Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε επίσης ότι πρέπει να προτείνει την «επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης -την οποία επιτρέπει το Σύνταγμα» όπως βεβαίωναν κοινοβουλευτικοί παράγοντες- για να επανέλθει η ασφάλεια στη χώρα.
Διακόπτοντας το Υπουργικό, ο Ερντογάν μίλησε στο δίκτυο Al Jazeera, όπου άφησε αιχμές για τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, τονίζοντας ότι πληροφορήθηκε το πραξικόπημα από τον… αδελφό της γυναίκας του, ενώ τόνισε ότι ενδεχομένως να υπήρξε ανάμιξη και ξένων χωρών στο κίνημα του στρατού. Επίσης, απείλησε εμμέσως τις ΗΠΑ ότι αν δεν εκδώσουν τον Γκιουλέν, «αυτό θα είναι μεγάλο λάθος γιατί τους έχουμε δώσει στοιχεία». Βεβαίωσε, δε, ότι αν το τουρκικό Κοινοβούλιο επαναφέρει την θανατική ποινή, «εγώ θα την υπογράψω».
Εν τω μεταξύ, η πρωτοφανής εκκαθάριση στις δημόσιες υπηρεσίες και σε δομές του κράτους συνεχίζεται, ενώ οι φήμες για αυτομόληση Τούρκων στρατιωτικών και κομάντος περιπλέκουν την κατάσταση. Οι τουρκικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος 99 ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπό κράτηση παραμένουν άλλοι 14 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και 6.000 στρατιώτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hürriyet», ο μεγάλος «πέλεκυς» έπεσε στο υπουργείο Παιδείας, από όπου απομακρύνθηκαν 36.200 υπάλληλοι, ενώ 28.321 είναι όσοι απομακρύνθηκαν από διάφορες υπηρεσίες, υπουργεία, εμπιστευτικές θέσεις, την υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ κ.λπ.
Οι 1.577 κοσμήτορες ανακλήθηκαν μέχρι νεωτέρας, καθώς και 21.000 εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης απαγόρευσε σε όλους τους ακαδημαϊκούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Από την αστυνομική δύναμη της Αγκυρας απομακρύνθηκαν 900 μέλη, με την υποψία ότι είχαν διασυνδέσεις με το θρησκευτικό-πολιτικό τάγμα «Χιζμέτ» του Φετουλάχ Γκιουλέν. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η τουρκική κυβέρνηση συνέλαβε ή απομάκρυνε περίπου 50.000 ανθρώπους από όλες τις βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού.
Ο διεθνής Τύπος μιλάει για «κυνήγι μαγισσών» εκ μέρους του Ερντογάν, προκειμένου να εξολοθρεύσει τους πολιτικούς αντιπάλους του και να μειώσει το γόητρο του στρατού, που επί δεκαετίες κεμαλισμού βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της εξουσίας. Ενώ οι οπαδοί παραληρούν καθημερινά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, ο τουρκικός Τύπος αποκάλυψε χθες πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας γνώριζαν για το επικείμενο πραξικόπημα!
Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», η ΜΙΤ είχε προειδοποιήσει τους ανώτατους αξιωματούχους της Τουρκίας πως σχεδιαζόταν το πραξικόπημα από το πρωί της Παρασκευής. Από υποκλοπές συνομιλιών μεταξύ των πραξικοπηματιών, προκύπτει πως και οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος είχαν κατανοήσει πως η κυβέρνηση Ερντογάν και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν ενημερωθεί για τις κινήσεις τους, γεγονός που τους οδήγησε να επισπεύσουν τα σχέδιά τους.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία - Ποιος την ελέγχει και πόσο θα στοίχιζε
Η Δύση αντιδρά στις εκκαθαρίσεις που λαμβάνουν τεράστια έκταση στην Τουρκία αλλά και στα μέτρα που ανακοινώνονται από την τουρκική κυβέρνηση. «Τα μέτρα ανάκτησης ελέγχου που λαμβάνονται από το καθεστώς Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αντιβαίνουν στο κράτος δικαίου», δήλωσε χθες ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ολλανδίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ και Μπερτ Κέντερς εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις μαζικές διώξεις και τις χιλιάδες συλλήψεις υπαλλήλων του κρατικού μηχανισμού.
Ο δυτικός Τύπος εκφράζει πολλές απορίες για το σχεδιασμό, την εκτέλεση και την αποτροπή του πραξικοπήματος. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που αναφέρουν τις «θεωρίες συνωμοσίας», τονίζουν ότι το ένα τρίτο των Τούρκων πιστεύει πως πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο ίδιος ο Ερντογάν. Οπως τονίζει, η επίθεση από κομάντος που έφτασαν με τρία ελικόπτερα σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα, όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν ο πρόεδρος Ερντογάν, έγινε πολύ αργά το βράδυ, με καθυστέρηση δηλαδή πολλών ωρών και αφού ο πρόεδρος είχε αναχωρήσει από εκεί.
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η επίθεση με τα ελικόπτερα στο ξενοδοχείο, μαζί με δημοσιεύματα ότι το αεροπλάνο του Ερντογάν καταδιώχθηκε από δύο μαχητικά αεροσκάφη που δεν άνοιξαν πυρ αποτελούν ενδείξεις πως η ζωή του δεν βρέθηκε ποτέ πραγματικά σε κίνδυνο», τονίζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Στα ερωτήματα για το αποτυχημένο πραξικόπημα προστίθεται και η αδυναμία κατάληψης του αεροδρομίου όπου τελικά προσγειώθηκε το αεροσκάφος του Ερντογάν.
O Τζον Μπας, πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, εξέδωσε χθες ανακοίνωση για να καταδικάσει τα δημοσιεύματα και τα πρόσωπα που υπαινίσσονται ότι οι ΗΠΑ στήριξαν με κάποιον τρόπο την απόπειρα πραξικοπήματος. «Απορρίπτω το αφήγημα ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να υπονομεύσουν την τουρκική ασφάλεια και να αποτρέψουν την Τουρκία από το να γίνει μια ισχυρή, επιτυχημένη χώρα», τόνισε ο πρέσβης.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί