Στις δράσεις και πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης συγκαταλέγονται και εκείνες που οδηγούν σε κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή μηδενισμό των εκπομπών CO2.Τέτοιες δράσεις είναι συμβατές με την συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, για συγκράτηση της ανόδου της θερµοκρασίας αρκετά χαµηλότερα από τους 2°C. Στόχος των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης είναι όχι μόνο να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά και να διασφαλιστεί το μέλλον των επόμενων γενιών.
Μια από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στο κομμάτι των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας είναι ο Όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως έχει ενσωματώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, εδώ και αρκετά χρόνια, στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του.
Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Όμιλο ΟΤΕ και πρόσφατα παρουσιάστηκε το όραμα και τις στρατηγικές προτεραιότητές του, για να είναι ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε: «Οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε, το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τις επενδύσεις στα δίκτυα και τις υπηρεσίες μας, μέχρι τα ICT έργα που υλοποιούμε, τους συνεργάτες που επιλέγουμε και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας».
Στρατηγική και δεσμεύσεις για έναν κόσμο καλύτερο για όλους
Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή του Ομίλου Deutsche Telekom, και εστιάζει σε τέσσερεις προτεραιότητες: Κλιματική Ουδετερότητα, Κυκλική Οικονομία σε όλη την λυσίδα αξίας, Συμπερίληψη & Ίσες ευκαιρίες στην Εργασία, Ψηφιακή Κοινωνία για όλους.
Ειδικά για την κλιματική ουδετερότητα, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει δεσμευτεί, σε 3 στόχους, που ισχύουν σε επίπεδο Ομίλου Deutsche Telekom:
· Μηδενισμό εκπομπών CO2 από την λειτουργία του έως το 2025
· Μηδενισμό εκπομπών CO2 σε όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040
· 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρισμού, κάθε χρόνο από το 2021
Το 2021, ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του κατά 85% σε σχέση με το 2017, λαμβάνοντας μέτρα και υλοποιώντας δράσεις στα δίκτυα, στα data centers, στα κτίρια και τα καταστήματά του, καθώς και στον στόλο οχημάτων του.
Στα δίκτυα, ο Όμιλος ΟΤΕ λειτουργεί με 100% πράσινο ρεύμα, ενώ στην πενταετία 2017-2021, εφάρμοσε μέτρα που συνέβαλαν στην εξοικονόμηση 150 GWh ηλεκτρισμού. Και παρόλο που ο όγκος των μεταφερόμενων δεδομένων από το δίκτυο τριπλασιάστηκε, ο Όμιλος κατάφερε να μειώσει κατά 7% την κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με το 2017. Ταυτόχρονα, εκσυγχρονίζει συνεχώς τα data center του, βελτιώνοντας την αποδοτικότητά τους κατά περίπου 8% σε σύγκριση με το 2017. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βελτίωση υποδομών, όπως ο κλιματισμός, αλλά και στην ανανέωση του ΙΤ εξοπλισμού του.
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκαν οι δημόσιες προτάσεις για Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΘ
Στα κτίρια και τα καταστήματά του, οι ανακαινίσεις και η λειτουργία τους, γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνονται οι ενεργειακές καταναλώσεις και οι εκπομπές CO2. Τέσσερα από τα κτίρια του Ομίλου έχουν ήδη λάβει σημαντικές περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις LEED, ενώ αναμένεται η πιστοποίηση άλλων δύο εμβληματικών κτιρίων που ανακαινίζονται αυτήν τη στιγμή: το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ και το ΝΥΜΑ. Επιπλέον, τα καταστήματά του, ανακαινίζονται με ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ενώ διαθέτουν LED φωτισμούς.
Για τον στόλο οχημάτων του, ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει στην Ηλεκτροκίνηση, αντικαθιστώντας σταδιακά περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV), ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε και η μίσθωση 33 αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Στόχος του Ομίλου είναι μέχρι το 2023, να έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή 215 σταθμών φόρτισης στις κτιριακές εγκαταστάσεις του.
Επιδιώκοντας να επεκτείνει τις πρακτικές βιωσιμότητας σε όλη την αλυσίδα αξίας του, ο Όμιλος παρέχει πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που βοηθούν και τους πελάτες του να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Μεταξύ αυτών, είναι λύσεις Smart Cities (που περιλαμβάνουν έξυπνη στάθμευση, έξυπνος φωτισμός, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, κλπ), καθώς και ΙοΤ & Cloud λύσεις (digital office, COSMOTE Fleet Tracker, Enterprise Cloud Services κ.α.).
Υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες κι ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Είναι το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.
«Όσο πιο μεγάλη είναι μία εταιρεία, τόσο πιο μεγάλη είναι η ευθύνη και τόσο πιο έντονο είναι το αποτύπωμά της στην κοινωνία», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσαμάζ. Και πρόσθεσε: «Ο Όμιλος ΟΤΕ αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το αύριο είναι σήμερα. Δεν αρκεί να κάνουμε το ελάχιστο, αυτό που απαιτεί ο Νόμος. Πρέπει να κάνουμε άλματα, για να δούμε ουσιαστική αλλαγή. Και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εταιρείες, Πολιτεία και κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά.»
O Όμιλος ΟΤΕ, βάσει των στρατηγικών προτεραιοτήτων του, έχει θέσει πέντε βασικές δεσμεύσεις για το μέλλον:
- Κλιματική Ουδετερότητα από τη λειτουργία του έως το 2025 και για όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.
- Μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) από το 2022.
- Συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024.
- Τουλάχιστον 30% των ανώτερων και ανώτατων διευθυντικών στελεχών να είναι γυναίκες μέχρι το 2024.
- Πάνω από 10 εκατ. επωφελούμενους από δράσεις ψηφιακής συμπερίληψης του Ομίλου ΟΤΕ, από το 2021 έως το 2024 το 2021-2024.