«Πρόκειται για μία διήμερη, ιδιαίτερου συμβολισμού επίσκεψη, που στόχο έχει να διατηρήσει ανοικτό τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται, παραδοσιακά, σε κόντρα», αναφέρεται στο άρθρο.
«Χωρίς αμφιβολία, ο πρόεδρος Ερντογάνπραγματοποιεί μία ιστορική επίσκεψη», τονίζει η Αλεξάνδρα Βουδούρη, ειδική στην εξωτερική πολιτική στο Macropolis και προσθέτει «είναι σημαντικό κυρίως για θέματα συμβολισμών και καταφθάνει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή βάσει των εξελίξεων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην πολύχρονη ιστορία συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας έως και το δραματικό επεισόδιο στα Ίμια.
Από την «Διπλωματία των Σεισμών» στην «Ψυχρή Ειρήνη»
Ο Τραμπ διόρισε πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, όπως σημειώνεται, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναθερμάνθηκαν μετά τους μεγάλους σεισμούς του 1999 που έπληξαν αμφότερες τις χώρες. “Τότε είναι που προέκυψε ο όρος “Διπλωματία των Σεισμών”, από την προσέγγιση που επιχειρήθηκε”, επισημαίνεται στο άρθρο που ωστόσο καταλήγει πως σήμερα οι διμερείς σχέσεις είναι σε ένα εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.
«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν πάντα χαρακτηρισμένες από «πάνω» και «κάτω», τονίζει στο Al Jazeera ο Εμ. Καραγιάννης, καθηγητής στο King’s College στο Λονδίνο και προσθέτει ότι «η τρέχουσα φάση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εποχή «Ψυχρής Ειρήνης: Οι δύο χώρες έχουν σημαντικές επαφές, αλλά η ένταση μεταξύ τους παραμένει εξαιρετικά υψηλή».
Reuters: Ελλάδα-Τουρκία αφήνουν στην άκρη τις ευγένειες
Στις παλαιές τους διαμάχες αναφέρθηκαν Ελλάδα και Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την πρώτη από ένα Τούρκο αρχηγό κράτους εδώ και 65 χρόνια, που εξέθεσε γρήγορα τα μακροχρόνια ιστορικά παράπονα.
Σύμφωνα με το Reuters, οι διπλωματικές λεπτότητες τέθηκαν κατά μέρος μετά τις πρόωρες παρατηρήσεις του Ερντογάν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως μια συνθήκη που ορίζει τα σύνορά τους μπορεί να χρειαστεί αναθεώρηση.