Η διαδικτυακή έκδοση του Spiegel εστιάζει στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «Ποιος είναι ο άνδρας με το περίστροφο;». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η έφοδος του ένοπλου μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ στο γήπεδο «βυθίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια βαθιά κρίση – και απειλεί ολόκληρη τη χώρα». Η ανταπόκριση του Spiegel περιγράφει την άφιξη του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα, την αγορά του ευρισκόμενου σε κρίση ΠΑΟΚ το 2012, την ανάδειξη της ομάδας σε μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος και την εξέλιξη του ιδίου μέσα σε λίγα χρόνια «σε έναν από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς ανθρώπους της χώρας».
Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ούτως η άλλως δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση, έχει περιέλθει σε μια οξύτατη κρίση. Πρόκειται και για μια αξιομνημόνευτη στροφή στην ιστορία επιτυχίας του Ιβάν Σαββίδη. Η χαιρεκακία είναι έντονη στις τάξεις των ποδοσφαιρικών και επιχειρηματικών του εχθρών. Αυτοί θεωρούσαν ανέκαθεν τον Σαββίδη αμφίβολης υπόστασης επιχειρηματία, ως έναν υπερβολικά προσηλωμένο στους στόχους του ολιγάρχη με εξαιρετικές επαφές με την κυβέρνηση Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Γι΄αυτούς (σ.σ. τους εχθρούς του Σαββίδη) το επεισόδιο στο γήπεδο ήταν έκφραση του αισθήματος ότι είναι άτρωτος, γνωρίζοντας ότι προστατεύεται από τους πολιτικούς του πάτρωνες, τον πλούτο του και την αγάπη των οπαδών του ΠΑΟΚ».
Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε πρόβλημα και προ Σαββίδη
Το Spiegel περιγράφει την άνοδο του Ιβάν Σαββίδη, που ξεκινώντας ως απλός εργάτης έφτασε στην 30η θέση της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους Ρώσους το 2013 και την πολιτική του καριέρα ως βουλευτής του κόμματος του ρώσου προέδρου Πούτιν. Επίσης γίνεται λόγος για την εξαγορά πλειάδας επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως και για τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη.
«Αναμφίβολα η ταχεία άνοδος του Σαββίδη ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, αυτός και ο Τσίπρας οφείλουν πολλά ο ένας στον άλλο», σχολιάζει το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε τον ΠΑΟΚ χωρίς να καταβάλει εκατομμύρια ευρώ τόκων για τα χρέη της ομάδας επωφελούμενος από έναν νόμο, ενώ αναφέρεται και η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για διαγραφή υψηλού προστίμου που είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ. Ως αντάλλαγμα προς την κυβέρνηση Τσίπρα «η εφημερίδα και ο τηλεοπτικός του σταθμός είναι φιλοκυβερνητικά, ενώ ο ίδιος συγκρίνει τον Τσίπρα με τον Πούτιν και καλεί τους Έλληνες να ‘κρατηθούν από τον Τσίπρα’».
Πάντως το περιοδικό τονίζει ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμά κανείς τη ρωσική επιρροή στην Ελλάδα, δεδομένου ότι «μια γερμανική εταιρεία αγόρασε τα ελληνικά αεροδρόμια, μια κινεζική το λιμάνι του Πειραιά και τους ελληνικούς σιδηρόδρομους, για τους οποίους είχαν ενδιαφερθεί και Ρώσοι, τους ανέλαβαν Ιταλοί. Ακόμη δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν πεδίο δράσης ύποπτων μορφών ήδη πριν από την περίοδο του Σαββίδη».
«Κίνδυνος για τον κοινωνικό ιστό τηςΕλλάδας»
Σύμφωνα με το Spiegel, «ο Ιβάν Σαββίδης προκαλεί τόση αποστροφή στην Ελλάδα επειδή τον βλέπουν ως απειλή του κυρίαρχου κατεστημένου. Είναι ένας νεόπλουτος ταπεινής καταγωγής. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η στενή του σχέση με τον Τσίπρα. (…) Μετά είναι και η νέα του πατρίδα: η Θεσσαλονίκη. Μια πόλη ακριβώς το ίδιο περιθωριοποιημένη όσο και ο Σαββίδης, πάντα στη σκιά της πανίσχυρης Αθήνας, όπου ανέκαθεν κινούνται τα νήματα της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής. Στη Θεσσαλονίκη ο Σαββίδης έχει την στήριξη όλων, από όλο το κομματικό φάσμα».
Γάζα: 19 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, σε ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα
Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι εξαιτίας όλων αυτών των παραγόντων «το παρόν σκάνδαλο γύρω από τον Σαββίδη είναι επικίνδυνο για τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι ένας νέος διχασμός, αυτή τη φορά με γεωγραφικές και οικονομικές διαχωριστικές γραμμές –και με αφετηρία μια ποδοσφαιρική έχθρα».
Στην αποβολή του ΠΑΟΚ από τις τάξεις της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) αναφέρεται με σύντομο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι «το επεισόδιο με το περίστροφο έχει συνέπειες» και επισημαίνει ότι «η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τη συμμετοχή της ελληνικής επαγγελματικής ομάδας σε αυτήν» εξαιτίας της εφόδου του ένοπλου προέδρου του ΠΑΟΚ στο γήπεδο. Η SZ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης «απειλείται με σοβαρές ποινές που ενδέχεται να φθάσουν μέχρι και τον υποβιβασμό της».
«88 μεταρρυθμίσεις σε 100 ημέρες»
Στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής αναφέρεται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Handelsblatt. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να εφαρμόσει 88 μεταρρυθμίσεις σε 100 ημέρες», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, επισημαίνοντας ότι «έως την 21η Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας προκειμένου να αποδεσμεύσει τη χώρα από τη δανειακή στήριξη».
Η Handelsblatt τονίζει ότι παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται υπό την ηγεσία του νέου υπουργού Οικονομίας και αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για τη χάραξη μια μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής, με την οποία πρόκειται να στηρίξει η Ελλάδα την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας». Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα το αργότερο στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει η Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για δύσκολο πολιτικό ζήτημα, δεδομένου ότι «επιπλέον παραχωρήσεις στην Ελλάδα δεν είναι δημοφιλείς σε πολλά κράτη του ευρώ. Από την άλλη όμως προσφέρουν στους δανειστές ένα εργαλείο ώστε να διατηρήσουν τη χώρα υπό παρακολούθηση –για παράδειγμα συνδέοντας την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το σενάριο άσκησης νέων ελέγχων μετά το τέλος του προγράμματος δεν ηχεί ευχάριστα στα αυτιά του έλληνα πρωθυπουργού. «Αυτός επιμένει από τη μία σε ελάφρυνση του χρέους, ταυτόχρονα όμως υπόσχεται στους συμπατριώτες του μια ‘καθαρή έξοδο’ από το πρόγραμμα, χωρίς νέους όρους».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τέτοιες εξαγγελίες από την πλευρά του έλληνα πρωθυπουργού προκαλούν «ανάμεικτα συναισθήματα στους κύκλους των θεσμών. Εκεί υπάρχει ο φόβος ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα ενδέχεται να αντιστρέψει μετά τη λήξη του προγράμματος μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, και να μοιράσει δώρα –εξάλλου το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2019 επίκεινται εκλογές στην Ελλάδα».
Πηγή: DW
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]