Την θέση του νέου υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ότι η Γερμανία θα παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορά της όσο καιρό η ΕΕ δεν ελέγχει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορά της, συμμερίζεται και η καγκελάριος. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο σημερινό μπρίφινγκ, η καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών συμφώνησαν ότι αυτήν την περίοδο είναι απαραίτητη η παράταση του ελέγχου των γερμανικών συνόρων, «επειδή η προστασία των εξωτερικών συνόρων, για την οποία συνεργαζόμαστε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, δεν έχει ολοκληρωθεί». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η καγκελάριος, μιλώντας την ημέρα της ορκωμοσίας της στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόραση ZDF, εξέφρασε τη λύπη της που δεν διασφαλίστηκε ο σχετικός έλεγχος πριν από το 2015, πριν δηλαδή τη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία μέσω της βαλκανικής οδού.
Μέχρι τέλος Απριλίου η απόφαση για παράταση
Οι έλεγχοι που γίνονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από την Ελλάδα επιβλήθηκαν μέσα του περασμένου Νοεμβρίου και για άλλους 6 μήνες. Το συμπέρασμα από τα λεγόμενα του Ζάιμπερτ αλλά και του εκπροσώπου από το υπουργείο Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ είναι ότι παράλληλα με τα χερσαία σύνορα θα παραταθούν πιθανότατα και οι έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από Ελλάδα. «Το καθεστώς των ελέγχων εκπνέει μέσα Μαΐου» ανέφερε ο Ντίμροτ. «Το εάν χρειαστεί παράταση θα αποφασιστεί μέσα με τέλος Απριλίου, επειδή υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης (στην ΕΕ) πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κι αυτό παίρνει διαδικαστικά χρόνο».
Ο εκπρόσωπος υπεραμύνθη των ελέγχων. «Η κύρια προσφυγική διαδρομή προς τη Γερμανία ήταν και παραμένει μέσα από τα γερμανοαυστριακα σύνορα, γι’ αυτό και δόθηκε προτεραιότητα ελέγχων σε αυτό το τμήμα των συνόρων» ανέφερε επιμένοντας ότι ο λόγος για τους ελέγχους συνεχίζει να υφίσταται -με 16.000 παράτυπες εισόδους το 2017 «είναι με απόσταση ο μεγαλύτερος αριθμός από κάθε άλλο σημείο εισόδου στη Γερμανία». Ο Ντίμροτ διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι δεν θα επεκταθούν αορίστως και χωρίς λόγο, αλλά ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια με την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων. «Όσο καιρό δεν είναι αποτελεσματική, οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι».
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Μόνο 1566 επαναπροωθήσεις από τα νησιά στην Τουρκία
Ο Γιοχάνες Ντίμροτ ρωτήθηκε και για την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει τις συνθήκες διαβίωσης παραπέμποντας στην αρμοδιότητα της Κομισιόν, «η οποία και διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τις ελληνικές αρχές και επιλαμβάνεται των ελληνικών αναγκών».
Από πλευράς αριθμών ανέφερε ότι στα ελληνικά νησιά διαμένουν σχεδόν 13.000 πρόσφυγες. Από την εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας ο μέσος όρος αφίξεων την ημέρα είναι 80 άνθρωποι, ενώ από Φεβρουάριο μέχρι μέσα Μαρτίου ο μέσος όρος αφίξεων την ημέρα έπεσε στους 44. Σε ότι αφορά τις επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία για όλο το διάστημα είναι 1558 πρόσφυγες. Αιτήσεις ασύλου στα ελληνικά νησιά έγιναν συνολικά 40.000, ενώ 12.000 ήταν οι προωθήσεις από την Τουρκία σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ο Ντίμροτ χαρακτήρισε τη συμφωνία «θεμελιακό τμήμα της πολιτικής επεξεργασίας του μεταναστευτικού, που συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των προσφύγων οι οποίοι έρχονται στη Γερμανία».
Ως κοινή επιτυχία ΕΕ-Τουρκίας χαρακτήρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τη συμφωνία αλλά «μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν οι Ευρωπαίοι οργανώσουν μια εκτεταμένη προστασία των εξωτερικών τους συνόρων» πρόσθεσε. «Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια… χρησιμοποιούνται περισσότερα μέσα και προσωπικό, η Γερμανία θα συνεχίσει να ενεργοποιείται για την περαιτέρω βελτίωση αυτών των συνόρων και μάλιστα γρήγορα. Καταφέραμε να καταπολεμήσουμε τη θανατηφόρα επιχείρηση των διακινητών και να περιορίσουμε σημαντικά τους πνιγμούς στο Αιγαίο».
Πηγή: Deutsche Welle
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]