Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το άμεσο θεατρικό μέλλον;
Γιάννης Μπέζος: Το πόσο άμεσο θα είναι… είναι σχετικό, ας βάλουμε ερωτηματικό. Θέλω να πιστεύω ότι οι καλοκαιρινές παραστάσεις θα γίνουν και από τη στιγμή που μιλάμε για ανοιχτά θέατρα, θα είναι όλα καλά.
Ανακοινώσεις ή κάποιο πλάνο, ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχουν… Σας αγχώνει αυτό;
Γιάννης Μπέζος: Δεν με αγχώνει τίποτα. Η δική μας δουλειά είναι πάντα στον χώρο της εξαίρεσης. Δεν μπορούμε να μπούμε στην ίδια λογική με τα υπόλοιπα. Η δουλειά μας απαιτεί κοινό καθιστό και αυτό είναι δύσκολο σε εποχές πανδημίας. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους θα πρέπει να υπάρχουν συνθήκες που να το επιτρέπουν, πρέπει να κάνουμε υπομονή.
Οι συνάδελφοί σας, όμως, πολλές φορές αναφέρουν ότι ο κλάδος δεν αντέχει άλλο…
Γιάννης Μπέζος: Και πριν από τον κορονοϊό ο κλάδος ήταν χάλια, ο κορονοϊός τού έδωσε απλά «μία και κατάλαβε». Υπήρχαν ανεργία, κακοπληρωμένες δουλειές. Πρέπει να κάνουμε όλη την αυτοκριτική μας και να αναλογιστούμε τη συνέχεια.
Θεωρείτε ότι θα βγει κάτι καλό από αυτή την κατάσταση;
Γιάννης Μπέζος: Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά όχι, δεν νομίζω. Θα επιστρέψουμε στην γκρίνια και στη γνωστή μας μιζέρια. Για να βγει κάτι καλό απαιτούνται σκέψη, αυτοκριτική, να κοιτάμε προς το μέσα μας.
Πώς περάσατε όλο αυτό το διάστημα;
Γιάννης Μπέζος: Ετσι κι αλλιώς δεν είχα οργανώσει κάτι θεατρικό, οπότε δεν βγήκα εκτός προγράμματος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο εγκλεισμός, το ότι δεν μπορείς να κυκλοφορείς, δεν υπάρχει ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή, το ότι υπάρχει ανασφάλεια και ο φόβος του αγνώστου για το μέλλον.
Σας έλειψε η ανθρώπινη επαφή;
Γιάννης Μπέζος: Πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όχι! Δεν μου έλειψε η επαφή με τον κόσμο στο θέατρο γιατί είχα αποφασίσει ότι δεν θα κάνω κάτι.
Τηλεοπτικά σας βλέπουμε σε μία ξεχωριστή ως προς το περιεχόμενο σειρά, το «Παρουσιάστε!». Είστε ευχαριστημένος και υπερήφανος από το αποτέλεσμα;
Γιάννης Μπέζος: Είμαι ικανοποιημένος για να είμαι ολιγαρκής. Οι συνθήκες και οι οικονομικές δυνατότητες, το κλίμα με τον κορονοϊό, δημιουργούν δυσκολίες, οπότε είμαι ικανοποιημένος. Ολα γίνονται με πίεση, δεν υπάρχει χρόνος. Η αποστολή μας είναι να παρηγορούμε τον κόσμο, προσπαθώ να δημιουργώ ένα κλίμα χαράς και οι τηλεθεατές να το συμμεριστούν. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, θέλει κόπο για να γίνουν όλα όπως πρέπει, ειδικά σε ένα τηλεοπτικό τοπίο που είναι πολτός.
Τι εννοείται με τη λέξη «πολτός»;
Γιάννης Μπέζος: Η τηλεόραση έχει θλιβερά πράγματα. Μάλιστα, η εποχή που διανύουμε, λόγω κορονοϊού, ευνοεί και εκπομπές-προγράμματα κλειδαρότρυπας. Λειτουργούν εκτονωτικά για τον κόσμο.
Σας προβληματίζει ότι όλα αυτά τα προγράμματα έχουν μεγάλη απήχηση στη νέα γενιά; Σε ηλικιακά μικρότερους τηλεθεατές;
Γιάννης Μπέζος: Δεν σημαίνει ότι η νέα γενιά είναι πάντα και καλή. Θεωρώ ότι ως χώρα έχουμε «νεολαγνεία», το κάνουν οι πολιτικοί, οι καλλιτέχνες. Δεν σημαίνει πως ό,τι κάνουν οι νέοι είναι καλό, ό,τι οι παλαιοί κακό. Πρέπει να λέμε την αλήθεια, να κάνουμε κριτική και οι νέοι που το αξίζουν θα καταλάβουν.
Τα δείγματα που προσλαμβάνετε από τον κόσμο για τη φετινή σας δουλειά ποια είναι;
Γιάννης Μπέζος: Λόγω μάσκας δεν με αναγνωρίζει σχεδόν… κανείς (γέλια). Μόνο με τη γειτονιά μου έχω επαφή, που με έχει συνηθίσει.
Η τηλεθέαση του «Παρουσιάστε!» τι γεύση σάς αφήνει;
Γιάννης Μπέζος: Είμαι ικανοποιημένος, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, υπάρχουν σειρές ριάλιτι, διαγωνισμοί μουσικής, ειδικά τις μέρες που παίζουμε εμείς.
Εχετε δει κάποια άλλη σειρά τη φετινή σεζόν;
Γιάννης Μπέζος: Βλέπω ελάχιστα πράγματα το Σαββατοκύριακο, τις υπόλοιπες μέρες είμαι πολύ κουρασμένος.
Σας χαροποιεί ότι φέτος προβάλλονται πολλές σειρές; Η μυθοπλασία έχει δυναμική παρουσία…
Γιάννης Μπέζος: Το θέμα είναι αν οι σειρές που υπάρχουν και θα υπάρχουν, είναι καλές. Το θέμα δεν είναι μόνο αν θα έχουν απήχηση, φοβάμαι μήπως υπάρξει προχειρότητα. Αυτός είναι ο κίνδυνος στη δουλειά μας.
Είναι αυτοσκοπός σας το να κάνετε σειρές με διαφορετικό περιεχόμενο;
Γιάννης Μπέζος: Θα έλεγα ναι. Ξέρετε, η ελληνική τηλεόραση χρειάζεται νέα θεματολογία. Δεν πρέπει να ανακυκλώνονται τα ίδια θέματα. Η αγορά είναι μικρή, βέβαια, και υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας, δεν είναι εύκολο πράγμα το να τολμάς. Δεν είναι εύκολο το να έχεις μία σειρά και να τολμάς να τη στηρίζεις, κάποιες φορές μάλιστα χωρίς να κάνει νούμερα. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η δημόσια τηλεόραση.
Μιας και αναφερθήκατε στη δημόσια τηλεόραση, πώς σας φαίνεται η στροφή που έκανε στη μυθοπλασία;
Γιάννης Μπέζος: Είναι αυτονόητο ότι με χαροποίησε. Η ερώτησή μου είναι γιατί τώρα, γιατί δεν επένδυε τόσα χρόνια στη μυθοπλασία και το έκανε τώρα. Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει και θα ήθελα απάντηση.
Για το τέλος, θεωρείτε ότι δημιουργείται αρνητική εικόνα για το θέατρο λόγω των καταγγελιών με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις;
Γιάννης Μπέζος: Είναι περιπτώσεις που αφορούν σε συγκεκριμένους ανθρώπους, δεν δημιουργείται αρνητική εικόνα για το θέατρο. Ομως έχω μία ερώτηση, μόνο στο θέατρο συμβαίνουν αυτά, όχι σε άλλους χώρους;
INFO
«ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕ!»
ΔΕ, ΤΡ ΑΝΤ1 21.00
ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Ο Ταξίαρχος δίνει εντολή να ανοιχτεί η παλιά αποθήκη όπου κρύβονται τα ξεχασμένα προσωπικά υπάρχοντα του Αρχιλοχία Χάνη, τον στρατιωτικό που έδωσε το όνομά του στο στρατόπεδο. Το υπουργείο ετοιμάζει αφιερώματα για εξέχουσες μορφές του σύγχρονου Ελληνικού Στρατού και ο Ταξίαρχος θέλει να βρεθούν τα απομνημονεύματα του Χάνη μπας και γίνει αφιέρωμα για εκείνον. Στης «Μανούλας Σου…», ο Φίλης πιστεύει ότι το πνεύμα του μακαρίτη πατέρα του βρίσκεται ανάμεσά τους στο μαγαζί επειδή τα παιδιά του δεν είναι όσο λαμόγια τα ήθελε. Και ενώ οι υπόλοιποι δεν πιστεύουν σε τέτοια, όταν αρχίσουν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα στο μαγαζί, θα καλέσουν ένα μέντιουμ.
Πίσω στο στρατόπεδο, οι διοικητές βρίσκουν τα πολυπόθητα απομνημονεύματα του Χάνη, αλλά το περιεχόμενό τους περιγράφει απόκοσμα κι ανατριχιαστικά σκηνικά κατά τη θητεία του στο στρατόπεδο. Κι όταν αρχίσουν να συμβαίνουν στο στρατόπεδο παρόμοια φαινόμενα με αυτά που περιγράφει ο Χάνης, όλο το στρατόπεδο μπαίνει σε κατάσταση πανικού. Ο Σκορδάς δεν πιστεύει σε φαντάσματα και αηδίες, όμως ο Γούλας είναι αποφασισμένος να του αλλάξει γνώμη με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Πανικός στο στρατόπεδο! Η νύχτα πλησιάζει κι ο «παραμεταφυσικολόγος» Θάνος Μάμαλης-Παπανικολάου από το «Μανούλας Σου…» βρίσκεται στο στρατόπεδο και «είναι βέβαιος ότι είναι στοιχειωμένο απ’ το πνεύμα του Χάνη». Κι όσο εκείνος κι οι διοικητές οργανώνουν «κάλεσμα πνευμάτων», οι φοβισμένοι φαντάροι κάνουν το δικό τους «κάλεσμα». Σε ποιο κάλεσμα θα εμφανιστεί το πνεύμα; Οι τρομαγμένοι Ρόιδες έχουν αμπαρωθεί κι αυτοί στο στρατόπεδο και η Φραντζέσκα προσπαθεί να πείσει τον Καρυπίδη ότι η πρότασή της να «πάνε τη σχέση τους στο επόμενο βήμα» είναι απόρροια του «ξένου πνεύματος» που μιλάει από μέσα της. Ο Καρυπίδης όμως ήδη ακούει καμπάνες.
Από το περιοδικό ΤΥΠΟΣ TV που κυκλοφορεί με την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr