Η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, έστω και με καθυστέρηση έξι μηνών, προκάλεσε παγκόσμιο «τσουνάμι», με τους ηγέτες των ισχυρών, αλλά και περιφερειακών δυνάμεων να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις πιθανές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει αυτή η κίνηση, με την Ε.Ε., την Κίνα, την Ρωσία, αλλά και τις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι ο μοναδικός ηγέτης που χαιρέτησε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «μία ιστορική μέρα και ένα σημαντικό ορόσημο για την ιστορία της Ιερουσαλήμ».Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε δημοσίως τον Αμερικανό Πρόεδρο « για τη γενναία απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα στο Ισραήλ», καλώντας μάλιστα και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το αμερικανικό παράδειγμα.
https://www.youtube.com/watch?v=OAKxZeFc8Jk
Οι αντιδράσεις όμως των υπολοίπων χωρών, ιδίως των διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων, κυμαίνονται από την έκπληξη έως την πλήρη διαφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τις πιο αρνητικές φωνές να κάνουν λόγο «για πιθανότητα ανάφλεξης της μπαρουταποθήκης της Μέσης Ανατολής».
Η ανακοίνωση Τραμπ έβαλε «φωτιά» στη Γάζα με χιλιάδες Παλαιστινίους να βγαίνουν στους δρόμους και αρκετούς εξ αυτών να καίνε εικόνες του Τραμπ και σημαίες του Ισραήλ.
Την ίδια ώρα παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία σήμερα και πορείες το μεσημέρι ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας κήρυξε την ημέρα αργία και προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές να πάρουν μέρος στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες στις Βρυξέλλες σχετικά με την μεταπολεμική συμμαχία Ευρώπης – Αμερικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη κατανοήσει ότι δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στην άνευ όρων αμερικανική υποστήριξη και πως πρέπει να κινηθεί σε μια βαθύτερη αμυντική και διπλωματική συνεργασία. Ήδη από τις 5 Δεκεμβρίου όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, φάνηκε το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Ε.Ε. ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποφύγουν κάθε μονομερή κίνηση που θα έθετε σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο συνορεύει με την περιοχή (βλ Κύπρος), αλλά ανησυχεί για πιθανά νέα μεταναστευτικά κύμματα. Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε., Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν από τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε αυτές τις περιοχές. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ ως «εσφαλμένη» ζητώντας διάλογο για να διασφαλιστεί η εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή.
Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
Μεγάλη Βρετανία
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τεράζα Μέι, στο περιθώριο του φιάσκου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, χαρακτήρισε την απόφαση του Προέδρου Τραμπ «εσφαλμένη», τονίζοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν προτίθεται να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ
Κίνα
Αντιδράσεις και στην Κίνα προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Γιν Σουάνγκ, να χαρακτηρίζει «απερίσκεπτη» την απόφαση Τραμπ καθώς μπορεί να οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή.
Ρωσία
«Βαθύτατα προβληματισμένο» δήλωσε το Κρεμλίνο μετά την μονομερή απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, με τον εκπρόσωπο Τύπου να δηλώνει ότι «η Μόσχα θα εξετάσει τις συνέπειες και θα απαντήσει όταν χρειαστεί.
Τουρκία
Η σφοδρότερη αντίδραση στην δήλωση Τραμπ ήλθε από την μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη, την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η απόφαση Τραμπ μπορελί να προκαλέσει «ιερό πόλεμο», ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν από τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ρίχνουν την περιοχή σε μια πυρκαγιά που δεν θα μπορεί να σβήσει».
Αίγυπτος
Ο Πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ στην Μέση Ανατολή εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την απόφαση των ΗΠΑ, καλώντας όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Βατικανό
Η απόφαση του Αμερικανού Παρέδρου προκάλεσε και την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος χαρακτήρισε εσφαλμένη την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβεία από το Τελ Αβίβ, δηλώνοντας ότι η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για τους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους. Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε ότι προσεύχεται για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.
Μαλαισία
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ προέτρεψε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να εναντιωθούν σθεναρά στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. «Καλώ όλους τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν, να κάνουν καθαρό ότι εναντιωνόμαστε σθεναρά στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ», είπε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στην Κουάλα Λουμπούρ.
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Κατόπιν αιτήματος οκτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Βρετανίας, προγραμματίστηκε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το πρωί της Παρασκευής. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω μιας «απευθείας διαπραγμάτευσης» των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.