«Παιδική χαρά» πλουσίων και ισχυρών, η Κυανή Ακτή -διάσημη για τις παραλίες και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της- αποτελεί από το τέλος του 19ου αιώνα κιόλας ένα από τα πλέον δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στον κόσμο. Πίσω από την «καρτ ποστάλ» όμως και τα σικ εστιατόρια (σ.σ.: σε ένα από αυτά δειπνούσε το βράδυ του μακελειού και ο Bono των U2 που έχει σπίτι στην περιοχή και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος από τους αστυνομικούς), επικίνδυνοι τζιχαντιστές βρίσκουν γόνιμο έδαφος.
Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την ειδυλλιακή ακτογραμμή και τις μαρίνες, υπάρχουν συγκροτήματα κατοικιών όπου φτωχοί και οργισμένοι μετανάστες γίνονται ευάλωτοι στο ριζοσπαστικό Ισλάμ.
Η «Νίκαια η όμορφη», όπως την αποκαλούν στα τραγούδια τους οι ντόπιοι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας Προβηγκίας-Αλπεων-Κυανής Ακτής, μετά τη Μασσαλία, είναι άλλη μία μεγαλούπολη της Γαλλίας που δεν κατάφερε να ενσωματώσει επαρκώς τους πληθυσμούς των μεταναστών, με καταγωγή από τις χώρες του Μαγκρέμπ.
Το 2015, η περιοχή Aλπ-Μαριτίμ που περιλαμβάνει τη Νίκαια και τις Κάννες ήταν ψηλά στις λίστες με τις «εστίες ισλαμικής τρομοκρατίας» που συνέταξαν οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της χώρας.
Είναι δεύτερη στα περιστατικά ριζοσπαστικοποίησης, μετά τη διαβόητη περιοχή «93», βόρεια του Παρισιού. Και το Αριάν πιο συγκεκριμένα, μία πυκνοκατοικημένη γειτονιά στο Βορρά της πόλης, είχε καταγραφεί ως ένα από τα «64 γκέτο μεταναστών με υψηλά ποσοστά ανεργίας», έως και 40%.
Το περίφημο δίκτυο τζιχαντιστών «Κάννες-Τορσί», το πρώτο που φέρεται να σχεδίαζε επίθεση μετά τη γέννηση του ISIS το 2014, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα που έχουν εξαρθρωθεί, ενώ τα τελευταία χρόνια 55 κάτοικοι της περιοχής εκτιμάται ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία και περισσότεροι από 200 παρακολουθούνται.
Σπόροι εξτρεμισμού
Επιπλέον σε μια περιοχή όπου η ταυτότητα τρέφεται από μια αίσθηση θυματοποίησης, τα τραύματα του παρελθόντος χρησιμοποιούνται συχνά για να ανατροφοδοτήσουν εντάσεις, εξηγούν αναλυτές. Στη Νίκαια, ο πόλεμος της Αλγερίας τη δεκαετία του ’50 εξακολουθεί να ρίχνει βαριά σκιά και η εξάπλωση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας δεν είναι τυχαία. Εχει τις ρίζες της στις ισλαμικές ομάδες και τα δίκτυα του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας (σκληροπυρηνική ομάδα που διεξήγαγε αιματηρό πόλεμο ενάντια στο αλγερινό κράτος), που έφτασαν μαζικά στη Γαλλική Ριβιέρα μετά το 1995-1997», λένε. Ο πόλεμος της Αλγερίας φύτεψε τους σπόρους και ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μερά που σκότωσε 7 ανθρώπους στην Τουλούζη το 2012, μια άλλη πόλη του γαλλικού Νότου, έγινε είδωλο για πολλούς νέους, εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Αμελ Μπουχόμπζα. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου ανασύρονται σήμερα από τους νέους αλγερινής καταγωγής, προσθέτει.
Ταξικές διαφορές
Το τοξικό κλίμα συντηρούν φυσικά και οι τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες. Σε αντίθεση με τη Μασσαλία, όπου οι πληθυσμοί αναμιγνύονται, οι πλούσιοι και φτωχοί σπανίως αναμιγνύονται μεταξύ τους στη Νίκαια και τις Κάννες.
Νατάσα Παυλοπούλου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου