Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς
Το EΤ Magazine του EleftherosTypos.gr σας παρουσιάζει το AfD που μέσα σε χρόνο ρεκόρ έχει αποκτήσει τεράστια πολιτική δύναμη εκμεταλλευόμενο τα κακώς κείμενα όχι μόνο της Γερμανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.
Γεννήθηκε με αφορμή την Ελλάδα
Η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του συγκεκριμένου κόμματος. Τον Απρίλιο του 2013 μπήκε στην πολιτική ζωή της Γερμανίας όταν η καγκελάριος Μέρκελ άλλαξε την απόφασή της και έδωσε την συγκατάθεσή της να δοθεί απευθείας χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα για το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους ιδρυτές του (Γκερντ Ρομπάνους, Αλεξάντερ Γκολάντ, Κόνραντ Άνταμ και Μπερντ Λούκε) η αφορμή δημιουργίας του κόμματος ήταν ακριβώς αυτή η ξαφνική αλλαγή στη θέση της Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας και γενικά η στάση των Χριστιανοδημοκρατών υπέρ των προγραμμάτων διάσωσης των χωρών του Νότου.
Την πρώτη του εκλογική μάχη την έδωσε στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 όπου κέρδισε, χάνοντας. Και αυτό γιατί μπορεί να μην κατάφερε να φθάσει το όριο του 5%, λαμβάνοντας το 4,7% των ψήφων, αλλά κατάφερε να κερδίσει έδρες στις περιφερειακές εκλογές των κρατιδίων με αποτέλεσμα να έχει βουλευτές σε 13 από τις 16 τοπικές βουλές καθώς και 7 ευρωβουλευτές από τις ευρωεκλογές του 2014.
Ο σπόρος στην κοινωνία είχε μπει και από εκεί και πέρα τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα καθώς ενέταξαν στην ρητορική τους όλα όσα πρεσβεύουν τα ακροδεξιά κόμματα. Με σταθερά και μεθοδευμένα βήματα επέκτειναν την ρητορική τους σε όλα τα σοβαρά ζητήματα της γερμανικής κοινωνίας.
Στο συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο του 2016 υιοθετήθηκε η αντιισλαμική θέση για την απαγόρευση των ισλαμικών συμβόλων της μπούρκας, των μιναρέδων και των κλήσεων του μουεζίνη για προσευχή.
Οι θιασώτες του τονίζουν πως η Γερμανία κινδυνεύει άμεσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ενσωμάτωση των προσφύγων. Σε ότι έχει να κάνει με τα άλλα στοιχεία της ρητορικής του είναι κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και στο θέμα του περιβάλλοντος δεν δέχεται ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και μάλιστα ζητά να περιοριστεί «η αλόγιστη επέκταση των ανεμογεννητριών».
Νέα Υόρκη: Ένας νεκρός και δεκάδες άρρωστοι από μολυσμένα βιολογικά καρότα
Τον Απρίλιο του 2017 το κόμμα αποφάσισε ότι η Γερμανία πρέπει να μην δέχεται αιτήματα ασύλου από ξένους πρόσφυγες και μετανάστες, να άρει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, και να αποχωρήσει από την ΕΕ εάν το Βερολίνο δεν καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από τις Βρυξέλλες.
Το AfD είναι το μόνο από τα μεγαλύτερα γερμανικά κόμματα που χαιρέτισε ρητά τόσο το Brexit όσο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Γιατί ονομάστηκε κόμμα των καθηγητών
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του AfD (σ.σ. αριθμεί περίπου 27.000 μέλη) είναι άνδρες, συνήθως νεαρότερης ηλικίας, έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και είναι εισοδηματικά ασθενέστεροι. Μόλις το 15% των εγγεγραμμένων μελών του είναι γυναίκες. Το AfD κατόρθωσε να αποσπάσει ψηφοφόρους από όλα τα υπόλοιπα κόμματα εκτός των Πρασίνων, καταφέρνοντας να κινητοποιήσει και πολλούς ψηφοφόρους που δεν ψήφιζαν.
Ιδρυτικά του μέλη υπήρξαν μια ομάδα ευρωσκεπτικιστών πανεπιστημιακών, οι οποίοι όπως είπαμε διαμαρτύρονταν για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας. Για αυτό τον λόγο είχε αρχικά ονομαστεί «το κόμμα των καθηγητών».
Η σοκαριστική του καμπάνια
Το AfD αρνείται ότι είναι στον ακροδεξιό χώρο αλλά εκτός από την ρητορική του αν ρίξει κάποιος και μία ματιά στην προεκλογική του καμπάνια και τις αφίσες του θα καταλάβει ότι η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
«Το Ισλάμ δεν ταιριάζει με την κουζίνα μας», αναφέρει το σλόγκαν που πλαισιώνει ένα γουρουνάκι στην τελευταία αφίσα του AfD.
«Μπούρκα; Προτιμούμε το μπικίνι», «Μπούρκα; Μου αρέσει περισσότερο το κρασί Βουργουνδίας», είναι ακόμη μερικά σλόγκαν πόστερ του κόμματος, που έχουν τοιχοκολληθεί σε κεντρικούς δρόμους της Γερμανίας.
Ο ρόλος δύο γυναικών
Δύο γυναίκες διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του κόμματος. Μάλιστα οι πολιτικές εξελίξεις τα έχουν φέρει έτσι ώστε η μία να παίρνει την σκυτάλη από την άλλη.
Αρχικά μιλάμε για την πρόεδρο του κόμματος Φράουκε Πέτρι. Η 41χρονη Πέτρι έχει σπουδάσει χημικός στο πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία και ασχολήθηκε με την τοξικολογία και τη φαρμακολογία. Είχε παντρευτεί έναν πάστορα με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2015 χώρισαν και επισημοποιήθηκε η σχέση της με τον επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Μάρκους Πρέτζελ. Η Πέτρι έγινε πρόεδρος του κόμματος όταν με ανταρσία… ξεριζώθηκαν από την ηγεσία οι προερχόμενοι από τη μεσαία τάξη και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Από τότε μαζί με άλλους ακροδεξιούς λαϊκιστές εντός του AfD μετέτρεψαν το κόμμα σε ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό.
Τον περασμένο Απρίλιο υπέστη ταπεινωτική ήττα, όταν τα 600 μέλη του συνεδρίου του κόμματος στην Κολωνία απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία την πρότασή της να τεθεί προς συζήτηση η στρατηγική της «realpolitik» που η ίδια υποστηρίζει και συνίσταται στην άμβλυνση της ακροδεξιάς , ρατσιστικής ταυτότητας του κόμματος.
Αυτό την ώθησε να πει πως δεν θέλει να ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές αλλά τελικά παραμένει στο πόστο της χωρίς όμως να συμμετέχει στις πολιτικές συζητήσεις. Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις παντού είναι παρούσα και συνήθως είναι με κάποιο από τα παιδιά της αγκαλιά πιστή στο δόγμα της: «Εγώ έχω τέσσερα παιδιά και η Μέρκελ κανένα. Οπότε όποιος έχει παιδιά σκέφτεται πολύ περισσότερο το μέλλον του τόπου».
Η αντικαταστάτρια της στον δημόσιο διάλογο λέγεται Αλίς Βάιντελ και ανέλαβε την προκελογική εκστρατεία του κόμματος μαζί με τον 76χρονο ακραίο πολιτικό Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Οικονομολόγος στο επάγγελμα η 38χρονη Βάιντελ είναι το νούμερο ένα στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος και δεν διστάζει να αντιπαρατεθεί με οποιονδήποτε. Ο ρόλος της Βάιντελ στον προεκλογικό αγώνα είναι να επαναπατρίσει συντηρητικούς και φιλελεύθερους ψηφοφόρους. Το παράδοξο είναι πως η πρώην τραπεζικός, συζεί με μία γυναίκα που έχει καταγωγή από την Ελβετία και τη Σρι Λάνκα και μεγαλώνουν μαζί δυο παιδιά. Πράγματα που δεν ταιριάζουν στην φυσιογνωμία του συγκεκριμένου κόμματος.
Η απάντηση των drag queens με τους «τραβεστί για την Γερμανία»
Μπροστά σε όλα τα παραπάνω και εκτός από τις αντιδράσεις όλων των άλλων πολιτικών φορέων αλλά και τον φόβο που έχουν για την ραγδαία αύξηση των δυνάμεων του AFD δημιουργήθηκε ακόμη ένας σχηματισμός που θα το αντιμετωπίσει έστω και εκτός εκλογικής διαδικασίας.
«Η πολιτική σκηνή στη Γερμανία είναι μια παρωδία. Συνειδητοποιώντας αυτό αποφασίσαμε με φίλους να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε λίγο την εικόνα», τονίζουν οι drag queens που δημιούργησαν το «Travestie fur Deutschland» (σ.σ. τραβεστί για την Γερμανία).
Το κόμμα των drag queens έχει την έδρα του στο Βερολίνο και έχει γεμίσει την πόλη με αφίσες. Γίνεται πανικός στα social media και καθημερινά χιλιάδες είναι τα υποστηρικτικά μηνύματα για αυτή τους την κίνηση.
Το TfD δεν συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία αλλά ελπίζει με την καμπάνια του να πείσει τον γερμανικό λαό να έχει αθρόα προσέλευση στις κάλπες και να μην ενισχυθεί διά της αποχής το ακροδεξιό κόμμα. Τελικά όμως δεν τα κατάφεραν.