Δεν είναι μακριά η στιγμή που η νέα γενιά της Ευρώπης δεν θα αναφέρεται πια στην Ανγκελα Μέρκελ, στον Μαριάνο Ραχόι, στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλους γνωστούς πολιτικούς. Νέα πρόσωπα ή εντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό μέχρι τώρα φιλοδοξούν να καταλάβουν θέσεις εξουσίας, παραμερίζοντας όσους συνέδεσαν το όνομά τους με την οικονομική και την κοινωνική κρίση.
Ορισμένοι έχουν ήδη λάβει το μήνυμα της αμφισβήτησης. Η ισχυρή καγκελάριος της Γερμανίας προσπαθεί να ορθοποδήσει στηρίζοντας την εξουσία της σε σοσιαλδημοκρατικά δεκανίκια. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι επί της ουσίας εκτός πολιτικής σκηνής, ενώ ακόμη και ο Ματέο Ρέντσι αμφισβητείται πλέον από πολλούς νέους ψηφοφόρους, θεωρώντας ότι έχει «φθαρεί». Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ύστερα από διπλή εκλογική αναμέτρηση, ενώ είναι πανθομολογούμενο ότι οι χειρισμοί του στην καταλανική κρίση έριξαν λάδι στη φωτιά της απόσχισης.
Σε… αντικατάσταση, λοιπόν, των παλαιότερων, έρχονται αρκετοί νέοι πολιτικοί σε ευρωπαϊκές χώρες, που φιλοδοξούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον. Ορισμένοι από αυτούς δηλώνουν ότι θέλουν να δώσουν νέο στίγμα στην Ιταλία, που έχει εκλογές, στη Γερμανία, που ακόμη αναζητεί κυβέρνηση, και στην Ισπανία, που δεν έχει ακόμη ανασάνει από την καταλανική κρίση.
Ολαφς Σολτς και Αντρέα Νάλες (Γερμανία)
Ο μεταβατικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών -αν δεν υπάρξει άλλο κώλυμα στο συμφωνημένο κυβερνητικό συνασπισμό της Χριστιανικής Ενωσης υπό την Ανγκελα Μέρκελ με το SPD-, είναι δήμαρχος του Αμβούργου κι έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας στο παρελθόν.
Ο μεταβατικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ετοιμάζεται να καταλάβει το θώκο που άλλοτε κατείχε ο πρώην «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο δημοφιλής στο Αμβούργο, Ολαφ Σολτς, ετοιμάζεται να καταλάβει το θώκο που άλλοτε κατείχε ο πρώην «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο 59χρονος Σοσιαλδημοκράτης δηλώνει αποφασισμένος να επιβάλει φόρους στο μεγάλο πλούτο, να προωθήσει αλλαγές στην ευρωζώνη -συμφωνεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στα ευρωπαϊκά- και να έχει μια πιο «προσιτή» πολιτική προς τις χώρες του Νότου, σε σχέση με τον προκάτοχό του. Αλλωστε, είχε αντιταχθεί στο Grexit και στις πολιτικές Σόιμπλε. Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν μόλις αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
• Η Αντρέα Νάλες, που έχει προταθεί να αναλάβει την προεδρία του SPD -η απόφαση θα ληφθεί τον Απρίλιο, στο συνέδριο του κόμματος-, είναι η πολιτικός που συνέβαλε αποφασιστικά στη συμφωνία των Σοσιαλδημοκρατών με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.
Η Αντρέα Νάλες έχει προταθεί να αναλάβει την προεδρία του SPD και είναι η πολιτικός που συνέβαλε αποφασιστικά στη συμφωνία των Σοσιαλδημοκρατών με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.
Η 47χρονη Νάλες, από το Βάιλερ της Ρηνανίας-Παλατινάτου, θα είναι η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του SPD στην 150χρονη ιστορία του κόμματος και πιθανότατα θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2021. Αν κι έχει εκπαιδευτεί στα δύσκολα, η Νάλες θα αναλάβει το κόμμα σε μια περίοδο «πτώσης» του, ύστερα από την ηγεσία του Μάρτιν Σουλτς. Αφού έπεισε τα στελέχη του SPD να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με την Ενωση της Μέρκελ, θα κληθεί να αναλάβει την προσπάθεια για την ανασύνταξη του κόμματος, το οποίο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει αρκετά κάτω από το 20,5% που κέρδισε στις εκλογές.
Λουίτζι ντι Μαϊο και Τζόρτζια Μελόνι (Ιταλία)
Ο Λουίτζι ντι Μάιο ήταν 22 ετών όταν μετείχε ως ιδρυτικό στέλεχος στην πολιτική ομάδα «Φίλοι του Μπέπε Γκρίλο», που μετεξελίχθηκε στο «Κίνημα Πέντε Αστέρων». Ο Ντι Μάιο ήταν συνεχώς κοντά στον ηθοποιό και ιδρυτή του Κινήματος, χτίζοντας το μέλλον του. Ετσι, θεωρήθηκε σχεδόν… φυσική εξέλιξη η ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος πριν από λίγο καιρό. Ο Μπέπε Γκρίλο προώθησε το «πουλέν» του κινήματος, τον Ντι Μάιο, αφήνοντάς του παράλληλα το ελεύθερο να διαμορφώσει ένα νέο πιο φιλοευρωπαϊκό προφίλ, μακριά από την αντισυστημική ρητορική. Ο Ντι Μάιο γεννήθηκε στο Πομιλιάνο ντ’ Αρκο, έξω από τη Νάπολη, σε μια πλούσια οικογένεια.
\
Ο Λουίτζι ντι Μάιο ανέλαβε πριν από λίγο καιρό την προεδρία του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο.
Ο πατέρας του ήταν μεγαλοεργολάβος και τοπικός σύμβουλος εκλεγμένος με το τότε νεο-φασιστικό κόμμα «Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα» (που είχε ιδρύσει η Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του δικτάτορα). Τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης δεν τις ολοκλήρωσε γιατί ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την πολιτική – ήταν δραστήριος στις κομματικές νεολαίες. Εκανε αρκετές δουλειές έως ότου εξελέγη βουλευτής το 2013 και τώρα, ως υποψήφιος για την πρωθυπουργία, ελπίζει στην πρωτιά με τέτοιο ποσοστό που θα του επιτρέψει και να κυβερνήσει -δύσκολο, αφού το «Κίνημα Πέντε Αστέρων», που αρνείται το συνασπισμό με άλλα κόμματα, δεν μπορεί να κερδίσει την εξουσία χωρίς συμμαχίες, λόγω του νέου εκλογικού νόμου.
• Η Τζόρτζια Μελόνι είναι επίσης το νέο πρόσωπο της ιταλικής πολιτικής σκηνής. Αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» (ο κύριος κορμός του οποίου προέρχεται από το μεταφασιστικό κίνημα της Μουσολίνι), η 40χρονη Μελόνι φιλοδοξεί να το επαναφέρει στις παλιές του ρίζες. Με σχεδόν εξασφαλισμένο το 5-6% των ψήφων, το κόμμα της συμμετέχει στη δεξιά συμμαχία υπό τον Μπερλουσκόνι.
Η Τζόρτζια Μελόνι είναι αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» και συμμετέχει στη δεξιά συμμαχία υπό τον Μπερλουσκόνι.
Η ρητορική της επικεντρώνεται στο μότο «Πρώτα η Ιταλία» -θυμίζοντας τον πρόεδρο Τραμπ- και στην πλατφόρμα του κόμματος έχει ενσωματώσει ό,τι συνεπάγεται αυτή η φιλοσοφία: εθνολαϊκιστικές τάσεις, αντιευρωπαϊκές και αντιμεταναστευτικές θέσεις. Το κόμμα έχει απήχηση σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής και της Νότιας Ιταλίας, εκεί όπου η επίσης ξενοφοβική Λέγκα δεν έχει διείσδυση. Οι επιθέσεις της στο μεγάλο κεφάλαιο έχουν προσελκύσει κοντά στην ξανθιά Μελόνι και ορισμένους δυσαρεστημένους της Αριστεράς. Η προσωπική της δημοφιλία είναι υψηλή: κάποιες δημοσκοπήσεις τής δίνουν 25%, θεωρώντας την «καταλληλότερη» από τον πρώην πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Μπερλουσκόνι, ελπίζοντας ότι ο γηραιός πολιτικός θα την προτείνει για τον πρωθυπουργικό θώκο, αν η δεξιά συμμαχία κερδίσει τις εκλογές – ο Μπερλουσκόνι, βέβαια, έχει στο μυαλό του τον Τζιάνι Λέτα.
Αφετηρία η Καταλονία, στόχος η Ισπανία
Οι Ciudadanos («Πολίτες») του Αλμπερτ Ριβέρα ξεκίνησαν από την Καταλονία και εξαπλώθηκαν σιγά σιγά σε όλη την Ισπανία. Σήμερα είναι το κόμμα που έχει καταφέρει να ξεπεράσει ακόμη και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, σε δύναμη. Εστίασε την εκστρατεία και το πρόγραμμά του στην πάταξη του δικομματισμού, της διαφθοράς και των αντιευρωπαϊκών πολιτικών. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, οι Ciudadanos θα αναδεικνύονταν νικητές με 27,1%, αφήνοντας στη δεύτερη και την τρίτη θέση τους παραδοσιακούς μονομάχους Δεξιάς – Αριστεράς: το δεξιό Λαϊκό Κόμμα με 23,2%, τους Σοσιαλιστές με 21,6% αλλά και τους Podemos (15,1%).
Ο Αλμπερτ Ριβέρα από την Ισπανία
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν ισχύει αυτή η πρωτιά, οι Πολίτες του Ριβέρα βρίσκονται σε συνεχή άνοδο. Η εκτόξευση του κεντρώου, ενωτικού καταλανικού κόμματος, που ίδρυσε ο Αλμπερτ Ριβέρα το 2006, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στάση που κράτησε κατά την πρόσφατη καταλανική κρίση. Οι Ισπανοί επιβραβεύουν τη θέση του υπέρ της ισπανικής ενότητας, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα, όπως τα «παλαιά» κόμματα. Το κόμμα του τάσσεται κατά του εθνικισμού, υπέρ μιας πολυπολιτισμικής ταυτότητας των πολιτών, υπέρ μιας φιλελεύθερης πολιτικής με πίστη στη Ευρώπη και τα ιδεώδη της Ε.Ε. Ο Ριβέρα, που δεν διστάζει να τα βάλει με όλους (με τους Συντηρητικούς του Ραχόι για τα σκάνδαλα, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το Podemos) θεωρείται άφθαρτος πολιτικός. Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού κι έχει μεγάλη… δράση στα κοινωνικά δίκτυα.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ: ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]