Όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ στην ηλεκτρονική της έκδοση, μέσω αυτής της διαδικασίας, του λεγόμενου swap, «η Ελλάδα μπόρεσε να διασφαλίσει επιπρόσθετη ρευστότητα και έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην επιδιωκόμενη (σ.σ. κανονική) επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές το 2018», οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα δανεισμού.
Επικαλούμενο αναφορά του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τον στόχο των σχεδόν 30 δισ. ευρώ ανταλλάχθηκε μέχρι στιγμής χρέος 25,47 δισ. ευρώ «με νέα, φθηνότερα ομόλογα», γράφει η εφημερίδα.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η Handelsblatt χαρακτηρίζει το επιτυχημένο swap ως «μία ακόμη μερική επιτυχία» μετά την έκδοση πενταετούς ομολόγου το προηγούμενο καλοκαίρι έπειτα από τρία χρόνια απουσίας της Ελλάδας από τις αγορές. Όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει βαθμιαία στις κεφαλαιαγορές. Τον Ιούλιο ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Αλέξη Τσίπρα έκανε για πρώτη φορά από το 2014 μια επιτυχημένη δοκιμή για την επιδιωκόμενη επιστροφή στις αγορές. Τότε αντλήθηκαν τρία δις ευρώ στην αγορά ομολόγων».
«Επιτυχία για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει το swap με σύντομη αναφορά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζει ότι «το να συγκαταλέγονται τα ελληνικά ομόλογα στις επιτυχίες δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Ωστόσο η υπερχρεωμένη χώρα της κρίσης σημείωσε τώρα μια σημαντική επιτυχία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ