Εκεί, όπου οι εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, αγωνίζονται να σώζουν ζωές και παρέχουν ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, φύλου, χρώματος και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο πλαίσιο του 22ου online Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που διεξάγεται διαδικτυακά έως τις 28 Μαΐου και μπορείτε να το δείτε δωρεάν στο τμήμα του Φεστιβάλ «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Πληκτρολογήστε www.filmfestival.gr.
Με αυτή την ταινία, ο Νίκος Μεγγρέλης αναδεικνύει τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς και καταγράφει τα συναισθήματα που βιώνουν οι εθελοντές στα πεδία της δράσης τους: Ελπίδα και απογοήτευση, αγωνία και φόβο, χαρά και λύπη.
“Το Όπου υπάρχουν άνθρωποι” σημειώνει ο Νίκος Μεγγρέλης, είναι ένας καμβάς συναρπαστικών ιστοριών που αφηγούνται οι εθελοντές της οργάνωσης που σε οδηγούν στον κόσμο… των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας. Είναι ένας κόσμος που ως μονάδα μέτρησης της ζωής έχει τη χαρά που νιώθεις όταν προσφέρεις βοήθεια στον συνάνθρωπό σου που έχει ανάγκη.”
Παράλληλα, το “Όπου υπάρχουν άνθρωποι” είναι ένα ιδιόμορφο ταξίδι στον κόσμο και στα μεγάλα γεγονότα των 30 τελευταίων ετών (πόλεμος στη πρώην Γιουγκοσλαβία, τσουνάμι και σεισμός στη Σρι Λάνκα και στην Ινδονησία, πόλεμος στο Ιράκ, σεισμοί στη Τουρκία κ.α.) που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα.
Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 16 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία).
Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.
Συμπληρώνοντας 29 χρόνια συνεχούς δράσης το 2019, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.
Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια.
Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.
Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.