Η νέα μονάδα αποτελεί μέρος της σύμβασης της εταιρίας με τον ΦΟ.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή, συντήρηση και 20ετή λειτουργία των εγκαταστάσεων συλλογής και εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Με την υλοποίηση της επένδυσης της ΗΛΕΚΤΩΡ, ύψους 4 εκ. ευρώ, ολοκληρώνεται με επιτυχία η κατασκευή ενός σύγχρονου και καινοτόμου έργου, έκτασης 2 στρεμμάτων, εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο οποίος πληροί πλέον τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις του εθνικού και κοινοτικού πλαισίου.
Παράλληλα, εγκαινιάζεται και μια νέα σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή με το παραγόμενο στο ΧΥΤΑ βιοαέριο να αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και συμβάλλοντας στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, η ισχύς της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται σε 3,52MW και η ετήσια παραγόμενη ενέργεια αναμένεται να είναι της τάξης των 26.500 MWh, δυναμικότητα ικανή να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 7.500 ελληνικά νοικοκυριά (μ.ο. 3,5 MWh/έτος/νοικοκυριό) και να αποτρέψει την έκλυση 128.000 τόνων ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά έτος στην ατμόσφαιρα.
Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη με την Protergia! - «Ο Λευκός Πύργος Αλλιώς»
Ωστόσο, η συμβολή της συγκεκριμένης επένδυσης δεν περιορίζεται μόνο στα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς ενισχύει την τοπική απασχόληση και διασφαλίζει οικονομικά οφέλη σε εθνικό επίπεδο. Με τη λειτουργία της νέας Μονάδας, δημιουργούνται μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως: υποκατάσταση εισαγόμενων συμβατικών καυσίμων με εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιορισμός της εξάρτησης του κόστους ενέργειας από τις διεθνείς διακυμάνσεις στην τιμή των καυσίμων, καθώς και αποφυγή δαπανών σε υποδομές για την αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η παραγωγή πραγματοποιείται τοπικά.
Ο Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε σχετικά: «Ολοκληρώσαμε το δεύτερο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο αξιοποίησης εκλυόμενου βιοαέριου των χώρων ταφής των απορριμμάτων του προς παραγωγή ηλεκτρισμού, μετατρέποντας έτσι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μια χρήσιμη μορφή ενέργειας. Ο Χ.Υ.Τ.Α Μαυροράχης καθίσταται πλέον όχι μόνο απόλυτα σύμφωνος με τις επιταγές της Εθνικής Νομοθεσίας, αλλά μετατρέπεται και σε μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Ένα σημαντικό έργο τόσο για το περιβάλλον όσο και για την Κεντρική Μακεδονία, δίνουμε άλλη μια ευκαιρία να βγούμε από την εσωστρέφεια και να αναδείξουμε πως η Ελλάδα στη νέα εποχή που διανύουμε ως χώρα, στρέφουμε την ματιά μας στη Βόρειο Ελλάδα, τη Μακεδονία μας και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων, να γίνει το επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής στο μέγα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κεντρική Μακεδονία μπορεί να συμβάλλει στην αναπτυξιακή λογική της Έξυπνης Εξειδίκευσης που ο ΦΟΔΣΑΚΜ είναι πια σε θέση να εγγυηθεί, γιατί καταφέραμε η διαχείριση στερεών αποβλήτων να μην αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα αλλά μία ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης.»
Ο Χαράλαμπος Σοφιανός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ, ανέφερε: «Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η ΗΛΕΚΤΩΡ, είναι σε θέση να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια με τη σημαντική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και Παραγωγής Ενέργειας. Ακριβώς ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί και η Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης του εκλυόμενου Βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α Μαυροράχης με τη μετατροπή του «προβλήματος» των αποβλήτων σε πολύτιμο πόρο. Μέσα από τη λειτουργία της συγκεκριμένης Μονάδας, η ΗΛΕΚΤΩΡ επισφραγίζει και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική της θέση στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης του Βιοαερίου που παράγεται σε ΧΥΤΑ, διαθέτοντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αντίστοιχων έργων.»
Η Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης ενισχύει την ηγετική θέση της ΗΛΕΚΤΩΡ στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης του Βιοαερίου που παράγεται σε ΧΥΤΑ, καθώς η εταιρεία διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αντίστοιχων έργων, το οποίο πλέον αριθμεί 3 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου δυναμικότητας άνω των 32 MWe.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr