Το ζήτημα παρέμενε σε τέλμα τα τελευταία δύο χρόνια και δίχασε την ΕΕ την ώρα που τα κράτη-μέλη της καλούνται να διαχειριστούν το ζήτημα του Brexit, να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλειά τους και να ανταποκριθούν σε διεθνείς προκλήσεις.
«Πρόκειται για έναν μηχανισμό που επιτρέπει στην Ελλάδα και την Ιταλία να διαχειριστούν αποτελεσματικά και με αναλογικό τρόπο τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης του 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος καλωσόρισε την απόφαση γράφοντας στο Twitter: «Το ECJ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι σε ισχύ. Ηρθε η στιγμή να εργαστούμε με ενότητα και να τεθεί σε εφαρμογή η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως περιμένει από όλες τις χώρες να εφαρμόσουν άμεσα την απόφαση.
Η ΕΕ έχει υποδεχθεί πάνω από 1,7 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική από το 2014. Το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων που συνάντησε την αντίδραση ανατολικών χωρών της Ε.Ε. προέβλεπε τη μετακίνηση περίπου 160.000 ανθρώπων, ωστόσο μόλις 25.000 έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι στιγμής.