Οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών εστιάζονται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, στην κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, στο όραμα Μακρόν για την ΕΕ του μέλλοντος, αλλά και στις εξελίξεις αναφορικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να προκρίνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 Συνόδων Κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια που στόχο έχουν να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ μετά το Brexit.
Επίσης, μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και μετά τις εκλογές στην Αυστρία ο Εμανουέλ Μακρόν προσήλθε στη Σύνοδο με μεταρρυθμιστική ατζέντα και με αίτημα την ανάδειξη ενός υπουργού Οικονομικών για την ΕΕ και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού.
«Θα συζητήσουμε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο και στηρίζουμε» δήλωσε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, έπειτα από τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία θα πρέπει να βελτιωθεί ή να ακυρωθεί. Όσον αφορά στο θέμα της Τουρκίας, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η χώρα έχει κάνει σπουδαία δουλειά όσον αφορά στην τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ όσον αφορά στο προσφυγικό.
Κάλεσε ωστόσο τους αξιωματούχους της ΕΕ να «παγώσουν» τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, λόγω αυταρχικής πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας. «Η νομοθεσία της Άγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο, παραπέμποντας στις μαζικές εκκαθαρίσεις από το καθεστώς Ερντογάν, που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος.
Αναφερόμενη, δε, στο Brexit, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την… «πρόοδο που έχει σημειωθεί». Κάτι ανάλογο έκανε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές συζητήσεις θα αφορούν και σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.
Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές ποσό που θα καταβάλλει η Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ και στάθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων που θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στη «μετά Brexit» εποχή.
Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
Μέρκελ και Μακρόν στηρίζουν τον Ραχόι
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσαν σήμερα την ξεκάθαρη στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση, προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κι ενώ η καταλανική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«Στηρίζουμε την θέση της ισπανικής κυβέρνησης (…). Ελπίζουμε επίσης ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος» επισήμανε η Μέρκελ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «στείλουν», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα «μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία» μεσούσης της καταλανικής κρίσης, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν.
Ο Γάλλος ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί αργότερα με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.
Λίγο μετά την άφιξή του στο Συμβούλιο, συναντήθηκε με την Άγγελα Μέρκελ, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών.
Την ίδια ώρα, οι ηγέτες του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, Σαρλ Μισέλ και Ξαβιέ Μπετέλ επέλεξαν να απευθύνουν έκκληση για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης.
Παρά τις διαμαρτυρίες της Μαδρίτης, οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν ότι «η βία δεν αποτελεί απάντηση», καταδικάζοντας εκ νέου την αστυνομική βία κατά των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.
«Ποιος μπορεί να αποδεχτεί τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται; Κανένας!» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ως Ευρωπαίος, θεωρώ ότι πρέπει κάθε φορά να προτρέπουμε για τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου όταν εκτυλίσσεται μια πολιτική κρίση» υπογράμμισε.