Το ερώτημα για τις αποδοχές του θρυλικού πράκτορα απασχολεί εδώ και χρόνια όχι μόνο τους φαν του -ή έστω το βρετανικό Δημόσιο, θεωρητικά- αλλά και… οικονομολόγους!
Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ δημοσίευσε έκθεση για τα έξοδα του Τζέιμς Μποντ, μελετώντας διεξοδικά τη διάσημη ταινία του «License to kill» («Αδεια Εκτέλεσης», που παραπέμπει στον μυστικό κωδικό 007, που είχε δοθεί στον πράκτορα και του επέτρεπε να χρησιμοποιεί όπλο για να σκοτώσει). «Γευμάτιζε συχνά σε πολύ ακριβά γαλλικά εστιατόρια» αποφάνθηκαν οι οικονομολόγοι Λι Κρεγκ, Τζουλιάν Τριμ και Τόμας Βάις, μελετώντας τις αποδοχές του ήρωα του Ιαν Φλέμινγκ και συγκρίνοντάς τις με τα καθημερινά έξοδά του, σε οικονομικούς όρους των δεκαετιών του 1950 και 1960.
Συμπερασματικά, ο Τζέιμς Μποντ θα ξόδευε περίπου το 18% του μισθού του την εβδομάδα για να γευματίσει σε ένα καλό εστιατόριο – γεύμα για δύο, περιλαμβανομένου του κρασιού. Αν υπολογιστούν τα έξοδα στην εποχή του ευρώ, το ποσοστό αυτό θα είχε εκτοξευθεί στο 26%. Σήμερα δηλαδή ο Μποντ θα χρειαζόταν το ένα τρίτο του μισθού του για να γευματίζει στη Γαλλία, σύμφωνα με την πρωτότυπη έρευνα.
Ο Φλέμινγκ αποκάλυψε στην περιπέτεια «Moonraker», το 1955, ότι ο κατάσκοπος που είχε δημιουργήσει (μελετώντας υπαρκτά πρόσωπα, όπως λέγεται) κέρδιζε 1.500 λίρες το χρόνο, που ισοδυναμούσαν με επιπλέον 3,5 φορές από τις μέσες ετήσιες αποδοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή. Αν ο μισθός του πράκτορα αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου, οι ειδικοί υπολόγισαν ότι θα λάμβανε 6,3% παραπάνω κατά μέσο όρο μέχρι το 2019. Στην περίπτωση, δε, που ο Μποντ λάμβανε υψηλότερο μισθό από τον προβλεπόμενο, λόγω της επικινδυνότητας των αποστολών του, θα έπρεπε να ξοδέψει το 21% του εισοδήματός του με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για δείπνο για δύο άτομα κατά την περίοδο 2002-2019, όπως εκτιμούν οι μελετητές του.
Οι οικονομολόγοι μελέτησαν τα βιβλία του Φλέμινγκ για να μάθουν καλά τις περιπέτειες του πράκτορα και τις προτιμήσεις του. Βρήκαν αρκετά από τα εστιατόρια που προτιμούσε και τα συνέκριναν με την πραγματική ζωή. Οπως κατέληξαν, 23 από τα εστιατόρια αυτά βρίσκονταν στη Γαλλία και σχεδόν όλα διέθεταν αστέρια Michelin -αρκετά βοηθητική παράμετρος για να υπολογιστούν τα κόστη των γευμάτων. Ορισμένα από τα εστιατόρια και τα μπιστρό αυτά βρίσκονται στο Παρίσι, στη Νίκαια, στην Προβάνς (όπως το περίφημο «La Rotonde» του Παρισιού και της Νίκαιας).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σασμός: Η Καλλιόπη πιάνει στα… πράσα Μαθιό και Βασιλική – Απίστευτες ανατροπές για τους πρωταγωνιστές της σειράς
- Survivor: Μείωση του μπάτζετ από τον Ατζούν – Απανωτά «ΟΧΙ» από διάσημους, ποιοι μπαίνουν στη λίστα του Τούρκου παραγωγού
- Τάσος Ξιαρχό: Το νέο μήνυμα στην κοπέλα που χλεύασε για τα κιλά της – «Με συγκίνησε πολύ η κοπέλα» [βίντεο]
- Τάσος Ξιαρχό: Τσακίζει… κόκκαλα με τα λόγια της η κοπέλα που στοχοποιήθηκε – «Νοιώθω τρομερές τύψεις, να ζητήσει βοήθεια αυτός ο άνθρωπος» [βίντεο]
- H Lady Gaga φωτογραφίζεται ολόγυμνη για τη Vogue [εικόνες]
- Τζένιφερ Λόπεζ: Αυτή είναι η πιο σέξι 52χρονη γυναίκα στον πλανήτη – Εμφανίστηκε με μπικίνι στη σκηνή [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr