Από το 1980, όταν είχε ψηφιστεί ο νόμος για την υποδοχή προσφύγων στις ΗΠΑ, το ταβάνι δεν είχε οριστεί ποτέ κάτω από τους 67.000, αν και οι αφίξεις ήταν πολύ μειωμένες μία συγκεκριμένη χρονιά, ενώ τα τελευταία χρόνια κυμαινόταν μεταξύ των 70.000 και των 80.000.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφαλείας θα έχουν διαβουλεύσεις με μέλη του Κογκρέσου για το ζήτημα σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της αμερικανικής προεδρίας. Η απόφαση του ρεπουμπλικάνου για το νέο όριο θα ανακοινωθεί μετά τις διαβουλεύσεις αυτές, διευκρίνισαν δύο αξιωματούχοι. Τον αριθμό των 45.000 προβλεπόμενων μετεγκαταστάσεων ανέφερε πρώτη η εφημερίδα Wall Street Journal.
Βάσει του νόμου, ο πρόεδρος πρέπει να συμβουλεύεται το Κογκρέσο όσον αφορά τον αριθμό των αφίξεων προσφύγων πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους, την 1η Οκτωβρίου.
Ο αριθμός των προσφύγων που πράγματι υποδέχονται οι ΗΠΑ, ο οποίος μπορεί να είναι κατώτερος του ορίου, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο το οικονομικό έτος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν στη χώρα μετεγκαταστάθηκαν περίπου 27.000.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία - Ποιος την ελέγχει και πόσο θα στοίχιζε
Για το οικονομικό έτος 2017, το οποίο λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου, ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε θέσει το όριο στις 110.000 αφίξεις προσφύγων που θα δικαιούνταν μόνιμη παραμονή στη χώρα. Όμως αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο ο Τραμπ εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ο αριθμός μειώθηκε στους 50.000 ανθρώπους το 2017, επιχειρηματολογώντας ότι η υποδοχή περισσοτέρων θα «έβλαπτε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών» της Αμερικής.
Επικριτές των σχεδίων του Τραμπ σημειώνουν ότι αν ο αριθμός των προσφύγων που θα υποδεχθεί η χώρα το 2018 είναι ακόμη πιο χαμηλός, εκτός των άλλων η διεθνής εικόνα των ΗΠΑ θα δεχθεί πλήγμα.
«Είναι τραγικό», έκρινε ο Ρόμπερτ Κέρι, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας μετεγκατάστασης προσφύγων επί των ημερών του Ομπάμα. Η κυβέρνηση Τραμπ «απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις που είχαν κάνει για την προστασία των προσφύγων τόσο ρεπουμπλικανικές, όσο και δημοκρατικές κυβερνήσεις», συνέχισε. «Θα πεθάνουν άνθρωποι», συμπλήρωσε.
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είχε σημειώσει πως μπορούν να γίνουν περισσότερα για να προσφερθεί βοήθεια στους πρόσφυγες στις περιοχές όπου έχουν καταφύγει. Η προσφορά βοήθειας στις χώρες υποδοχής είναι «ασφαλής, υπεύθυνη και ανθρωπιστική προσέγγιση», σημείωσε.
Όμως αυτού του είδους η βοήθεια «παραβλέπει όλους εκείνους που κατέφυγαν σε περιοχές που δεν είναι ασφαλείς», επισήμανε άλλο ένα πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα, η Αν Ρίτσαρντ. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που το πρόγραμμα των ΗΠΑ (σ.σ. για την υποδοχή προσφύγων) κυριολεκτικά σώζει», σημείωσε η Ρίτσαρντ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση.
Η ίδια συμπλήρωσε πως κι άλλες χώρες μπορεί να μιμηθούν το παράδειγμα των ΗΠΑ κλείνοντας την πόρτα στους περισσότερους πρόσφυγες.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν θέλησε να απαντήσει κι ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν ήταν διαθέσιμος όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους αναζήτησε για να σχολιάσουν τις πληροφορίες για το νέο όριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ