Ο Κερίμ Ουράς, κάνοντας επίδειξη αδιαφορίας για κάθε έννοια εθνικού και ευρωπαϊκού Δικαίου, στην αρχική δήλωσή του, χτες, ανέφερε πως «δεν ήταν σωστή απόφαση η μη έκδοση των 8 αξιωματικών και αυτό δεν θα βοηθήσει στις σχέσεις των δύο χωρών». Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, «απαίτησε» από την Ελλάδα συνοπτικές διαδικασίες -όπως συνηθίζονται στην Τουρκία- για τους αιτούντες άσυλο. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αυστηρότατη απάντηση. Κατόπιν, ο Τούρκος πρέσβης προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, η οποία αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα της πρεσβείας του και στο twitter του.
Σε αυτήν, αφού αναφέρει ότι ορισμένες δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν από μερίδα ΜΜΕ, έγραψε ότι «οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα έχουν μια δίκαιη και διαφανή δίκη στη χώρα τους» και εξέφρασε την «προσδοκία της Τουρκίας για άμεση έκδοσή τους», κάτι που, όπως σημείωσε, «θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών».
Αντίθετα, πρόσθεσε, «μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί (σ.σ. ο πρέσβης), αφού πρωταρχικό καθήκον του είναι να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις». Ο πρέσβης, επίσης, «ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο για την έγκαιρη στήριξη κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, και την προσπάθειά μας να επαναφέρουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Επιμονή
Προηγουμένως, όπως σαφώς διαφάνηκε από τις δηλώσεις του πρέσβη, η Άγκυρα θεωρεί πως, από τη στιγμή της προσγείωσης του ελικοπτέρου, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει απελάσει (!) τους 8 αξιωματικούς, πριν ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ο ίδιος, μάλιστα, άφησε υπονοούμενα, υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές αρχές δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν την προσγείωση του τουρκικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
«Από τη στιγμή που δήλωσε βλάβη, θα έπρεπε να του ζητηθεί να προσγειωθεί οπουδήποτε, καθώς είναι ελικόπτερο. Όμως, το συνόδευσαν F-16 και έλαβαν αυτή την απόφαση της προσγείωσης του στο αεροδρόμιο» ανέφερε.
Επιπλέον, ο ίδιος, αναφερόμενος στη βάσιμη πιθανότητα να επαναφέρουν τη θανατική ποινή στην Τουρκία, εκτίμησε πως ενδέχεται και να μη γίνει αυτό, αλλά, όπως είπε, «αυτό θα το αποφασίσει το Κοινοβούλιο». Προσπάθησε, δε, να καθησυχάσει, λέγοντας πως ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμντουλάχ Οτσαλάν, δεν εκτελέστηκε. Βέβαια, μετά τις εικόνες των αιματηρών, εμφύλιων αντιπαραθέσεων κατά και μετά το πραξικόπημα, οι δηλώσεις αυτές διόλου καθησυχάζουν. Να σημειωθεί πως πάμπολλες είναι και οι καταγγελίες περί «δίκαιης» δίκης του Οτσαλάν.
Πάντως, ο κ. Ουράς ουδόλως αναφέρθηκε στα σενάρια του φιλο-ερντογανικού Τύπου περί ενδεχόμενης συμμετοχής των στρατιωτικών στην έφοδο τη νύκτα της περασμένης Παρασκευής, στο ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας, όπου κρυβόταν ο Ερντογάν. Όπως ισχυρίζεται η καθεστωτική εφημερίδα, «Star», στην επίθεση πήραν μέρος 40 κομάντος, με επικεφαλής ένα στρατηγό, και, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, διέφυγαν «ορισμένοι από αυτούς με δύο ελικόπτερα σε ΝΑΤΟϊκή βάση, και 8 αξιωματικοί με τρίτο ελικόπτερο, το Σάββατο, στην Αλεξανδρούπολη.
Oρισμένοι άλλοι φέρονται να πέταξαν τον οπλισμό τους και να έχουν καταφύγει στα βουνά». Πάντως, η εφημερίδα, «Hurriyet», περιορίστηκε να γράψει ότι αγνοούνται δύο ελικόπτερα και 25 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων που συμμετείχαν σε επιχείρηση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
thargyrakis@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί