Το 2016 την έκραζαν γιατί είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία Ghost In A Shell, ένα anime που ο πρωταγωνιστής του είναι Ασιάτης, άρα το αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει και στην ταινία. Να μην είναι η Σκάρλετ πρωταγωνίστρια αλλά κάποια γυναίκα από την Άπω Ανατολή. Κάτι που στη βάση του είναι σωστό και αφορά την λεγόμενη ποικιλία που δεν έχουν οι παραγωγές στο Χόλιγουντ. Αλλά γιατί αυτό θα πρέπει να είναι πρόβλημα της 33χρονης ηθοποιού;
Στο Rub n Tug η Σκάρλετ Γιόχανσον θα υποδυθεί την Τζιν-Μαρί Γκιλ, μια γυναίκα που αποφάσισε ότι θέλει να είναι άντρας και έγινε ο Ντάντε Γκιλ. Η Γκιλ εργαζόταν τη δεκαετία του ’70 και του ’80 στα περίφημα massage parlors της Αμερικής και συγκεκριμένα στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια. Στην ουσία ήταν οίκοι ανοχής με κάλυψη το μασάζ.
Το πιο λογικό σε μια τέτοια υπόθεση θα ήταν να προταθεί ο ρόλος σε κάποια τρανσέξουαλ ηθοποιό. Τη Λαβέρν Κοξ για παράδειγμα. Εν τέλει προτάθηκε στην Σκάρλετ. Το ερώτημα είναι γιατί να επιτεθούν σε εκείνη και όχι στους υπεύθυνους που της πρότειναν το ρόλο; Δεν έχει δικαίωμα η Σκάρλετ ως ηθοποιός να δοκιμάσει έναν ρόλο που μπορεί να θεωρεί ότι θα την εξελίξει και θα την κάνει να βρει νέα πράγματα στον εαυτό της; Γιατί πρέπει να δαιμονοποιούνται όλα από τους εύθικτους;
Ντέμι Μουρ: Ένα Τρομακτικό «Ελιξήριο»
Η Σκάρλετ Γιόχανσον απάντησε μέσω των εκπροσώπων της αναφέροντας τα παραδείγματα του Τζέφρι Ταμπόρ που έπαιξε στο Transparent, του Τζάρεντ Λέτο που έκανε κάτι αντίστοιχο στο Dallas Buyers Club και την Φελίσιτι Χάφμαν για το ρόλο της στο Transamerica. Η αναφορά στον Ταμπόρ κρίθηκε ως ακόμα πιο εξοργιστική από κάποιους που απλώς δεν ήθελαν να δουν τη λογική της απάντησης της ηθοποιού.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Σκάρλετ αποδέχτηκε έναν ρόλο που «πρέπει» να δοθεί σε μέλος της transgender κοινότητας. Το πρόβλημα είναι σε αυτούς που της τον έδωσαν, αν πρέπει κάπου να αναζητήσουμε ενόχους. Το πρόβλημα είναι περισσότερο ότι τα trans άτομα δεν έχουν περισσότερες ευκαιρίες σε μη trans ρόλους. Το πρόβλημα είναι ότι θέλουμε να δοθεί ο ρόλος σε αυτόν που είναι trans και όχι σε αυτόν που είναι ικανός υποκριτικά να τον αποδώσει.
Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να θέτουμε στο τραπέζι χαρακτηριστικά που δεν θα έπρεπε να αποτελούν κριτήριο. Έναν ρόλο τον παίρνεις επειδή είσαι ικανός υποκριτικά γι΄αυτόν. Όχι γιατί είσαι γκέι, στρέιτ, trans ή οτιδήποτε άλλο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]