Παρόλα αυτά κανένας δυτικός ηγέτης δεν έχει προς το παρόν συγχαρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη νίκη του στις ρωσικές εκλογές και τη νέα εξαετή θητεία του ως Ρώσος Πρόεδρος.
Ο Πούτιν, που βρίσκεται στο τιμόνι της Ρωσίας από το 1999, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, θα παραμείνει στο Κρεμλίνο για τέταρτη θητεία, την τελευταία του βάσει του ρωσικού Συντάγματος, έως το 2024, όταν θα γιορτάσει τα 72 του χρόνια.
Όταν ρωτήθηκε χθες το βράδυ για το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος μετά το 2024, ο Πούτιν απάντησε: «Κάνετε πλάκα. Τι να κάνω; Να μείνω εδώ μέχρι τα 100 μου; Όχι».
Κατάφερε να έχει πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους αντιπάλους του με ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο από εκείνο των προεδρικών εκλογών του 2012, όμως η αντιπολίτευση και ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν παρατυπίες.
Ο Πούτιν επιβάλλεται πλέον περισσότερο από ποτέ ως ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, αφού κατάφερε να την επαναφέρει στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής, με τίμημα όμως ένα κλίμα έντασης με τη Δύση άνευ προηγουμένου μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Τροφοδοτούμενη από τον πόλεμο στην Συρία, την κρίση στην Ουκρανία και τις καταγγελίες για παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής- Δύσης οξύνθηκε ακόμη περισσότερο αφού το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δηλητηρίασε τον Ρώσο πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.
ΗΠΑ: Ξεκίνησαν κανονικά οι πτήσεις τις American Airlines μετά το τεχνικό πρόβλημα
Ο Ρώσος πρόεδρος που μέχρι στιγμής δεν είχε σχολιάσει την υπόθεση, διαβεβαίωσε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την επανεκλογή του ότι οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας είναι «ανοησίες», όμως πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» με το Λονδίνο στην έρευνα.
«Πρέπει να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τη Βρετανία, δεν κατανόησαν τη ρωσική νοοτροπία. Για μια ακόμη φορά μας άσκησαν μεγάλη πίεση την ώρα που έπρεπε να κινητοποιηθούμε», σχολίασε ο Αντρέι Κοντράχοβ εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Πούτιν, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant.
«Η δαιμονοποίηση του Πούτιν στη Δύση είχε αντίθετες επιπτώσεις για τη Ρωσία: μια άνευ προηγουμένου συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του», εκτίμησε από την πλευρά του ο Ρώσος γερουσιαστής Αλεξέι Πουσκόφ.
Με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων ο Πούτιν βρίσκεται πολύ μπροστά από τον επόμενο αντίπαλό του, τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν ο οποίος έλαβε το 11,79% των ψήφων. Ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,66%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σάμπτσακ έλαβε το 1,67% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Η ρωσική αντιπολίτευση, με πρώτο τον Αλεξέι Ναβάλνι στον οποίο δεν επετράπη να συμμετάσχει στις εκλογές και είχε καλέσει τους Ρώσους σε μποϊκοτάζ, κατηγόρησαν τις ρωσικές αρχές ότι εμφάνισαν ένα ποσοστό συμμετοχής πολύ μεγαλύτερο από το πραγματικό μέσω διάφορων παρατυπιών: οργανώνοντας τη μαζική μεταφορά ψηφοφόρων σε εκλογικά κέντρα από τους εργοδότες τους και νοθεία στις κάλπες.
«Η νίκη του Πούτιν με ποσοστό μεγαλύτερο του 70% είχε αποφασιστεί εκ των προτέρων», εξήγησε ο Ναβάλνι, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να καλεί σε διαδηλώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου, «το μόνο μέσο πολιτικής μάχης στη Ρωσία».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]