Ο Λεντέσμα κατάφερε, «με κινηματογραφικό τρόπο», όπως είπε ο ίδιος, να περάσει τα σύνορα και να φθάσει στην Κολομβία, με τη βοήθεια μάλιστα αξιωματικών του στρατού. Από εκεί με αεροπλάνο έφθασε στην Ισπανία. Υπενθυμίζεται ότι ο Λεντέσμα, που κατηγορείται από τις Αρχές για συνωμοσία, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τον περασμένο Αύγουστο οι εικόνες της σύλληψής του, νύχτα, με τους άνδρες της μυστικής αστυνομίας της Βενεζουέλας (Sebin) να τον σέρνουν με τις πιτζάμες, είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
«Στην Ισπανία αισθάνομαι ελεύθερος», ήταν τα πρώτα λόγια του Λεντέσμα μόλις έφθασε στην Ισπανία, όπου ήδη βρίσκονταν η σύζυγός του Μίτσι Καπρίλες και οι δύο κόρες του. «Θα αφιερωθώ στο να ταξιδέψω στον κόσμο για να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα και οι Βενεζολάνοι να γλιτώσουν από αυτό το καθεστώς», δήλωσε. Ο Λεντέσμα χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Μαδούρο «ναρκωδικτατορία» που «χρησιμοποιεί τη βία εναντίον των θεσμών» και την κατηγόρησε ότι «έχει διαπράξει εκλογική νοθεία και εξακολουθεί να κρατάει στις φυλακές πολιτικούς κρατούμενους». Ο Λεντέσμα συναντήθηκε και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος του εξέφρασε τη στήριξή του «στην αναζήτηση ενός τρόπου για να φθάσει στη Βενεζουέλα ανθρωπιστική βοήθεια».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Ο περιφερειάρχης του Καράκας, λίγες ώρες μετά από την αποφυλάκισή του το περασμένο καλοκαίρι, όπου τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, με αποκλειστική του δήλωση στον Ελεύθερο Τύπο είχε κάνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Μαδούρο, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ζητάω από τον ελληνικό λαό να αναλύσει το δράμα που ζούμε οι Βενεζολάνοι και από την ελληνική κυβέρνηση ζητάω να μη συνεχίσει να στηρίζει μια τυραννία που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές που διέπουν μια αληθινή Δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Αντόνιο Λεντέσμα.
Στον «Ε.Τ.» είχε μιλήσει αποκλειστικά και η σύζυγος του περιφερειάρχη του Καράκας, Μίτσι Καπρίλες ντε Λεντέσμα, η οποία χαρακτηρίζει το καθεστώς του Μαδούρο «δικτατορία» που «διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Μεταξύ άλλω,ν η κ. Καπρίλες χαρακτήρισε τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από την αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία το περασμένο καλοκαίρι «παράνομη», και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται για τα δημοκρατικά δικαιώματά τους.
«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα περισσότερη αλληλεγγύη, ειδικά στο θέμα των κυρώσεων σε εκείνους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι οικονομικές κυρώσεις πρέπει να έχουν σαν αποδέκτες εκείνους που διέπραξαν εγκλήματα, δεν πρέπει να ερμηνευθούν σαν επίθεση στη χώρα. Οι υπεύθυνοι της βίας δεν θα ξεφύγουν από το μακρύ χέρι της Δικαιοσύνης γιατί αυτά τα εγκλήματα δεν παραγράφονται. Στον ουρανό τιμωρεί ο Θεός και στη γη τιμωρούν τα δικαστήρια», τόνισε η σύζυγος του περιφερειάρχη του Καράκας.
Κυρώσεις από την Ε.Ε.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα, όπως το εμπάργκο πώλησης όπλων στη χώρα. Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. επέλεξαν να μην επιβάλλουν ακόμη κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων αξιωματούχων του καθεστώτος, δίνοντας μια ευκαιρία στον Μαδούρο να σεβαστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να τιμήσει τη «δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας» με το βραβείο «Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης». Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου από το περιβάλλον του Αντόνιο Λεντέσμα, ο περιφερειάρχης του Καράκας είναι πολύ πιθανό να παρευρεθεί στην τελετή βράβευσης στο Στρασβούργο.
ΗΠΑ: Ξεκίνησαν κανονικά οι πτήσεις τις American Airlines μετά το τεχνικό πρόβλημα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, στη χώρα οι πολιτικοί κρατούμενοι «υπερβαίνουν τους εξακόσιους, ενώ τεκμαίρεται ότι έχουν πέσει θύματα αυθαίρετης κράτησης, βασανισμών και επιθέσεων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων».
Οι κατηγορίες
Ο περιφερειάρχης του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Το καθεστώς του Μαδούρο είχε διατάξει τη σύλληψή του τον Φεβρουάριο του 2015, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης, την οποία «σχεδίαζε να ανατρέψει με άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης». Ο Λεντέσμα και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες κατηγορήθηκαν επίσης ότι υποκίνησαν τη βία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014, στις οποίες 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο Λεντέσμα καταδικάστηκε για εγκλήματα «κατά της ειρήνης, της ασφάλειας και του Συντάγματος». Μετά από 4 μήνες φυλάκισης, η ποινή του μετατράπηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και μεταφέρθηκε στο σπίτι του. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ο Λεντέσμα δεν έχει οδηγηθεί σε δίκη και ουσιαστικά εξακολουθεί να διατηρεί το αξίωμά του.
Τον προηγούμενο χρόνο, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ μου με τίτλο «Το πείραμα της Βενεζουέλας», είχα συναντήσει τη σύζυγο του Λεντέσμα έξω από το σπίτι όπου βρισκόταν κρατούμενος ο περιφερειάρχης του Καράκας. Μάλιστα, η παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας είχε κινητοποιήσει τους άνδρες της μυστικής αστυνομίας, οι οποίοι αρχικά προσπάθησαν να μας εμποδίσουν να βιντεοσκοπήσουμε το χώρο. Από αυτό το σπίτι ο Λεντέσμα κατάφερε να διαφύγει και μέσω Κολομβίας να φθάσει στην Ισπανία.
Μετά τη διαφυγή του Λεντέσμα, οι Αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα φρούρησης στην οικία του Λόπες, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Καράκας. Τους τελευταίους μήνες από τη Βενεζουέλα έχουν καταφέρει να διαφύγουν και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης για να γλιτώσουν τη φυλακή, αλλά και η γενική εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγα Ντίας.
Ο Νικολάς Μαδούρο, μιλώντας σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση, ειρωνεύτηκε τη διαφυγή του Λεντέσμα και κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να «μην επιστρέψει τον Λεντέσμα στη Βενεζουέλα», αλλά να μείνει στην Ισπανία «για να πίνει τον καφέ του στη λεωφόρο Γραν Βία».
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου