σχόλιό της η γαλλική «Le Monde» και η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» τονίζει ότι «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διάλυση του κοινοβουλίου, κατάλυση των κρατικών εξουσιών… η Τουρκία οδεύει σε μια δικτατορία στηριζόμενη στους πειθήνιους οπαδούς του προέδρου… Τώρα είναι θέμα χρόνου η εξουδετέρωση του κόμματος των Κούρδων». Οι «Times» του Λονδίνου προβλέπουν επιδείνωση της κρίσης, «εάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες επανέλθουν η θανατική ποινή, οι στημένες δίκες και καταρρεύσει το σύστημα δικαίου».
Ενοχλημένη δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση από τις υπερεξουσίες που θα έχει ο πρόεδρος Ερντογάν. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θεωρεί ότι τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν μέσα στο επόμενο διάστημα θα έπρεπε να ψηφιστούν από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Η πρόταση επιβολής του νόμου έκτακτης ανάγκης εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο με ψήφους 346 υπέρ και 115 κατά, με τη στήριξη που παρείχαν οι Εθνικιστές του Μπαχτσελί στο κυβερνών κόμμα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης καταψηφίστηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το φιλοκουρδικό HDP.
Ανθρωποκυνηγητό
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστούν και να συλληφθούν όλοι όσοι μετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στο πραξικόπημα. Ενώ ο τύπος γράφει ότι 40 κομάντος αναζητούνται και πιθανότητα προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, είπε χθες ότι καταζητούνται και επιπλέον 1.000 στρατιωτικοί που φέρονται να έλαβαν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής. Ετσι εξηγούνται οι φόβοι του προέδρου και της τουρκικής κυβέρνησης για πιθανότητα αντεπίθεσης από την πλευρά των πραξικοπηματιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sabah», ανάμεσα στους λιποτάκτες είναι και τουλάχιστον 30 άνδρες των υποβρύχιων καταδρομών! Επίσης, 37 δικαστές και εισαγγελείς δεν παρουσιάσθηκαν στα καθήκοντά τους, καθώς φοβούνται επικείμενες διώξεις εναντίον τους με την κατηγορία πως έχουν σχέσεις με το τάγμα Γκιουλέν και τους πραξικοπηματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, υπάρχουν ακόμη πυρήνες πραξικοπηματιών. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη χθες από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως «οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά». Αποκαλούν τη στάση ως «Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα» και καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. Εν τω μεταξύ, η τουρκική Αστυνομία συνέλαβε το στρατιώτη Αλί Σαριμπέι, ο οποίος κατηγορείται για ανάμιξη στην ομάδα εκείνων που επιτέθηκαν τη βραδιά του πραξικοπήματος σε εξοχική κατοικία της Μαρμαρίδας, όπου κρυβόταν ο Ερντογάν, με σκοπό να τον σκοτώσουν. Ο στρατιώτης συνελήφθη από αστυνομική περίπολο κοντά στο οίκημα και ήταν οπλισμένος, με πολιτικά ρούχα.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου