Πραγματικά, η επίσκεψη του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, μία από τις πιο ταραγμένες περιοχές του πλανήτη που επηρεάζει την παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική ισορροπία, αποδείχθηκε επεισοδιακή! Ο Αμερικανός πρόεδρος, αντίθετα με ό,τι είχαν πράξει οι προκάτοχοί του, έδωσε αμέριστη στήριξη στα σουνιτικά βασίλεια του Κόλπου, απαιτώντας τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου εναντίον του Ιράν και των σιιτών. Στην έκκληση, η Σαουδική Αραβία ανταποκρίθηκε αμέσως, καθώς το βασίλειο έδειξε την ικανοποίησή του για τη στήριξη των ΗΠΑ και τη θέση τους εναντίον του σιιτικού Ισλάμ. Ο Τραμπ προσυπέγραψε τη μεγάλη αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας με το δικό του τρόπο, εμφορούμενο από τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι εβδομάδες που ακολούθησαν στην ταραγμένη Μέση Ανατολή έδειξαν τα αποτελέσματα της νέας αμερικανικής πολιτικής. Το αραβικό «σχίσμα» έλαβε μορφή χιονοστιβάδας, με το Κατάρ να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μακραίωνης θρησκευτικής αντιπαράθεσης και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Ο γεωπολιτικός στόχος της προηγούμενης αμερικανικής προεδρίας για άμβλυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη εξανεμίστηκε εντελώς. Με μήνυμά του στο twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος πανηγύρισε ως επίτευγμά του τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, στηρίζοντας με έμμεσο τρόπο τις αραβικές κυρώσεις κατά του Κατάρ.
Η στάση του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική ήπιας αντιμετώπισης των αντιθέσεων και κοινού μετώπου κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, είτε προέρχεται από τους σουνίτες είτε από τους σιίτες. Οπως και με την οικονομική του ατζέντα, με τις διπλωματικές του κινήσεις, ο Τραμπ ενόχλησε τη Γερμανία, που βλέπει τον Λευκό Οίκο να παίρνει… επικίνδυνες στροφές! Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι πυροδοτεί τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Γκάμπριελ μίλησε για «τραμποποίηση των σχέσεων στην περιοχή που συνταράσσεται από κρίσεις» και εκτίμησε ότι «τα γιγάντια στρατιωτικά συμβόλαια που υπέγραψε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τις μοναρχίες του Κόλπου ενισχύουν τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου εξοπλισμών».
Ανοίγει και πάλι η Παναγία των Παρισίων
Η συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ στη μεγάλη Σύνοδο Κορυφής των μουσουλμάνων ηγετών που έγινε στη Σαουδική Αραβία δεν περιλάμβανε στο μενού μόνο συμβόλαια για εξοπλιστικά προγράμματα και επενδύσεις, αλλά και τη δημιουργία μιας συμμαχίας εναντίον του Ιράν, στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού αγώνα εναντίον των οργανώσεων τζιχαντιστών, αν και οι τζιχαντιστές δεν είναι σιίτες, προέρχονται από μια σκληρή πτέρυγα του σουνιτικού Ισλάμ. Στον Αξονα του Κακού, μαζί με το Ιράν, τοποθετήθηκε και το εμιράτο του Κατάρ, το οποίο διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Τεχεράνη, καθώς μοιράζονται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στον Περσικό. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι ηγέτες κρατών της Μέσης Ανατολής τού υπέδειξαν πως το Κατάρ χρηματοδοτεί ριζοσπαστικές ιδεολογίες που ενθαρρύνουν την τρομοκρατία.
Με το αιτιολογικό αυτό, η Σαουδική Αραβία, που αντιμετωπίζει εχθρικά τις σχέσεις Κατάρ-Ιράν, ακολουθούμενη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Υεμένη, την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης και τις Μαλδίβες, διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και τις μεταφορικές συνδέσεις με το Εμιράτο.
Η Τουρκία, που υποστηρίζει το Κατάρ -λόγω των τεράστιων επενδύσεων του Εμιράτου, ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων- προσπαθεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο, διακινδυνεύοντας να εξοργίσει τη Σαουδική Αραβία.
Αντίφαση
Αν και το Ιράν με τον ISIS ανήκουν στον ίδιο Αξονα του Κακού για τις ΗΠΑ και το Ριάντ, ωστόσο, η Τεχεράνη αποτελεί στόχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Τρεις ημέρες μετά τον αποκλεισμό του Κατάρ, σημειώθηκαν δύο αιματηρές επιθέσεις στην Τεχεράνη, στο όνομα της τρομοκρατικής τζιχαντιστικής οργάνωσης, που εκδικείται την ιρανική υποστήριξη σε σιιτικές αντάρτικες ομάδες στο Ιράκ και την Υεμένη αλλά και στον Ασαντ της Συρίας. Οι επιθέσεις έγιναν από Ιρανούς σουνίτες, μέλη τα μειοψηφίας που ζει στα νότια της χώρας. Η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Ιουνίου εναντίον δύο συμβόλων της Ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας -τη Βουλή και το Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί- είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων. Οι ιρανικές Αρχές κατηγόρησαν ευθέως τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία για την επίθεση.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής