Ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε ελάχιστα με την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά ούτε μία φορά στον Αλέξη Τσίπρα. Πέρασε το μήνυμα πως αντίπαλος της Ν.Δ. δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΙ πραγματικοί αντίπαλοι της Ν.Δ. είναι ο «κακός της εαυτός» και το βαθύ κράτος. Μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, το γκρέμισμα των παθογενειών αποτελεί το πιο σημαντικό διακύβευμα για τη δεύτερη τετραετία.
ΣΤΗΝ πρώτη τετραετία προχώρησε αρκετά η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών μέσα από το Gov.gr. Ναι, αυτή είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά δεν είναι αρκετή. Πρέπει να γίνουν δυναμικές παρεμβάσεις στον πυρήνα του κράτους. Επιβάλλεται να γίνει πραγματική και αυστηρή αξιολόγηση. Επιβάλλεται να αναλάβουν ικανοί μάνατζερ και όχι κομματικά στελέχη τις διοικήσεις φορέων και οργανισμών. Επιβάλλεται να ξεκολλήσει το Δημόσιο από τη νοοτροπία της δεκαετίας του ’80.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
ΟΠΩΣ, επίσης, έχει έρθει πλέον η ώρα να αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ετσι κι αλλιώς, με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα, την Κούβα και κάποιες άλλες… ξεχασμένες από τη σύγχρονη εποχή χώρες, η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο με την απαγόρευση που παραμένει μόνο και μόνο για ιδεοληπτικούς λόγους.
ΤΩΡΑ, όσον αφορά στον «κακό εαυτό» της Ν.Δ., προφανώς και δεν επιτρέπονται λάθη, αστοχίες, προκλητικές συμπεριφορές. Τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να ακολουθήσουν τη μετριοπαθή γραμμή του πρωθυπουργού και να μπει τέλος στις ανούσιες και ανόητες κοκορομαχίες στα τηλεοπτικά πάνελ και στα social media.
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ξεκάθαρα στο 40% των πολιτών που ψήφισαν τη Ν.Δ. το 2019 και σε όσους ακόμα επιθυμούν να δουν να υλοποιούνται πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Οπως είχε πει και παλαιότερα, η κυβέρνηση εκπροσωπεί το μέτωπο του ρεαλισμού, του ορθολογισμού, της μετριοπάθειας του κεντρώου και του κεντροδεξιού χώρου.
ΟΙ πολίτες πλέον γνωρίζουν. Μπορούν να συγκρίνουν την τετραετία Μητσοτάκη και την τετραετία Τσίπρα. Η διαφορά είναι χαοτική. Σε όλα τα επίπεδα. Διαχείριση κρίσεων, οικονομία, μισθοί, συντάξεις, φορολογία, επενδύσεις, ψηφιακό κράτος, εθνικά θέματα. Γι’ αυτό και θα δώσουν ισχυρή εντολή για τη δεύτερη τετραετία.