Η ΕΕ επιθυμεί να υπάρξει μια συμφωνία για το πώς θα υπολογιστεί «ο λογαριασμός του Brexit» πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Το κόστος της διευθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται και ένα μέρος των μελλοντικών υποχρεώσεων στον προϋπολογισμό της ΕΕ που ανέλαβε η χώρα ενώ ήταν ακόμα μέλος.
Ερωτηθείς από βουλευτή στο κοινοβούλιο εάν η απάντηση προς την ΕΕ θα πρέπει να είναι «άσ’ τους να λένε, δεν θα πάρουν δεκάρα» στην περίπτωση που η Ένωση ζητήσει χρήματα από τη Βρετανία προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει από αυτήν, ο Τζόνσον δήλωσε: «Νομίζω ότι τα ποσά που έχω δει… μου φαίνονται εκβιαστικά και νομίζω ότι το ‘άσ’ τους να λένε, δεν θα πάρουν δεκάρα’ είναι μια εντελώς κατάλληλη έκφραση».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πει ότι μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία για το Brexit, εάν πιστεύει ότι η συμφωνία που της προσφέρεται είναι χειρότερη από το να μην υπάρξει καμία διευθέτηση.
Ο Τζόνσον δήλωσε ότι αυτό είναι απίθανο καθώς η επίτευξη μια συναίνεσης είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Ερωτηθείς, όμως, τι ακριβώς σημαίνει το να μην υπάρξει καμία συμφωνία, δήλωσε: «Δεν προβλέπεται σχέδιο για ‘καμία συμφωνία’ διότι θα έχουμε μια εξαιρετική συμφωνία».
Εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι εκπονούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια «σειρά από σενάρια».
«Οι Βρετανοί πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν»
Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ ανέφερε σε δηλώσεις της ότι οι Bρετανοί πολίτες που διαμένουν στην Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι πολίτες της Βρετανίας θα έχουν ίσα δικαιώματα ακόμη και μετά το Brexit. Το να καθοριστεί ποιο δικαστήριο θα είναι αρμόδιο για τα δικαιώματα των πολιτών, είναι η πρώτη και πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να τεθεί στις διαπραγματεύσεις, τόνισε η ίδια. «Οι Βρετανοί πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν ότι θα σταλούν πίσω στη Βρετανία,άνευ λόγου», δεσμεύθηκε.