Οι υπερωρίες των εργαζομένων στη Γερμανία αυξήθηκαν το 2015 ξεπερνώντας συνολικά τα 1,8 δισ. ώρες. Στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας δείχνουν ότι σχεδόν ένα δισ. ώρες εργασίας πέρυσι ήταν… αμισθί.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία πρόσφεραν το 2015 στους εργοδότες τους σχεδόν ένα δισεκατομμύριο απλήρωτες ώρες εργασίας, όπως καταδεικνύουν στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας. Μάλιστα τη χρονιά που πέρασε οι επιπλέον ώρες εργασίας στη Γερμανία ξεπέρασαν σε αριθμό τα 1,8 δισεκατομμύρια. Αυτό δείχνουν τελευταίες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών για την Αγορά Εργασία και το Επάγγελμα (IBA), το οποίο υπάγεται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Saarbrücker Zeitung δείχνουν ότι από στατιστικής άποψης κάθε εργαζόμενος απασχολήθηκε το 2015 46,8 ώρες περισσότερο από ό,τι προέβλεπε η σύμβαση εργασίας του. Αυτό αντιστοιχεί σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι απλήρωτες υπερωρίες κάνουν, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) της Κολωνίας, κατά κύριο λόγο άτομα που διαθέτουν υψηλά εργασιακά προσόντα ή βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις.
Υπερωρίες αντί θέσεων εργασίας
Στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας δείχνουν ότι σχεδόν ένα δισ. ώρες εργασίας το 2015 ήταν… αμισθί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πρόσθετες ώρες εργασίας ανήλθαν το 2015 σε 816,2 εκατομμύρια, οι οποίες πληρώθηκαν κανονικά, ενώ για 997,1 εκατομμύρια επιπλέον ώρες εργασίας δεν κατεβλήθη καμία αμοιβή.
Παρά τη θετική οικονομική συγκυρία για τις γερμανικές επιχειρήσεις πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν να μην κάνουν προσλήψεις, αλλά να καλύπτουν τις αυξημένες απαιτήσεις με υπερωρίες του υπάρχοντος προσωπικού.
Η σταθερά αυξητική τάση των υπερωριών στη Γερμανία είναι σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής Αριστεράς για θέματα εργασίας Ζαμπίνε Τσίμερμαν ενδεικτική των συνθηκών που επικρατούν στις επιχειρήσεις. Η αριστερή πολιτικός επισημαίνει ότι οι υπερωρίες αντικατοπτρίζουν την αύξηση του όγκου εργασίας και το αυξανόμενο εργασιακό άγχος. Όπως σχολίασε η ίδια, «η Γερμανία θα βίωνε ένα πραγματικό οικονομικό θαύμα αν οι επιχειρήσεις δημιουργούσαν θέσεις εργασίας αντί να απαιτούν υπερωρίες».