ΑΥΤΟ δεν λένε και για το σταθμό του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων; Γι’ αυτό δεν ξεσηκώνονται μαζί με συλλογικότητες και άλλους ψεκασμένους κατά των έργων;
ΤΟ πραγματικό διακύβευμα ξεπερνάει κατά πολύ το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μελέτη είναι εντυπωσιακή. Υστερα από πολλές δεκαετίες το κορυφαίο μουσείο της χώρας εκσυγχρονίζεται και θα γίνει ανταγωνιστικό του Μουσείου της Ακρόπολης και πολλών μουσείων του εξωτερικού. Επιτέλους, χιλιάδες σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα θα βγουν από τις αποθήκες του μουσείου και θα μπορούμε πλέον να τα δούμε από κοντά.
ΑΛΛΑ, το θέμα είναι άλλο. Είναι η αναβάθμιση στην περιοχή του μουσείου. Αυτή, άλλωστε είναι και η λύση για όλο το κέντρο της Αθήνας. Αν δεν υπάρξουν σημαντικά έργα που να αλλάξουν την εικόνα του δεν πρόκειται ποτέ να αναβαθμιστεί. Δεν γίνονται… θαύματα. Ούτε λύση βέβαια είναι οι μικροί και μεγάλοι περίπατοι. Ετσι κι αλλιώς τι αναβάθμιση θα προσφέρει η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου, που έτσι κι αλλιώς έχει τα πιο φαρδιά πεζοδρόμια στην Αθήνα;
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ έργα που να αλλάζουν το χαρακτήρα σε γειτονιές. Οπως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Οπως η ανακαίνιση – αναβάθμιση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι σταθμοί του μετρό σε γειτονιές που αν και βρίσκονται στο κέντρο, δεν διέθεταν καλή συγκοινωνία. Πρέπει να γίνουν έργα ανακαίνισης και σε άλλα σημαντικά δημόσια κτίρια. Πρέπει να επεκταθεί το δίκτυο πεζοδρόμων. Πρέπει να υπάρξει καλύτερος φωτισμός σε όλους τους μικρούς δρόμους της πόλης.
ΣΤΗΝ αναβάθμιση του κέντρου παίζουν μεγάλο ρόλο, βέβαια, και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό ήδη συμβαίνει. Η περιοχή γύρω από την Ομόνοια αλλάζει. Μικρές και μεγάλες εταιρίες φτιάχνουν νέα ξενοδοχεία και χώρους γραφείων.
ΓΙΑ να αναβαθμιστεί το κέντρο της Αθήνας χρειάζεται, λοιπόν, χρήμα. Κρατικό και ιδιωτικό. Δεν αλλάζει τίποτα στα λόγια. Μόνο έτσι θα γίνει καλύτερη η καθημερινότητα για τους κατοίκους. Μόνο έτσι θα κερδίσει η Αθήνα περισσότερες διανυκτερεύσεις τουριστών.