ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η Μέρκελ λέει τα πράγματα όπως τη βολεύουν, γιατί ενδιαφέρεται για την υστεροφημία της, γι’ αυτό και κάποιες σελίδες του βιβλίου προκαλούν απορίες, άλλες ξενίζουν και άλλες φαντάζουν ως τρολάρισμα.
ΑΣ ξεκινήσουμε από το τρολάρισμα, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε «καλά αγγλικά». Τώρα, τι να πει κανείς; Το λέει ειρωνικά ή μήπως και τα δικά της αγγλικά βρίσκονται στο ίδιο χαμηλό επίπεδο, όπως λένε οι κακές γλώσσες;
ΑΣ σταθούμε, όμως, στα πιο σοβαρά πράγματα και στον τρόπο που περιγράφει πρόσωπα και καταστάσεις. Για τον ΓΑΠ λέει τα πράγματα όπως ακριβώς τα ξέρει όλος ο πλανήτης, δηλαδή ότι ενώ η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας εκείνος βρισκόταν στον δικό του χωροχρόνο. Κάπως έτσι, αντί να λάβει μέτρα, μόλις κέρδισε τις εκλογές του 2009, άφησε να τον πάνε… καροτσάκι οι αγορές και έβαλε την Ελλάδα στην πιο σκοτεινή δεκαετία της Μεταπολίτευσης, από το ηλιόλουστο Καστελλόριζο.
ΓΙΑ τον Αντώνη Σαμαρά ρίχνει «καρφιά», καθώς ισχυρίζεται πως δεν υλοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το δεύτερο Μνημόνιο. Ετσι τα λέει, βέβαια, γιατί έτσι τη συμφέρει. Ολοι γνωρίζουν πως ενώ η Ελλάδα είχε εφαρμόσει το πλήρες πακέτο των επώδυνων μέτρων, επέστρεφε στην ανάπτυξη και ετοιμαζόταν να βγει από τα Μνημόνια, ήταν το Βερολίνο που δεν έκλεινε την αξιολόγηση και πυροδότησε τη «βόμβα» με το περιβόητο mail Χαρδούβελη, που προκάλεσε εν πολλοίς την πτώση της κυβέρνησης και άνοιξε τον δρόμο στον Αλέξη Τσίπρα.
Τα αδιαπραγμάτευτα θέλω της κοινωνίας
ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ στον Αλέξη Τσίπρα, η Μέρκελ περιγράφει έναν πολιτικό που δεν ήξερε, δεν γνώριζε, αλλά ούτε και ρωτούσε για να μάθει. Ομως, από όσα λέει η πρώην καγκελάριος φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κάνει την περιβόητη κωλοτούμπα, απλά έψαχνε τον τρόπο ώστε να μην εκτεθεί στους ψηφοφόρους του οι οποίοι περίμεναν πως θα έσκιζε τα Μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο.
ΤΟ πλέον χαρακτηριστικό περιστατικό που αφηγείται η Μέρκελ είναι πως στη Σύνοδο της 26ης Ιουνίου του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας είχε ουσιαστικά συμφωνήσει σε μια νέα συμφωνία, σε ένα νέο Μνημόνιο. Αλλά έπρεπε να κάνει μια ηρωική έξοδο από το αντιμνημονιακό μπλοκ, για να γίνει στη συνέχεια ο μνημονιακότερος πρωθυπουργός της χώρας. Ετσι δεν είπε ούτε κουβέντα, για να μην καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης, έφυγε για την Αθήνα και ύστερα από λίγες ώρες τους ξεφούρνισε το ψευδοδημοψήφισμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας πίστεψε πως είχε βρει το τέλειο άλλοθι. Υποστήριξε το «όχι», θεωρούσε πως θα κέρδιζε το «ναι». Αλλά, έλα που όταν οι άνθρωποι -πολύ περισσότερο οι πολιτικοί- κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει. Ετσι θριάμβευσε το «όχι» με 61%. Και στη συνέχεια αναγκάστηκε να κάνει μόνος του την κωλοτούμπα, σε μια υποτίθεται ηρωική διαπραγμάτευση, στην οποία είχε συμφωνήσει πριν καν αρχίσει.
ΓΙΑ αυτό και η πρώην καγκελάριος αποθεώνει τον πολιτικό που κραύγαζε «γκόου μπακ μάνταμ Μέρκελ» και στο τέλος έγινε ο πιο καλός μαθητής της, εφαρμόζοντας τα πιο επώδυνα μέτρα των Μνημονίων, αλλά έδωσε και το Υπερταμείο των 99 ετών, κάτι που είχε αρνηθεί μέχρι τέλους η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
ΣΤΟ τέλος, βέβαια, ήρθε και το αυτοτρολάρισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωση θριαμβολογούν για την άριστη μνημονιακή βαθμολόγηση του Αλέξη Τσίπρα από την Ανγκελα Μέρκελ.