Μάλιστα δεν δίστασε επίσης να παρομοιάσει τον Ρώσο Πρόεδρο με τον Αδόλφο Χίτλερ ως προς τις μεθόδους προπαγάνδας, με σημείο αναφοράς το ποδόσφαιρο.
Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Νομίζω ότι η χρονική στιγμή (της επίθεσης) συνδέεται στενά με τις πρόσφατες εκλογές στη Ρωσία. Όπως κάνουν πολλές μη δημοκρατικές φυσιογνωμίες όταν είναι αντιμέτωπες με κάποια κρίσιμη πολιτική στιγμή, είναι συχνά ελκυστικό να πλάθεις στο μυαλό του κοινού την έννοια ενός εχθρού. Και αυτό είναι που νομίζω ότι έγινε απόπειρα μεταξύ των Ρώσων ψηφοφόρων. Πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο έβαλαν τη Βρετανία στο στόχαστρό τους είναι πολύ απλός, διότι πρόκειται για μια χώρα που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις αξίες, που πιστεύει στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στο κράτος Δικαίου και επανειλημμένα κατήγγειλε τις καταχρήσεις της Ρωσίας σε βάρος αυτών των αξιών» επισήμανε ο Τζόνσον ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Ο κ. Τζόνσον ερμήνευσε τη χρήση της ουσίας «Νόβιτσοκ» ως σαφή προειδοποίηση προς αντιφρονούντες Ρώσους.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια παρομοίασε τον Πρόεδρο Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ συμφωνώντας με την παρατήρηση ενός βουλευτή ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «θα χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο αυτού του καλοκαιριού (που διεξάγεται στη Ρωσία) όπως ο Χίτλερ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1936».
Εκφράζοντας ανησυχία για την ασφάλεια των Άγγλων φιλάθλων που θα συνοδεύσουν την εθνική τους ομάδα στα ρωσικά γήπεδα το καλοκαίρι, ο κ. Τζόνσον κάλεσε τη Μόσχα να εγγυηθεί τη σωματική τους ακεραιότητα.
Αποκάλυψε ότι οι αιτήσεις για ταξίδι στη Ρωσία από Άγγλους φιλάθλους είναι «μόνο 24.000» έως αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με 94.000 κατά την αντίστοιχη περίοδο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία. «Για την ώρα δεν κλίνουμε ενεργά προς την αποτροπή όσων θέλουν να πάνε», συμπλήρωσε ο κ. Τζόνσον.
Είπε επίσης ότι μεταξύ των Βρετανών διπλωματών που απέλασε σε αντίποινα για τις βρετανικές κυρώσεις η Ρωσία βρίσκεται και ο αξιωματούχος που είχε επωμιστεί τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των Άγγλων φιλάθλων.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη νέα εκλογική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπόρις Τζόνσον σχολίασε ότι ήρθε χωρίς γνήσιο ανταγωνισμό και ότι «δε μου μοιάζει με μία ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία».
Ενώ η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι όλα δείχνουν τη Ρωσία.
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτος ο παραλληλισμός της Ρωσίας με τη χιτλερική Γερμανία
Ο οποιοσδήποτε παραλληλισμός της Ρωσίας και της χιτλερικής Γερμανίας είναι απαράδεκτος, τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αντιδρώντας σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσει να ενισχύσει την εικόνα της Ρωσίας, μέσω της διοργάνωσης του Μουντιάλ, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον του Αδόλφου Χίτλερ όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στη ναζιστική Γερμανία.
«Τέτοιου είδους παραλληλισμοί… είναι απαράδεκτοι και κατώτεροι του επικεφαλής ενός διπλωματικού σώματος ενός ευρωπαϊκού κράτους», υποστήριξε στη σελίδα της στο facebook η Ζαχάροβα.
Ο Τζόνσον, όπως είπε, έχει δηλητηριαστεί με μίσος και θυμό, σημειώνοντας ότι θεωρεί τρομακτικό ότι αυτός εκπροσωπεί μια πυρηνική δύναμη.
Ρωσία για δηλητηρίαση Σκριπάλ: Βρετανία ή ΗΠΑ είναι οι ένοχες
Ένας αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπαινίχθηκε στο μεταξύ ότι το Λονδίνο μπορεί να δηλητηρίασε τον πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ.
Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη χημική επίθεση εναντίον της Γιούλια Σκριπάλ, κόρης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.
«Η λογική λέει πως υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γερμακόφ, επικεφαλής του τμήματος μη εξάπλωσης και ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου, σε μια συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στη Μόσχα.
«Είτε οι βρετανικές αρχές δεν είναι ικανές να παράσχουν προστασία από μια τέτοια, ας την πούμε έτσι, τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό έδαφος, είτε, άμεσα ή έμμεσα, δεν κατηγορώ κανέναν, έχουν ενορχηστρώσει μια επίθεση εναντίον ενός Ρώσου πολίτη», είπε ο Γερμάκοφ προτού αφήσει να εννοηθεί ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φέρουν κάποια ευθύνη.
«Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί να φανταστεί ότι όλο αυτό σκηνοθετήθηκε πέρα από τον Ατλαντικό», πρόσθεσε.
«Όποια στρατιωτική τοξική ουσία (και να είχε χρησιμοποιηθεί) θα είχε προκαλέσει πολλά θύματα στον τόπο της δηλητηρίασης. Όμως στο Σάλσμπερι, δεν ήταν καθόλου αυτή η περίπτωση», είπε.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]