Με νέο report που εξέδωσε το fund και στο οποίο απαντά σημείο προς σημείο στην ανάλυση του ελληνικού ομίλου εστιάζοντας εκ νέου στον αριθμό και τον όγκο πωλήσεων των σημείων πώλησης (POS) του ομίλου, αλλά και τα ταμειακά του υπόλοιπα. Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, η κεφαλαιοποίηση της Folli Follie κατέγραψε απώλειες ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις και, από το 1,05 δισ. ευρώ, η αποτίμησή της χθες στο ταμπλό «προσγειώθηκε» στα 503 εκατ. ευρώ.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα capital.gr, ο επικεφαλής του QCM, Gabriel Grego, εξήγησε τους λόγους που έβαλαν στο… στόχαστρο τη Folli Follie. «Αγοράσαμε τη μετοχή στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Εκείνη την περίοδο, μας προσέλκυσαν οι πολύ χαμηλοί πολλαπλασιαστές του τίτλου, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η έκθεση του ομίλου στη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας.
Υποθέσαμε ότι η χαμηλή αποτίμηση της μετοχής ήταν αποτέλεσμα της “άδικης” τιμωρίας της να διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τελικά όμως κλείσαμε τη θέση μας καθώς βρήκαμε την εταιρική δομή του FF Group περίπλοκη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «μας δημιουργούσε ερωτήματα η συνεχής απουσία παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, αλλά αυτό που πραγματικά μας προβλημάτιζε ήταν ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης. Η μετοχή διαπραγματευόταν με μια εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση. Βασικός παράγοντας ανησυχίας ήταν το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της Folli Follie δεν ελέγχονταν από κάποια από τις 4 μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες του κόσμου.
Οταν τέθηκε το ερώτημα στη διοίκηση του ομίλου γιατί δεν επέλεξαν μια πιο γνωστή ελεγκτική εταιρία, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως ήταν οικονομικά πιο συμφέρον για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν. Εκεί άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια», υπογράμμισε ο κ. Grego.
MINOAN LINES: Βραβεύτηκε από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» για τη διαχρονική προσφορά και στήριξή της
Σε ό,τι αφορά στη νέα έκθεσή του, το fund αναφέρει ότι «το δίκτυο των σημείων πωλήσεων εμφανίζεται σημαντικά μικρότερο από το αναμενόμενο» κι εξηγεί πως η εκτίμησή του «προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που παραχωρεί η ίδια η Folli Follie στην επίσημη ιστοσελίδα της». Υπογραμμίζει ότι στην υπηρεσία αναζήτησης καταστημάτων του ομίλου που εμφανίζει τα καταστήματα σε λειτουργία περιλαμβάνονται 587 καταστήματα σε σχέση με τα 630 σημεία πώλησης που ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο όμιλος και από αυτά η QCM επιβεβαίωσε μόλις τα 289 ως «ανοιχτά».
Σε επίπεδο χρηματοοικονομικής ανάλυσης, το fund επισημαίνει ότι η F.F. με την ανακοίνωσή της ουσιαστικά επιβεβαιώνει το πρόβλημα με τις ταμειακές ροές και προχωρά σε σειρά παρατηρήσεων που έχουν να κάνουν κυρίως με το κεφάλαιο κίνησης.
Σχετικά με τους ελεγκτές, το fund απαντά ότι η Ecovis κατατάσσεται 21η και όχι 18η και προσθέτει ότι «αφήνουμε στην κρίση των μετόχων και κυρίως των ομολογιούχων το αν η θέση 21 ακούγεται καθησυχαστική για την ελεγκτική εταιρία μιας εισηγμένης. Ετσι, η Folli Follie, πέρα από τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβεί εναντίον της QCM προκειμένου να προστατεύσει το κύρος και την αξιοπιστία της, ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην πρόσληψη μίας εκ των 4 μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιριών (Deloitte, ΕΥ, PwC, KPMG), το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να προβεί σε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση του 2017.
Ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα, αν και η Folli Follie ισχυρίζεται ότι έχει καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 229.000 ευρώ επί ταμειακών υπολοίπων 329 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται μόλις στο 0,07%, σύμφωνα με το fund, το νούμερο αυτό χρειάζεται διευκρινίσεις. Προσθέτει μάλιστα ότι στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας, ο όμιλος απάντησε σε ερώτηση αναλυτή για την τοποθεσία ταμειακών διαθεσίμων και συγκεκριμένα εάν αυτά διακρατούνται σε Ευρώπη ή Ασία και η διοίκηση απάντησε με ασάφεια «σε Ευρώπη και Ασία».
Από την πλευρά της, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εξαιτίας των επιπτώσεων που είχαν τα reports του fund στην τιμή της μετοχής και με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, ζητά από τη Folli Follie πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση 2017 και από την Quintessential Capital Management αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην έκθεσή της για την εισηγμένη.
Γωγώ Κατσέλη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]