Υστερα από 43 χρόνια γάμου ήρθε το διαζύγιο ! Η Βρετανία και η Ε.Ε. χωρίζουν και οι διαδικασίες θα είναι δυσάρεστες και ίσως μακροχρόνιες, αν και αυτό θα καθοριστεί στο άμεσο μέλλον, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ενωσης που συμβαίνει αποχώρηση μιας χώρας- μέλους. Οπως τονίζει η εφημερίδα «Financial Times», Λονδίνο και Βρυξέλλες εισέρχονται σε αχαρτογράφητη περιοχή !
Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας περιγράφει τη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε., όμως οι οδηγίες είναι γενικές για τα θεσμικά βήματα που πρέπει να γίνουν και, φυσικά, δεν εισέρχεται στην ουσία της διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται απρόβλεπτη και ίσως σκληρή. Πολλά νομικά ζητήματα εγείρονται και όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στους «F.T.» «αντιμετωπίζουμε ένα εκατομμύριο τρελές ερωτήσεις και δεν θα έχουμε απαντήσεις σύντομα».
Στη Συνθήκη της Λισαβόνας περιγράφεται η δυνατότητα αποχώρησης από την Ε.Ε. Προβλέπεται ότι «κάθε κράτος-μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες». Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής βήματα: «Το κράτος-μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Ενωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ενωση… Η συμφωνία συνάπτεται από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Για την ιστορία, η μοναδική φορά στην ιστορία της Ενωσης που το θέμα της αποχώρησης μιας χώρας είχε ανακύψει, αφορούσε και πάλι στη Βρετανία, με το δημοψήφισμα του 1975, όταν η κυβέρνηση των Εργατικών ζήτησε από τους πολίτες να εγκρίνουν την παραμονή της χώρας στην τότε ΕΟΚ.
Το κρίσιμο σημείο της διαδικασίας αποχώρησης είναι οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η διαπραγμάτευση για το πώς συνεχιστούν οι σχέσεις Βρετανίας-Ε.Ε. (στο εμπόριο, τη συνεργασία για την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη) απαιτεί ομοφωνία και έγκριση από τα Κοινοβούλια. Γεγονός είναι ότι και μετά το Brexit, η Βρετανία θα ακολουθεί ευρωπαϊκούς κανόνες -και χωρίς να ψηφίζει- θα πληρώνει εισφορές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα δέχεται την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου