Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με Έλληνες δημοσιογράφους αναλύθηκαν, για πρώτη φορά, το όραμα και τα νέα σχέδια του Πανεπιστημίου Philips σηματοδοτώντας το άνοιγμα μιας νέας εποχής στον κλάδο της εκπαίδευσης που θα τοποθετήσει την Κύπρο ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη της παιδείας.
Φιλοδοξία της διοίκησης του Πανεπιστημίου είναι να καταστούν οι φοιτητές όχι μόνο δέκτες ποιοτικής παιδείας, αλλά δημιουργικοί επιστήμονες και ανεξάρτητοι ερευνητές.
Όπως τόνισε στην ομιλία του, ο κ. Φίλιππος Κωνσταντίνου, η εκπαίδευση σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις από τη αυξανόμενη πολυπλοκότητα της κοινωνίας και γι’ αυτό χρειάζεται έναν δείκτη, έναν οδηγό, ένα όραμα.
«Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για μεγάλες ή μικρές αλλαγές στα υπάρχοντα εκπαιδευτικά συστήματα των εθνικών κρατών όπου δυο ευαίσθητοι τομείς είναι οι κυριότεροι: η Δικαιοσύνη και η Παιδεία. Όταν ο τομέας της Παιδείας δεν πηγαίνει καλά, αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και εθνικής ζωής».
Από την αρχή της λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Philps υιοθέτησε καινοτόμα χαρακτηριστικά, αξιολογημένα από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, αναγνωρίζεται από τον Διαπανεπιστημιακό οργανισμό αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) Ελλάδας, ως ομοταγές προς τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Είναι μέλος του Association of Common Wealth Universities και είναι αναγνωρισμένο επίσης από Διεθνή Επαγγελματικά Σώματα όπως: The Institute of Chartered Accountants in England and Wales, The Chartered Institute of Public Relations, UK, The Chartered Management Institute, UK, The Certified Practicing Accountants (CPA), Aυστραλίας κ.ά.
Ακόμη, είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο και την Ελλάδα που διαθέτει Πρόγραμμα Συμβουλευτικής στις Εξαρτήσεις παντός είδους με ειδίκευση στην Πρόληψη και Θεραπεία, εναρμονισμένο, έτσι, πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.
Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Νέα αγορά μετοχών από τον Ιβάν Σαββίδη - Ανεβάζει το ποσοστό της Belterra
Συνεργασίες, Προγράμματα και Υποτροφίες
Το 2022, το Πανεπιστήμιο Philips υπέγραψε πενταετές Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) που επισφραγίστηκε με τη μεγάλη απήχηση που είχε η εκπόνηση της μελέτης για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» στην Ελλάδα.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αμερικής, αλλά και της Ευρώπης Το Πανεπιστήμιο Philips υπέγραψε φέτος Μνημόνιο Συνεργασίας με το University at Albany – State University της Νέας Υόρκης με στόχο την ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού μεταξύ των δύο πανεπιστημίων.
Ακόμη, προγραμματίζει την ανταλλαγή φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών, ενώ σχεδιάζει σημαντικές πολιτιστικές δράσεις με στόχο την εποικοδομητική ανταλλαγή της ιστορίας, της φιλοσοφίας και της κουλτούρας των κοινωνιών. Στόχος του Πανεπιστημίου είναι να γίνει κοιτίδα πολιτισμού για αυτό και δημιούργησε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις καθώς και χώρους αναψυχής και διασκέδασης.
«Το μέλλον «τρέχει», λοιπόν διαρκώς μπροστά και είμαστε καταδικασμένοι να κυνηγούμε τη σκιά του. Η ρευστότητα του σύγχρονου πολιτισμού με την ψηφιακή του πρόοδο δεν έχει προηγούμενο. Έχει δημιουργηθεί πλέον ένα κοσμοείδωλο που επηρεάζει τα πάντα. Γι’ αυτό τα Επαγγελματικά Σώματα όπως η ΕΛΤΕ και ο ΣΕΛΚ, είναι ανάγκη να συνδεθούν με τα Πανεπιστήμια για να λειτουργούν δημιουργικά με πνεύμα συνεργασίας, πραγματικά αξιόλογο», υπογράμμισε ο κ. Φ. Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στη σύμπραξη ακαδημαϊκών και επαγγελματικών φορέων που θα φέρει ακόμη πιο κοντά την Κύπρο και την Ελλάδα.
Στα προγράμματα των σπουδών του περιλαμβάνονται το BA σε Λογιστική & Οικονομικά, Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία, Business Studies, Nursing, Computing & Information Technology, Πτυχίο Νομικής, MSc σε Corporate Finance/Corporate Governance, Συμβουλευτική στις Εξαρτήσεις, Master σε Business Administration, PhD σε Business & Management, κ.α.
Στα νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα εντάχθηκαν η Διαχείριση Περιβάλλοντος, η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια καθώς και το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
Στο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς το Πανεπιστήμιο Philips χορηγεί υποτροφίες ίσες με το 50% των διδάκτρων, για τα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών τους, σε όσους φοιτητές γίνουν δεκτοί για σπουδές και σε οποιοδήποτε πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου. Ακόμη, προσφέρει το δικαίωμα συνέχισης της υποτροφίας στα επόμενα έτη, με βάση την επίδοση τους.
Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Philips
Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2020 στη Λευκωσία σηματοδοτώντας τη μετεξέλιξη του Philip College που μετρά πάνω από σαράντα έτη. Το Δεκέμβριο του 2021 αναγνωρίστηκε από τον Διαπανεπιστημιακό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ως ισότιμο με τα Ελληνικά ΑΕΙ, με τους τίτλους σπουδών που απονέμει(πτυχία, μάστερ, διδακτορικά) να τυγχάνουν ίδιας αναγνώρισης στην Ελλάδα όπως ακριβώς και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το 2022 υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας διάρκειας πέντε ετών με το ΕΚΠΑ για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών έργων και δράσεων. Ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ανώτατη εκπαίδευση της Κύπρου, αποτελεί ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, θεμελιωμένο πάνω στις πιο σύγχρονες ακαδημαϊκές πρακτικές και στόχος του είναι να προσαρμόζει τα εκπαιδευτικά προγράμματά του ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας της βιομηχανίας αλλά και της αγοράς εργασίας, διασφαλίζοντας την απασχόληση των πτυχιούχων του.
Είναι στελεχωμένο με διεθνούς κύρους διδακτικό και εναρμονισμένο πλήρως με τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής, έχει αποκτήσει νέα ηλεκτρονική υποδομή μέσω της οποίας προσφέρει μια πλήρη εκπαίδευση εξ αποστάσεως με ένα εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Η επίθεση ντροπή Τσίπρα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και ο εμφύλιος για τη διαδοχή