Αναφέρουν ότι υπήρχε ενημέρωση εδώ και πέντε χρόνια για την ριζοσπατικοποίηση του Σαλμάν Αμπέντι, του 22χρονου που αιματοκύλισε το Μάντσεστερ πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό στο τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε.
Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ οι αρχές είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο που αποτελούσε ο Αμπέντι καθώς φέρεται να έλεγε σε φίλους του ότι «το να είναι κανείς βομβιστής αυτοκτονίας είναι ΟΚ».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αρχές δεν ενημερώθηκαν ούτε μια, ούτε δύο αλλά πέντε φορές για την αλλαγή στάσης του 22χρονου βομβιστή ενώ φέρονται να ήταν εν γνώσει τους ότι ο πατέρας του είχε σχέσεις με ισλαμιστική ομάδα στη Λιβύη που ήταν απαγορευμένη στη Βρετανία.
Όπως μετέδωσε το BBC δύο φίλοι του ήταν αυτοί που – ξεχωριστά ο καθένας – κάλεσαν την ειδική «κόκκινη γραμμή» της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να εκφράσουν την ανησυχία τους ότι στήριζε την τρομοκρατία.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών των βρετανικών αρχών ένας Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ενημέρωσε πως ακόμα και μέλη της οικογένειας του Αμπέντι είχαν επικοινωνήσει με τη βρετανική αστυνομία και είχαν πει ότι ήταν «επικίνδυνος».
Η βόμβα του θύμιζε εποχές IRA
Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν μπει οι φωτογραφίες που αποκάλυψαν οι New York Times και δείχνουν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποίησε ο Αμπέντι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η βόμβα ήταν ο πιο εκλεπτυσμένος εκρηκτικός μηχανισμός που έχει εκραγεί στη Βρετανία από την εποχή του IRA.
Κατά τους ίδιους ο μηχανισμός που ήταν μέσα σε ένα σακίδιο αξίας λίγων ευρώ πιθανότατα κατασκευάστηκε από επαγγελματίες και ίσως να μπορούσε να πυροδοτηθεί με τηλεχειρισμό ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο Αμπέντι να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή.
Ήταν μέλος ευρύτερης ομάδας τρομοκρατών;
Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν θορυβήσει τις αρχές ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη καθώς φοβούνται ότι ο 22χρονος Βρετανός με καταγωγή από τη Λιβύη ίσως ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τρομοκρατών που τον υποστήριξε στην επίθεσή του στο Μάντσεστερ.
Την εκδοχή αυτή ενίσχυσαν αφενός η αποκάλυψη από γερμανικά ΜΜΕ ότι είχε επισκεφθεί το Ντίσελντορφ τέσσερις ημέρες πριν την πολύνεκρη επίθεση σε βρετανικό έδαφος και αφετέρου ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για να σκορπίσουν τον θάνατο ήταν ίδια με αυτά των επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 και τις Βρυξέλλες το 2016.