Του ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον, Πέτρου Κασφίκη
Η παραδοχή ενοχής εκ μέρους του Παπαδόπουλου ίσως τελικά αποδειχθεί για τον Τραμπ περισσότερο επικίνδυνη από την υπόθεση του Πολ Μάναφορντ και Ρικ Γκέιτς. Και αυτό γιατί ο Παπαδόπουλος ενδέχεται να αναδειχθεί στο συνδετικό κρίκο που θα επιτρέψει στους ερευνητές να τεκμηριώσουν τη φερόμενη συνεργασία ανάμεσα στην προεκλογική του εκστρατεία και τη Ρωσία.
Ψάχνουν για Παπαδόπουλους στον Λευκό Οίκο
Ενεργώντας με άκρα μυστικότητα οι αμερικανικές αρχές συλλαμβάνουν τον Παπαδόπουλο τον Ιούλιο κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον. Η σύλληψη του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Όλες οι διαρροές αποκλείονται και τους τελευταίους μήνες ο Παπαδόπουλος συνεργάζεται με την ανεξάρτητη αρχή έρευνας ως «ενεργός συνεργάτης». Ο συγκεκριμένος όρος της δικογραφίας υπονοεί πως ο ομογενής σύμβουλος ενδέχεται να φορούσε «κοριό» για την συλλογή πληροφοριών εκ μέρους του αμερικανικού κράτους.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο φαίνεται πως στο Λευκό Οίκο έχουν κάνει φίλο και φτερό τα βιβλία των επισκεπτών ψάχνοντας να βρουν αν έχει υπάρξει κάποια επίσκεψη του Παπαδόπουλο μέσα στο τελευταίο διάστημα. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί στη λίστα το όνομα Γιώργος Παπαδόπουλος, αλλά είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για συνωνυμία.
Παπαδόπουλος: Ο Μίτος της Αριάδνης
Σύμφωνα με τα έγγραφα της δικογραφίας, ο Παπαδόπουλος εμφανίζεται ενεργά να προσπαθεί να κανονίσει μια συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συνεργάτες του με την ρωσική κυβέρνηση. Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του 2016, ο Παπαδόπουλος επικοινώνησε τουλάχιστον 11 φορές με τους ανωτέρους του προσπαθώντας να προωθήσει την ιδέα της συνάντησης. Έλαβε, όμως, μόνο τρεις φορές απάντηση. Μάλιστα φαίνεται πως τα ανώτερα στελέχη της εκστρατείας τον ενθάρρυναν να κάνει ένα ταξίδι στη Ρωσία, το οποίο, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε.
Στις 14 Μαρτίου ο Παπαδόπουλος ταξιδεύει στη Ιταλία όπου γνωρίζει έναν Ρώσο καθηγητή, ο οποίος διατείνεται ότι έχει σημαντικές επαφές στη ρωσική κυβέρνηση. Δέκα μέρες αργότερα, ο Παπαδόπουλος ξανασυναντά τον καθηγητή. Αυτή τη φορά έχει φέρει μαζί και μια ομοεθνή του, η οποία εμφανίζεται επίσης να συνδέεται με την ρωσική κυβέρνηση.
Μετά την συνάντηση, ο Παπαδόπουλος στέλνει αμέσως μήνυμα στην προεκλογική εκστρατεία προτείνοντας να κανονιστεί μια συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους για να συζητηθούν οι αμερικανορωσικές σχέσεις μετά την εκλογή Τραμπ. Η απάντηση που έλαβε ήταν πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τονίζοντας του, όμως, ότι έχει κάνει «εξαιρετική δουλεία».
Στις 31 Μαρτίου έλαβε χώρα μια σύσκεψη με θέμα την εθνική ασφάλεια, στην οποία βρέθηκαν για πρώτη φορά μαζί στο ίδιο τραπέζι ο Τραμπ με τον Παπαδόπουλο. Η φωτογραφία που εικονίζει τους δύο μαζί είναι από την εν λόγω συνάντηση. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως αυτή είναι η μοναδική φορά που ο Τραμπ συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο τον Παπαδόπουλο. Στην συνάντηση, όμως, παρουσία του Τραμπ ο Παπαδόπουλος υποστήριξε πως έχει επαφές που θα μπορούσαν να κανονίσουν άμεσα μια συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Πούτιν. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, αλλά στους μήνες που ακολούθησαν ο Παπαδόπουλος συνέχισε να αλληλογραφεί με τον Ρώσο καθηγητή και την ομοεθνή φίλη του, ενημερώνοντας παράλληλα τους ανώτερους του για την πρόοδο των συνομιλιών του.
Η 26 Απριλίου είναι μια κομβική ημερομηνία, καθώς ο Παπαδόπουλος έχει πάλι συνάντηση με τον καθηγητή και πληροφορείται από πρώτο χέρι ότι οι Ρώσοι κατέχουν χιλιάδες email της Κλίντον, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επιζήμια για την προεκλογική της εκστρατεία. Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Παπαδόπουλος στέλνει οχτώ διαδοχικά μηνύματα στους ανωτέρους του επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που δείχνει η ρωσική πλευρά για μια συνάντηση. Προσφέρεται μάλιστα να πραγματοποιήσει ο ίδιος ένα ταξίδι στην Ρωσία αν αυτό θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της προεκλογικής εκστρατείας. Τον Αύγουστος ο προϊστάμενος του τον ενθαρρύνει να κάνει το ταξίδι αν «είναι δυνατό», το οποίο, όμως, τελικά δεν πραγματοποιείται.
Στις 27 Ιανουαρίου του 2017, το FBI καλεί τον Παπαδόπουλο σε συνέντευξη για να του κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις επαφές που είχε με άτομα που σχετίζονται με την ρωσική κυβέρνηση. Οι ανακριβείς απαντήσεις που έδωσε οδήγησαν στην ποινική του δίωξη για παρακώλυση στο έργο της δικαιοσύνης και την επακόλουθη παραδοχή της ενοχής του.
Πως Έγινε το «Προξενείο» του Τραμπ με τον Παπαδόπουλο
Εν μέσω της κούρσας για το χρήμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Παπαδόπουλος επικοινώνησε με την εκστρατεία του Μπεν Κάρσον παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έναν ειδικό στα θέματα εξωτερικό πολιτικής που είχε παράλληλα την δυνατότητα να μαζέψει σημαντικές οικονομικές εισφορές από την ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Η ομάδα του Κάρσον του πρόσφερε μια πληρωμένη θέση στο συμβούλιο ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Παρόλο που ο Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα μετακομίσει στη Βιρτζίνια, όπου βρισκόταν το επιτελείο της εκστρατείας, προτίμησε να παραμείνει στο Σικάγο για προσωπικούς λόγους.
Καθώς η εκστρατεία του Κάρσον άρχισε να αποσυντίθεται, ο Παπαδόπουλος ξεκίνησε να καλλιεργεί επαφές με το στρατόπεδο Τραμπ. Εκείνη την περίοδο, ο σύμβουλος πολιτικής της εκστρατείας Σαμ Κλόβις πάσχιζε να σχηματίσει μια ομάδα συμβούλων εξωτερικής πολιτικής. Τα μίντια βομβάρδιζαν συνεχώς το στρατόπεδο Τραμπ για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ μια ομάδα στρατιωτικών και διπλωματικών αξιωματούχων είχε υπογράψει μια επιστολή, η οποία υποστήριζε ότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για να υπηρετήσει ως πρόεδρος.
Αλλά και όταν σχηματίστηκε αυτό το πρώτο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, τα μέλη του και ειδικά ο Παπαδόπουλος βρέθηκαν εξ αρχής στο επίκεντρο της κριτικής. Μάλιστα ο Παπαδόπουλος παραλίγο να απολυθεί όταν χωρίς να πάρει άδεια μίλησε στα βρετανικά μίντια και άσκησε κριτική στον Ντέιβιντ Κάμερον. Ήταν κάτω από αυτές τις περιστάσεις, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τον ελληνοαμερικανός σύμβουλο του και τον ως «εξαιρετικό» μπροστά στους συντάκτες της Washington Post.
Το φθινόπωρο του 2016, λίγο πριν την τελική ευθεία των εκλογών, ο Παπαδόπουλος είχε πλέον πέσει σε δυσμένεια, καθώς οι προϊστάμενοι του στην εκστρατεία αγνοούσαν πλήρως και ούτε καν απαντούσαν στα μηνύματα που τους έστελνε.
Όταν, λοιπόν, στηνόταν στα ελληνικά δελτία ένα επικοινωνιακό πανηγύρι για την θέση που θα αναλάβει ο Παπαδόπουλος στην νέα αμερικανική κυβέρνηση, οι παροικούντες εν την Ουάσινγκτον γνώριζαν καλά πως ο πρώην σύμβουλος είχε ήδη «φαγωθεί».
Μάλιστα κορυφαίοι παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας είχαν προσπαθήσει να θέσουν το συγκεκριμένο θέμα στο τότε νέο προσωπάρχη Ρέινς Πρίμπους, ο οποίος τελικά έκλεισε οριστικά για τον Παπαδόπουλο την πόρτα του Λευκού Οίκου.