Μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016, το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε φάση βαθιάς εσωστρέφειας και αναζήτησης νέου ηγέτη. Θα είναι βετεράνος πολιτικός, ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας –μοντέλο, ανάλογο με αυτό του Τραμπ– ή σελέμπριτι; Ονόματα έχουν ήδη αρχίσει να «παίζουν» στο χρηματιστήριο των υποψηφιοτήτων και η συζήτηση φούντωσε την τελευταία εβδομάδα ύστερα από τις φήμες για την υποψηφιότητα της διάσημης και βαθύπλουτης Οπρα Γουίνφρεϊ.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι ο επόμενος υποψήφιος θα προέλθει από τη δεξαμενή των άγνωστων στο πλατύ κοινό πολιτικών, με δραστηριότητα σε τοπικό επίπεδο, όπως ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα. Αυτή τη θεωρία υποστηρίζει ο Αμερικανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Μαρκ Μέρεντιθ. «Θα είναι κάποιο νέο πρόσωπο, λευκός ή μαύρος… Oταν ο Ομπάμα εξελέγη για πρώτη φορά, είχε έρθει από το πουθενά», λέει ο καθηγητής.
Πρόσωπο με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι, βέβαια, η Οπρα, που είναι αναγνωρίσιμη εντός και εκτός ΗΠΑ κι έχει ολοκληρώσει μια λαμπερή καριέρα στην τηλεόραση. Παρά τις όποιες θέσεις και αντιθέσεις για το πρόσωπό της, τις επιφυλάξεις, η Οπρα αποτελεί έναν από τους «άσους» για τους Δημοκρατικούς. Η ίδια δεν έχει δηλώσει ευθέως ότι σκέπτεται την υποψηφιότητα για το 2020, αλλά το περιβάλλον της καλλιεργεί αυτή την πιθανότητα.
Ενδιάμεσες εκλογές
Οι πιο εχέφρονες –ή διστακτικοί– στο κόμμα υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός των Δημοκρατικών πρώτα πρέπει να ασχοληθεί με τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο (βουλευτικές) το φθινόπωρο του 2018. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν πως θα κερδίσουν τουλάχιστον τη Γερουσία και θα ανακτήσουν έδαφος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί οι οποίοι ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα «πληρώσουν» το τίμημα της διετούς θητείας Τραμπ.
Ολα αυτά φυσικά είναι υποθέσεις, καθώς δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι το κλίμα έχει αντιστραφεί υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, οι βετεράνοι Δημοκρατικοί θεωρούν πως η πρόωρη συζήτηση περί υποψηφιοτήτων προέδρων θα βοηθήσει στην εκλογική ανάκαμψη.
Δεν πρόλαβε να μιλήσει με έντονα πολιτικό ύφος η Οπρα και η «λίστα» των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές άνοιξε. Αρχισαν να ακούγονται ονόματα, παλαιά και νέα, όλα με ένα κοινό χαρακτηριστικό: αυτό του «αντι-Τραμπ». Οποιοι θέσουν υποψηφιότητα από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2020 θα είναι εντελώς αντίθετοι από ό,τι αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό εκτιμάται από όλους τους αναλυτές και οι πιθανές υποψηφιότητες αυτό δείχνουν.
ΟΠΡΑ ΓΟΥΙΝΦΡΕΪ
Σύμβολο των καταφρονεμένων, η φίλη της ελίτ
Η παθιασμένη ομιλία της Οπρα Γουίνφρεϊ στην εκδήλωση για τις Χρυσές Σφαίρες προκάλεσε πραγματική φρενίτιδα ανάμεσα στους θαυμαστές της, τον καλλιτεχνικό κόσμο και το Δημοκρατικό κατεστημένο. Η Οπρα μίλησε για την κακοποίηση γυναικών –σεξουαλική ή ψυχική– από ισχυρούς άνδρες, την εκμετάλλευση των αδυνάμων φτωχών γυναικών από το σύστημα εργασίας κι έδωσε παραδείγματα από το δικό της παρελθόν. Η ομιλία αυτή, αντάξια ενός ακτιβιστή υπέρμαχου των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, έδωσε νέα ώθηση στο «κίνημα» #oprahforpresident μέσω διαδικτύου, που εξαπλώνεται συνεχώς. Οι οπαδοί του «κινήματος» δηλώνουν πως η Οπρα είναι η μόνη υποψήφια που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις ερχόμενες εκλογές, γιατί αποτελεί τον ορισμό του «αντι-Τραμπ» υποψηφίου. Επιπλέον, θα κινητοποιήσει όλη τη μαύρη κοινότητα, όπως είχε γίνει το 2008 με τον Ομπάμα.
Η 64χρονη διάσημη παρουσιάστρια σόου και παραγωγός, στην οποία υποκλίθηκαν καλλιτέχνες και πολιτικοί, τρέφει τις ελπίδες των Δημοκρατικών που βρίσκονται σε πολιτικό τέλμα. Η Οπρα Γουίνφρεϊ αποτελεί παράδειγμα για τους καταφρονεμένους των ΗΠΑ, τις μειονότητες και τους λιγότερο ευνοημένους. Μεγάλωσε πολύ φτωχά, έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία εννέα ετών, έγινε μητέρα στα 14 κι έχασε το παιδί της, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Εργάστηκε σκληρά και μπήκε με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Τενεσί, όπου πήρε το πτυχίο Επικοινωνίας του Λόγου και ξεκίνησε να εργάζεται στα μέσα ενημέρωσης. Η τηλεοπτική εκπομπή της «The Oprah Winfrey Show» είχε υψηλότατη τηλεθέαση, αλλά η ίδια δεν περιορίστηκε σε αυτή τη δραστηριότητα. Στο ενεργητικό της έχει την ηθοποιία, τις παραγωγές, τη συγγραφή βιβλίων. Είναι η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο και η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Εκλογές στην Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ετοιμάζεται για έβδομη θητεία
Αντιδράσεις
Φυσικά, υπάρχουν και οι έντονες αντιδράσεις. «Δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία» έγραψε η εφημερίδα Los Angeles Times, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί που θα ψηφίσουν την Οπρα Γουίνφρεΐ θα το κάνουν επειδή απελπίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Πολλοί αρθρογράφοι τονίζουν αυτές τις μέρες ότι δεν αρκεί να είναι κάποιος χαρισματικός, επιτυχημένος, φωτογενής, για να κερδίσει την προεδρία. Απαιτείται και ουσία της πολιτικής – ένα προσόν, που, πέραν των άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα διέθετε. Πολλοί υπογραμμίζουν ότι οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών πρέπει να επιλέξουν με σύνεση μια πολιτική προσωπικότητα κι όχι να καταφύγουν σε μια διασημότητα, μόνο και μόνο για να αντιπαρατεθούν στο «φαινόμενο Τραμπ».
ΤΟΜ ΣΤΑΓΙΕΡ
Δισεκατομμυριούχος αντι-τραμπικός
Από πλούσιους και διάσημους, που φλερτάρουν με τον Λευκό Οίκο, άλλο τίποτα… Την επομένη της ομιλίας της Οπρα εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο δισεκατομμυριούχος πρώην μάνατζερ Hedge Fund και νυν ακτιβιστής, Τομ Στάγιερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι διαθέτει 30 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να επιτύχει την αποπομπή του Τραμπ. Ο Στάγιερ έχει ήδη δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις εναντίον του Τραμπ και σκοπεύει να χρηματοδοτήσει πολλούς υποψηφίους του κόμματος να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Στάγιερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκέπτεται τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του 2020.
ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ
Δημοφιλής και προοδευτική
Η γερουσιαστής της Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις είναι δημοφιλής, δυναμική και συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να έχει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ για να… μη μοιάζει καθόλου στον Ντόναλντ Τραμπ! Η 52χρονη Αφροαμερικανή πρώην δικαστικός είναι μαχητικό στέλεχος των Δημοκρατικών, κόρη Ινδής ερευνήτριας για τον καρκίνο του μαστού και ενός Αμερικανο-τζαϊμακανού καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Στο πρόσωπό της αποτυπώνεται η προοδευτική και μορφωμένη πολυπολιτισμική Αμερική.
ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΓΟΥΟΡΕΝ
Ο φόβος της Γουόλ Στριτ
Καθηγήτρια Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, 62 ετών, θεωρείται «ο φόβος της Γουόλ Στριτ». Η Γουόρεν είχε αναλάβει τον έλεγχο των τραπεζών μέσω του γραφείου Χρηματιστικής Προστασίας Καταναλωτή (νόμος Ομπάμα). Η Γουόρεν ήρθε αντιμέτωπη με πανίσχυρους τραπεζίτες και φυσικά με τους Ρεπουμπλικανούς. Είναι η αγαπημένη των φτωχών και των ανήμπορων καταναλωτών απέναντι στην παντοδυναμία του κεφαλαίου.
ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΟΥΛΤΖ
Ο Mr Sturbucks
Μεγαλοστέλεχος των «Στάρμπακς», ο Σουλτζ πιέζεται από πολλούς επιχειρηματίες της δυτικής ακτής να κατέβει υποψήφιος. Οι «οπαδοί» του υποστηρίζουν ότι η Αμερική χρειάζεται έναν δυναμικό επιτυχημένο επιχειρηματία, που θα ενώσει τους πολίτες και δεν θα τους διχάζει, όπως ο Τραμπ. Αλλοι θεωρούν ότι ο Σουλτζ θα προτιμήσει να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος, σαν τον Μάικ Μπλούμπεργκ, ο οποίος τελικά δεν το αποφάσισε στις προηγούμενες εκλογές (μήπως το αποφασίσει το 2020;).
ΤΖΟΡΤΖ ΚΛΟΥΝΕΪ
O σούπερ σταρ
Εκτός από ηθοποιός πρώτης γραμμής, ο αγαπημένος των γυναικών είναι ακτιβιστής υπέρ των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, πρέσβης καλής θελήσεως, αγωνιζόμενος για τα φτωχά παιδιά της Αφρικής κ.λπ. Το όνομά του ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια για τον Λευκό Οίκο, ο ίδιος όμως μάλλον διστάζει. Δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη, καθώς όταν του μιλούν για την προεδρία απαντά με χιούμορ – χωρίς να το αποκλείει.
ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ
Ο Μr Facebook
Ο Μίστερ Facebook δεν έχει κρύψει ποτέ ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Εχει δημιουργήσει ομάδα επαφής με πολίτες σε διάφορες πολιτείες και κάνει συχνά δηλώσεις πολιτικού περιεχομένου. Αν πραγματικά θέλει να μπει στον Λευκό Οίκο, μάλλον θα προτιμήσει να περιμένει ακόμη, αφού είναι μόλις 33 ετών!
ΚΑΝΙΕ ΓΟΥΕΣΤ
Πρώτη κυρία η Καρντάσιαν
Πολύ γνωστός μουσικός της ραπ στις ΗΠΑ, ο Γουέστ έχει γίνει διάσημος διεθνώς επειδή είναι σύζυγος της τηλεπερσόνας Κιμ Καρντάσιαν. Αν και δεν τον έχει πάρει κανείς στα σοβαρά, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «θέλει να γίνει πρόεδρος». Ο 40χρονος μουσικός είπε, μάλιστα, ότι θα θέσει υποψηφιότητα – αν όχι το 2020, σίγουρα το 2024!
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]