Και πώς προσπάθησε να αποδομήσει τα αποτελέσματα των ερευνών; Με ένα επιχείρημα που παραπέμπει σε καβγάδες παιδιών: «Αν τολμούσε, θα τις έκανε, αλλά δεν τολμά, επειδή φοβάται». Κάτι αντίστοιχο είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις είναι ο Μητσοτάκης, γιατί «εάν τις πίστευε, θα είχε κάνει εκλογές και θα καθάριζε το παιχνίδι».
Το σκεπτικό του Τσίπρα αποτυπώνει και τις διαφορές του με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 εκμεταλλεύθηκε τη συσπείρωση του κόσμου γύρω από το «όχι» του δημοψηφίσματος και προχώρησε σε πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αν και είχε διαβεβαιώσει τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων περί του αντιθέτου. Πράγματι, κέρδισε τις εκλογές, πριν ο κόσμος αρχίσει να πληρώνει το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά δεν «καθάρισε». Αντιθέτως, από την επομένη της εκλογής του Μητσοτάκη στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, έχασε την επαφή του με την κοινωνία και οι πολίτες «καθάρισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ στις πολλαπλές κάλπες του 2019, για να χρησιμοποιήσουμε τη δική του έκφραση, τιμωρώντας τον για την ανακολουθία λόγων και πράξεων.
Ο Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε πρόωρες κάλπες όχι γιατί φοβάται τον αντίπαλό του, ούτε γιατί έχασε τη συγκυρία της στιγμής. Ωστόσο, γνωρίζει ότι το σημαντικότερο όπλο που έχει ένας πολιτικός, και μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης. Αυτό που ο Τσίπρας ξόδεψε το 2015 μέσα σε εννέα μήνες σπαταλώντας όλα τα «κανονάκια» που είχε ως δημοφιλέστερος τότε πολιτικός της χώρας και αυτό που προστατεύει ως κόρην οφθαλμού ο Μητσοτάκης.
Δωρεάν συγκοινωνίες στο Βελιγράδι
Η διαφορά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι από 8 έως 10 μονάδες, όχι τώρα, διαρκώς από το 2016 και μετά. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να «κλέψει» την εκλογική νίκη, όπως ο Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά να ξανακερδίσει τις εκλογές στο τέλος της θητείας με βάση τα πεπραγμένα του. Απλά πράγματα και όχι μόνο θεσμικά.
Δεν φταίνε λοιπόν οι δημοσκοπήσεις για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τα ίδια έλεγε ο Τσίπρας και το 2019, που κατηγορούσε τις εταιρίες, αλλά την επομένη της κάλπης υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου, Δημήτρη Μαύρο, επειδή είχε αμφισβητήσει την αξιοπιστία των μελών του.
«Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν χάνω από τον Μητσοτάκη», έλεγε την άνοιξη του 2019, αυτό που απομένει να ακούσουμε τους επόμενους μήνες από τον Τσίπρα είναι ότι δεν χάνει «ούτε δύο στο εκατομμύριο», αφού η πρώτη χάθηκε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε αδιόρθωτος και σε ένα άλλο σημείο, που έχει σχέση με την οικονομία. Στο ερώτημα σχετικά με τα μέτρα που υπόσχεται, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχει πλέον την εμπειρία και γνωρίζει πώς ό,τι εξαγγέλλει το ακούν και οι αγορές».
Το ζήτημα δεν είναι εάν τον ακούν οι αγορές, αλλά εάν τις ακούει εκείνος, γιατί τότε θα διαπίστωνε πως κολοσσοί όπως η Google, η Microsoft και η Apple επενδύουν στην Ελλάδα βλέποντας ευκαιρίες στην οικονομία μας και συνθήκες σταθερότητας. Χωρίς νταούλια και «περήφανες διαπραγματεύσεις», αλλά χάρη σε ένα σχέδιο και έναν πρωθυπουργό που το εφαρμόζει με καθημερινό αγώνα.