«Οι μάσκες έπεσαν» κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου και του ηγέτη του κόμματος Εμπρός, του Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος ενώπιον δημοσιογράφων.
Οι προεδρικές εκλογές, είπε με σκωπτική διάθεση λίγο αργότερα σε μια ομιλία σε ξενοδοχείο της Αλενσόν, «δεν είναι διαγωνισμός, δεν ζητάμε να έχει κανείς γνώσεις, επομένως η άγνοια δεν αποκλείει το να περάσει κανείς στον δεύτερο γύρο, όμως δεν μπορεί να επιτρέπει να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας».
«Ακόμα κι αν ορισμένοι (…) δεν γνωρίζουν καθόλου τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ή τα νομισματικά ζητήματα», το ευρώ βρίσκεται στην ατζέντα «των θεμάτων των προεδρικών εκλογών», τόνισε ο ίδιος.
Για τον Φρανσουά Ολάντ, το ενιαίο νόμισμα είναι «μια εγγύηση για τους αποταμιευτές», μια «προϋπόθεση για τις εταιρείες προκειμένου να κάνουν εξαγωγές, να κάνουν εισαγωγές» και αυτό «μας επιτρέπει να έχουμε ένα σταθερό νόμισμα, πολύ χαμηλά επιτόκια, εξασφαλισμένη αγοραστική δύναμη».
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Οι Γάλλοι, συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ, «το νιώθουν ότι εάν αυτό το νόμισμα το εγκαταλείψουμε, εάν επιστρέψουμε στο φράγκο, θα είμαστε μετά βεβαιότητας περισσότερο ευάλωτοι» και θα αυτό θα οδηγήσει σε μια «τρομακτική παλινδρόμηση».
Αν και έκρινε ότι το ντιμπέιτ ήταν «επίπονο να το παρακολουθήσει κανείς» ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί πως ήταν «χρήσιμο», καθώς επιβεβαίωσε «όσα ήδη γνωρίζαμε», ότι «το πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν δεν είναι μονάχα ασυνάρτητο, αλλά κι επικίνδυνο».
Υποστηρίζει «”να εγκαταλείψουμε το ευρώ, να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη”: δεν ήταν ικανή να απαριθμήσει τις επιπτώσεις, που είναι φοβερές» επέμεινε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους απευθύνοντας έκκληση «στους Γάλλους να προσέλθουν στις κάλπες» την προσεχή Κυριακή για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Εάν ο διάδοχός του είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησής του, η Δημοκρατία θα διασφαλίσει «τις αξίες και τις αρχές της» και η Ευρώπη «θα συνεχίσει», είπε.
Εάν εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν στον προεδρικό θώκο, αυτό αντιθέτως θα σημάνει, σύμφωνα με τον Ολάντ, «το τέλος του (ευρωπαϊκού) οικοδομήματος που οδήγησε στην πρόοδο την ήπειρο και την προστάτευσε από τους παράγοντες ανασφάλειας».