Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Paulson & Co., Τζον Πόλσον, μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας. Οπως δήλωσε, η Paulson & Co. σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2021, επιλέγοντας, κυρίως, εισηγμένες επιχειρήσεις.
«Θέλω να τονίσω πόση διαφορά έχει να επενδύσεις σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση εφαρμόζει υγιείς οικονομικές πολιτικές και καλωσορίζει τους επενδυτές.
Ο πιο άμεσος τρόπος να αυξήσουμε την έκθεσή μας στην Ελλάδα είναι μέσω των εισηγμένων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, και αυτό θα παραμείνει το επίκεντρο της προσοχής μας. Ωστόσο, ακόμη ένας τομέας που είναι ελκυστικός για όλους τους επενδυτές είναι η αγορά real estate.
Μετά την κατρακύλα στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι τιμές του ελληνικού real estate έχουν αρχίσει να αυξάνονται και συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμη και εν μέσω πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε επίπεδο νέων τεχνολογιών και δικτύων 5ης γενιάς, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της ΕΕΤΤ, το 2021 ξεκινά ουσιαστικά η δεκαετία του 5G στην Ελλάδα, διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ.
Μόνο από το 5G οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύων αναμένεται να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν πάνω σε διάφορους κλάδους της οικονομίας εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εrnst&Υoung για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.
Αλλωστε, το 20% των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να διοχετευθεί για αμιγώς ψηφιακές δράσεις, όπως η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, τεχνολογικές εφαρμογές, αλλά και η επιδότηση βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων για εφαρμογές 5G.
Μάλιστα, το Ταμείο Φαιστός, που υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα δημιουργηθεί με ένα τμήμα των εσόδων από τη δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων που θα αξιοποιηθούν για το 5G. Με «προίκα» 90 εκατ. ευρώ, αλλά και κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από ιδιώτες επενδυτές, το fund θα χρηματοδοτήσει εταιρίες -startup ή μη- για την ανάπτυξη εφαρμογών πάνω στο 5G.
Η χώρα μας εξελίσσεται σε… κοιτίδα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς σε διάστημα λίγων μηνών και μάλιστα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης κατάφερε να υπογράψει συμφωνίες με διεθνείς κολοσσούς για επενδύσεις σε τομείς της τεχνολογίας αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με άλλες χώρες.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία-μαμούθ ύψους 1 δισ. ευρώ που συνήψε με τη Microsoft για τη δημιουργία τριών Data Centers σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής, που θα αποθηκεύουν και θα επεξεργάζονται δεδομένα, τοποθετώντας τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των cloud υποδομών της.
Volkswagen: Μία ακόμα εμβληματική επένδυση που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας είναι αυτή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία επέλεξε την Αστυπάλαια ως το πρώτο «πράσινο νησί».
Το έργο επιμερίζεται σε φάσεις και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση όλων των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα, την παροχή γενναίων κινήτρων για την αντικατάσταση των οχημάτων των κατοίκων από ηλεκτροκίνητα οχήματα και την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, η οποία θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό.
Σύμφωνα με σχέδια που έχει δημοσιοποιήσει ο γερμανικός όμιλος, μέχρι το 2025 θα επενδύσει σχεδόν 60 δισ. ευρώ σε μελλοντικές τεχνολογίες, όπως η ηλεκτροκίνηση, η ψηφιοποίηση και η υβριδοποίηση, εκ των οποίων τα 33 δισ. ευρώ προορίζονται αποκλειστικά για την ηλεκτροκίνηση.
Next.e.GO SE: Στην ηλεκτροκίνηση αφορά και η επένδυση που ανακοίνωσε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η γερμανική εταιρία Next.e.GO SE, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας με τη Next.e.GO SE για την κατασκευή εργοστασίου στην Ελλάδα, το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 30.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ανά έτος, και την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς.
Pfizer Inc: Σχετικά με την επένδυση της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρίας παγκοσμίως, την Pfizer Inc, που αφορά στη δημιουργία digital hub στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στο 2021.
Θα απασχολεί 200 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και των analytics, ενώ θα υπάρχει και τμήμα κυβερνοασφάλειας (cyber security). Το ψηφιακό κέντρο θα αναπτύξει καινοτόμους λύσεις για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, οδηγώντας στην ανακάλυψη νέων θεραπειών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών.
Cisco: Μέσα στο 2021 αναμένεται να τρέξει και η επένδυση του αμερικανικού κολοσσού Cisco, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη.
Το Κέντρο θα φιλοξενεί startups, εργαζομένους και συνεργάτες της CISCO, ενώ στον χώρο του θα γίνονται μαθήματα ρομποτικής για παιδιά, μαθήματα για απόκτηση νέων δεξιοτήτων για εργαζομένους και ανέργους με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιήσεων και 11 demo rooms όπου θα παρουσιάζονται projects και παραγόμενες τεχνολογικές λύσεις.
Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Τα νέα πρόσωπα
Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης
Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε η Φώφη Γεννηματά στον «Ευαγγελισμό» [εικόνες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr