Στην ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του SPD στο Ντόρτμουντ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδίωξε να δώσει μια νέα ώθηση στην προεκλογική του εκστρατεία.
Αν και μέχρι σήμερα απέφευγε τις επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου, αυτήν την φορά ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε να αλλάξει τακτική.
«Σας κάνω μια πρόβλεψη: ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αλαζονεία της εξουσίας. Οι πολίτες την αισθάνονται», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς, ηλικίας 61 ετών, αναφερόμενος στο κυβερνόν συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, που κρατά τα ηνία της χώρας από το 2005 και διεκδικεί μια τέταρτη θητεία για να καταγραφεί στην ιστορία ως το μακροβιότερο στην εξουσία.
Ο Μάρτιν Σουλτς που έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στα τέλη Ιανουαρίου ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με πολύ καλούς οιωνούς, έναντι της Άγγελας Μέρκελ, που θεωρείτο από πολλούς αποδυναμωμένη εξαιτίας των επικρίσεων για την μεταναστευτική της πολιτική.
Έκτοτε ωστόσο η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ανέκαμψε εντυπωσιακά, το κόμμα της κέρδισε σε τρεις περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις και ο Μάρτιν Σουλτς είδε την υψηλή δημοτικότητά του να μειώνεται. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, η διαφορά του με την Μέρκελ ανέρχεται σε 15% (39% έναντι 24%).
Αποφασισμένος να αντεπιτεθεί, ο Μάρτιν Σουλτς καταλόγισε στην αντίπαλό του ότι «αποκρύπτει με συστηματικό τρόπο κάθε δημόσια διαμάχη αναφορικά με το μέλλον της χώρας». Χαρακτήρισε μάλιστα αυτή τη συμπεριφορά «επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας».
Κατηγόρησε δε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι δεν μπόρεσε να υψώσει το ανάστημά της έναντι του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ δεν παρέλειψε να καταφερθεί και κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που, όπως είπε, πρέπει να αποφυλακίσει τους δημοσιογράφους που παραμένουν υπό κράτηση σε φυλακές της Τουρκίας.
Αυτές «οι επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο εναντίον της καγκελαρίου είναι μάταιες κι αποδεικνύουν την τεράστια αδυναμία του SPD» ήταν η αντίδραση στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών, του Αντρέας Σόιερ.
Επιπλέον ο ηγέτης του SPD περιέγραψε λεπτομερώς το πρόγραμμα του για τις βουλευτικές εκλογές, με κεντρικό άξονα την «κοινωνική δικαιοσύνη», το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό υποσχέθηκε μείωση των φόρων για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα και μεγαλύτερη φορολογική πίεση σε βάρος των πλουσιότερων, ενώ δεσμεύτηκε για δωρεάν παιδεία.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Το SPD αποφάσισε εξάλλου να συγκροτήσει μια επιτροπή με στόχο να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος επί της περιουσίας, ένα θέμα για το οποίο ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία αρνείται προς το παρόν να κάνει εκστρατεία.
Από την άλλη, ο Μάρτιν Σουλτς δεσμεύτηκε πως εάν εκλεγεί θα νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που οι συντηρητικοί της Μέρκελ δεν θέλουν να ακούσουν. Ενδέχεται μάλιστα να το θέσει ως προϋπόθεση για μια πιθανή συμφωνία συνασπισμού.
«Δεν θα υπογράψω καμία συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται ο γάμος για όλους» υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός.
Η ομιλία του έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, που διήρκησαν τουλάχιστον 10 λεπτά, και με τις επευφημίες των 635 εκπροσώπων και των μελών του κόμματος.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ