Oι συνομιλίες αυτές θα επικεντρωθούν στο πώς το βορειοϊρλανδικό συντηρητικό κόμμα μπορεί να παράσχει στήριξη στη νέα κυβέρνηση.
Οι Συντηρητικοί δεν εξασφάλισαν την αυτοδυναμία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου και το DUP δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστούν ώστε από κοινού να παράσχουν «σταθερότητα στη χώρα».
Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της Μέι είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Νέα άνθηση του δικομματισμού
Οι εκλογές της Πέμπτης ανέδειξαν ενισχυμένα τα δύο μεγάλα κόμματα -Συντηρητικούς και Εργατικούς: και οι δύο κέρδισαν τις 579 έδρες της 650μελούς Βουλής των Κοινοτήτων. Οι Φιλελεύθεροι, ένα κόμμα με μεγάλη ισχύ παλαιότερα, κατόρθωσε να αυξήσει τον αριθμό των εδρών του, αλλά παραμένει χαμηλά σε σχέση με το παρελθόν. Χαμένοι βγήκαν από τις κάλπες τόσο οι Σκοτσέζοι εθνικιστές, (το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας, SNP) που έχασαν ποσοστά και έδρες προς όφελος των Συντηρητικών, αλλά κυρίως το Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP), που έχασε την έδρα που κατείχε και εξαφανίστηκε από τον κοινοβουλευτικό χάρτη. Το κόμμα που ίδρυσε ο Νάιτζελ Φάρατζ έπαψε να έχει λόγο ύπαρξης μετά το Brexit και βυθίστηκε στα εσωτερικά του προβλήματα, αφού το εγκατέλειψε και ο αρχηγός του.
Το Εργατικό Κόμμα έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει, αφού κέρδισε έδαφος (31 έδρες περισσότερες σε σχέση με το απερχόμενο Κοινοβούλιο). Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, βγήκε δικαιωμένος από την εκλογική μάχη και από την επιμονή του στις παλαιές, αριστερές θέσεις του κόμματος, οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί από την εποχή του Τόνι Μπλερ και ύστερα. Ο Κόρμπιν απέκτησε δυνατή φωνή και ζήτησε την παραίτηση της Μέι, ευχαριστώντας τους νέους που τον προτίμησαν.
Διαβάστε ακόμα:
«Πόρτα» στους κορυφαίους συμβούλους της Μέι: Παραιτήθηκαν και κατηγορούνται για την ήττα