Την ίδια στιγμή, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών προετοιμάζουν το έδαφος ώστε ο Μαδούρο και οι συνεργάτες του να καθίσουν στο σκαμνί και να δικαστούν σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η Ελβετία αποφάσισε να «παγώσει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς επτά αξιωματούχων της Βενεζουέλας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και κορυφαίοι υπουργοί, και να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της. Είχαν προηγηθεί ανάλογες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι την ώρα που εκατομμύρια πολίτες στη Βενεζουέλα πεινάνε και δεν έχουν φάρμακα, δισεκατομμύρια δολάρια, που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προέρχονται από τις πωλήσεις του πετρελαίου, έχουν καταλήξει σε τράπεζες του εξωτερικού.
Η Ελβετία «εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τις συνεχείς παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών στη Βενεζουέλα, όπου η αρχή διάκρισης των εξουσιών έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα», όπως υποστηρίζει.
Οι κυρώσεις αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα: Τον αντιπρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος του Μαδούρο και κορυφαίο στέλεχος του τσαβισμού, Διοσδάδο Καβέγιο, τον υπουργό Εσωτερικών, Νέστωρ Ρεβερόλ, τον αρχηγό της ΕΥΠ, Γκουστάβο Γκονζάλες, την πρόεδρο του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, Τιλισμπάι Λουσένα, το γενικό εισαγγελέα, Ταρέκ Γουίλιαμ Σάαμπ, τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Μαϊκέλ Μορένο, και το δήμαρχο του Καράκας, Αντόνιο Μπεναβίδες.
Επιπλέον, οι κυρώσεις της Ελβετίας περιλαμβάνουν απαγόρευση πώλησης στη Βενεζουέλα όπλων αλλά και υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή μέσα στη χώρα ή για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και του Διαδικτύου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, η Αρχή Εποπτείας Οικονομικής Αγοράς της Ελβετίας (FINMA) ερευνά και άλλες υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μαδούρο, με τις οποίες σχετίζεται και η κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA) και το ενδεχόμενο να έγινε στην Ελβετία ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο των ελβετικών Αρχών, στο οποίο είχε πρόσβαση ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι σε λογαριασμούς που διατηρούσε σε τρεις τράπεζες στην Ελβετία ένας από τους επτά αξιωματούχους, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Ταρέκ Γουίλιαμ Σαάμπ, βρέθηκαν συνολικά 1,2 δισ. δολάρια! Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο του συγκεκριμένου αξιωματούχου όσο και άλλων στελεχών της κυβέρνησης του Μαδούρο διαχειρίζονταν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ «αχυράνθρωποι» του καθεστώτος. «Οι λογαριασμοί βρίσκονταν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του Ταρέκ Γουίλιαμ Σαάμπ Χαλάμπι, στο όνομα φυσικών και νομικών προσώπων, τα στοιχεία των οποίων θα ανακοινωθούν στον κατάλληλο χρόνο», αναφέρεται στο συγκεκριμένο έγγραφο των ελβετικών Αρχών.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας βγήκε στην αντεπίθεση, καλώντας την Ελβετία να αποδείξει ότι αυτοί οι λογαριασμοί είναι πράγματι δικοί του. Τις κατηγορίες αντέκρουσε και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάσα, από τη μια να διαψεύδει ότι οι αξιωματούχοι διατηρούν λογαριασμούς στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη να δηλώνει πως «αυτή η αυθαίρετη ενέργεια εναντίον της Βενεζουέλας, από μια χώρα ιστορικά ουδέτερη, όπως είναι η Ελβετία, δεν δημιουργεί συνθήκες κατάλληλες για διάλογο και ενισχύει τις εξτρεμιστικές δυνάμεις που αναζητουν βίαιες διεξόδους σαν λύση».
Κυρώσεις εναντίον 55 αξιωματούχων της Βενεζουέλας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο ίδιος ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και φυσικά και ο Σαάμπ, επέβαλε προ ημερών και η κυβέρνηση του Παναμά. Η διεθνής κοινότητα με τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Βενεζουέλας επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στον Μαδούρο ώστε να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να εγγυηθεί ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι καθαρές, με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με ΜΚΟ, υπάρχουν περισσότεροι από 300 πολιτικοί κρατούμενοι.
«Δισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνθηκαν σε κόμματα και κινήματα του εξωτερικού…»
Τα τελευταία χρόνια μια ανεξάρτητη Επιτροπή της Βενεζουέλας ερευνά τις περιπτώσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται το καθεστώς του Μαδούρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής και πιθανότατα έλαβαν χρηματοδότηση είναι και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί εξετάζουν μαρτυρίες για πιθανή χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων στις χώρες αυτές, από τα «πετροδολάρια» της Βενεζουέλας, κυρίως την περίοδο 2005 – 2013. Οπως είχε δηλώσει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής της Βενεζουέλας και βουλευτής της αντιπολίτευσης, Αλφόνσο Μαρκίνα, «στα 16 χρόνια που κυβερνάει αυτό το καθεστώς στη Βενεζουέλα, από τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια που η εταιρία πετρελαίου εισέπραξε από τις πωλήσεις πετρελαίου, τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τα μισά, χάθηκαν». Πολλά από αυτά τα χρήματα, υποστηρίζει, κατευθύνθηκαν σε πολιτικά κόμματα και κινήματα του εξωτερικού και φυσικά στην Ευρώπη.
«Εχουμε δει αυτό το είδος συναλλαγής σε άλλες περιοχές του κόσμου, συνεπώς δεν θα μας εκπλήξει αν διαπιστωθεί το ίδιο και για την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε τις βαλίτσες με τα λεφτά που δόθηκαν στην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, ας δούμε το σκάνδαλο που αυτή τη στιγμή ερευνάται στην Ισπανία με τη χρηματοδότηση του κόμματος PODEMOS από την επανάσταση του Ούγκο Τσάβες. Αφού έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, γιατί να μη συμβεί και στην Ελλάδα; Αυτή είναι η μεγάλη ερώτηση», δήλωσε με νόημα ο κ. Αλφόνσο Μαρκίνα. Η έρευνα για τη χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων και κινημάτων στην Ευρώπη από τη Βενεζουέλα βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο συναντά τεράστια εμπόδια από το καθεστώς Μαδούρο.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής