Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση αυτή είναι απάντηση σε προηγούμενη απειλή του Τσαντ την Τετάρτη να δώσει στους διπλωμάτες του Κατάρ 10 ημέρες διορία για να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατηγορώντας το εμιράτο ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το έθνος της Κεντρικής Αφρικής μέσω της βόρειας γειτονικής Λιβύης, χωρίς να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο το κάνει αυτό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών του Κατάρ, η αφρικανική χώρα συμμετέχει στην «εκστρατεία εκβιασμού» του, όταν συνυπέγραψε την απόφαση των τεσσάρων αραβικών χωρών να το θέσουν στην απομόνωση, κλείνοντας τα σύνορά τους και διακόπτοντας τις όποιες διπλωματικές σχέσεις μαζί του.
Οι ισχυρισμοί του αποκλεισμού βασίζονταν σε εικασίες ότι η Ντόχα υποθάλπει την τρομοκρατία. Γεγονός που το εμιράτο αρνείται κατηγορηματικά.
Ο διευθυντής του τμήματος μέσων ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η χρονική στιγμή της απόφασης του Τσαντ δείχνει ότι «εντάσσεται στην εκστρατεία πολιτικού εκβιασμού εναντίον του Κατάρ με σκοπό την ένταξη στις χώρες πολιορκίας για πολύ γνωστούς λόγους».
Ως χώρες πολιορκίας το Κατάρ αναφέρεται σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Μπαχρέιν και Αίγυπτο που ξεκίνησαν την επιβολή κυρώσεων εναντίον του, πριν ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Η Σενεγάλη, μία ακόμα χώρα που επέβαλε εμπάργκο στο Κατάρ, αναδίπλωσε τη θέση της αυτή την εβδομάδα ότι, επιτρέποντας στον πρεσβευτή της να επιστρέψει μετά από 3 μήνες στο Κατάρ, προκειμένου να ενθαρρύνει μία περισσότερο ειρηνική επίλυση της διαμάχης.